Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Pripadao je Arbanasima dušom i tijelom

01.12.2016. 23:00
Pripadao je Arbanasima dušom i tijelom


U Samostanu školskih sestara franjevki Krista Kralja na Trgu Gospe Loretske u Arbanasima večeras će se s početkom u 18 sati održati komemoracija za preminulog predsjednika Društva zadarskih Arbanasa Enija Grdovića. Kako ističe Dario Tikulin, dopredsjednik Društva, ovaj je prostor odabran jer je Enio duhom i tijelom pripadao svojim ovom miljeu, svojim korijenima, Arbanasima i Gospi Loretskoj.
Na organizaciji komemoracije radilo se mjesec dana, a uz dopredsjednika Tikulina i novog predsjednika Udruge Dariana Perovića, pripremali su je i ostali članovi Društva, kći pokojnog Enija Anamarija Bajlo, njegov sin Josip, Domenico Duca, Sanja Dadić, Andrej Perović, Mario Vidaić, omiljena arbanaška profesorica Antonela Štefulić, Toni Kotlar, Anita Tikulin, Željko Kolić te Željko Perović. Soni Banić zadužen bio je arhiv kako bi “iščeprkao” što više naslova i fotografija o pokojnom Eniju.
Među brojnim projektima koje je zamislio i ostvario pokojni Enio uz podršku svojih kolega, sumještanina, zaljubljenika arbanaških tradicijskih vrijednosti, svakako treba spomenuti Glagoljašku ulicu u Jazinama i kod Reljinih, gdje su postavljene 44 glagoljske ploče i skulpture. Originalnu oaza glagoljaštva Ministarstvo kulture RH uvrstilo je na listu nematerijalnog kulturnog dobra, te je kao takva zaštićena.


 DARIAN PEROVIĆ NOVI PREDSJEDNIK


Kako propisi nalažu da se za svako društvo u roku 90 dana od smrti osnivača i predsjednika treba izabrati novo Predsjedništvo, i arbanaška udruga je provela imenovanje. Za novog predsjednika DZA izabran je Darian Perović, a dopredsjednika Dario Tikulin.