Na Debelom brdu obuka kontrolora bliske zračne potpore

Slika korisnika valentinam
Vježba Eskadrile aviona 93. ZB Zemunik
MORH

Kontrolori bliske zračne potpore (JTAC-Joint Terminal Attack Controller) iz gardijskih brigada Hrvatske kopnene vojske proveli su jučer letove na avionima ZLIN-242L s pilotima Eskadrile aviona 93. zrakoplovne baze HRZ-a. Voditelj ove aktivnosti pilot-bojnik Vjekoslav Pavlović kazao je kako su ovo bili prvi letovi koje su kontrolori imali u procesu osposobljavanja kontrolora bliske zračne potpore, a u cilju dobivanja jasnije slike terena iz zraka.

- To se posebno odnosi na određivanje pojedinih istaknutih orjentacijskih točaka u zoni djelovanja, kao i sagledavanja perspektive iz kabine aviona. Također, definirali smo i ključne komunikacijske poruke te procedure koje se koriste u zajedničkim djelovanjima pripadnika HRZ i PZO i HKoV-a kroz intergransku suradnju u ovom području djelovanja. Poseban naglasak stavljen je na orjentaciju u prostoru te na tehnike brzog uočavanja i prepoznavanja cilja, istaknuo je bojnik Pavlović.

Zaključeno je kako je provedba letova pilota i kontrolora bliske zračne potpore pokazala punu opravdanost te je u planu nadogradnju stečenih iskustava na bržim avionima Pilatus PC-9M kako bi Oružane snage RH ovu sposobnost podigli na još višu razinu. Kontrolori bliske zračne potpore kvalificirani su pripadnici oružanih snaga koji s prednjeg položaja upravljanju djelovanjem borbenih zrakoplova koji provode blisku zračnu potporu i druge napadne zračne operacije. Oružane snage Republike Hrvatske obučili su timove za blisku zračnu potporu u postrojbama kopnene vojske u skladu NATO-ovih standarda obuke. Niz godina piloti Eskadrile aviona na Pilatusima PC-9 sudjeluju u provedbi bliske zračne potpore. Zajednička uvježbanost kontrolora i pilota pretočena je i kroz sudjelovanja u međunarodnim vojnim vježbama kao što su Adriatic Strike, Ample Strike te Immediate Response.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno