Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U Zadru gorjela vozila političarima, policajcima, djeci odvjetnika, učiteljici…

01.12.2016. 23:00
U Zadru gorjela vozila političarima, policajcima, djeci odvjetnika, učiteljici…


U proteklih mjesec dana u Zadru u tri su navrata pod okriljem noći podmetani požari na vozilima. Prvi slučaj dogodio se 2. studenog kad je planuo fiat doblo u vlasništvu 52-godišnje zadarske učiteljice. Njezin je automobil potpuno uništen, a požar je zahvatio i susjedni volkswagen. Potom je u Ulici dr. Franje Tuđmana 16. studenog oko 3 ujutro zapaljen motocikl aprillia u vlasništvu 27-godišnjaka, parkiran u dvorištu kuće. I prije samo dva dana, u Ulici sv. Marije zapaljen je renault megan u vlasništvu 45-godišnjaka, a vatra se proširila i na opel parkiran pokraj njega.
Jedino što je sigurno zajedničko u ova tri slučaja jest da je požar podmetnut namjerno, ali radi li se o istom počinitelju ili više njih, vandalizmu, piromanstvu ili pak prijetnji ili osveti vlasniku vozila, još je nemoguće znati.
– Za svaki od ovih slučajeva smo Državnom odvjetništvu podignuli kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja, zbog dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom. Kad je u pitanju nepoznat počinitelj, svaka je varijanta moguća. Bilo bi neutemeljeno išta špekulirati. Činjenica jest da su se u kratko vrijeme dogodile tri paljevine vozila, no zasad ih ni po čemu drugome baš i ne možemo povezati. Ono malo dokaza što imamo, nećemo otkrivati zbog interesa istrage, rekao je jučer Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske.
No, podmetanje požara na automobile u Zadru uopće nije neuobičajena stvar, a takvi slučajevi najčešće ostanu neriješeni.
Ove godine tako je prije nešto manje od tri mjeseca, u rujnu, gorio ford u vlasništvu 53-godišnjaka u Bibinjama, dok je u svibnju u Ninu zapaljen BMW u vlasništvu 33-godišnjakinje koji je u potpunosti izgorio.
Među poznatijim slučajevima je i onaj iz 2012. godine kada su 63-godišnjem Ivanu Arbanasu zapaljeni brod, dva automobila, skuter, prikolica i radni stroj. Automobil fiat punto u Ulici nadbiskupa Vicka Zmajevića gorio je godinu prije, a na meti piromana našao se 63-godišnji obrtnik. 2008. godine zapaljen je Mercedes CL 500 u vlasništvu Nikše Milinkovića koji je tada vozila Doris Danijela Kulaš, bivša supruga Igora Musapa kojem je pak zapaljen BMW godinu dana prije.
Automobili sina i kćeri zadarskog odvjetnika Davora Buljana, požar na četverociklu Vedrana Škulića, eksploziv pod vozilo benkovačkoga gradonačelnika Branka Kutije, zadarskom dileru zapaljen Yugo, kiselina po Golfu Jose Skoblara – sve se to dogodilo 2007. godine, a 2006. zapaljen je seat cordoba inspektoru Odjela za droge Josi Bubnjaru te je postavljen eksploziv pod automobil dožupana Danijela Kotlara. Požar na porscheu Zvonimira Nižića Grofa, zapaljena toyota Mladena Vučinovića, požar na automobilu Bogdana Rakića u Benkovcu dogodili su se 2005. godine, a 2001. i 2000. zapaljeni su i automobili supruga Renate Peroš te novinara Ivice Marijačića.
Gorjelo je i u 90-ima pa je 1999. podmetnut požar pod vozilo pjevača Davora Pekote, 1998. na vozilu Olivera Jovića, 1994. eksplodirao je BMW Ivice Živkovića, a 1991. zapaljen je auto županijskog državnog odvjetnika u Zadru Ivana Galovića, te golf Ante Klarića, tadašnjeg načelnika Odjela za narkotike PU zadarske.