Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ABA LIGA Pravi protivnici i prava atmosfera – najveći dobitak

02.12.2018. 20:29
ABA LIGA Pravi  protivnici i  prava  atmosfera –  najveći  dobitak


Juniorski polufinalni turnir ABA lige održan od četvrtka do  nedjelje u Jazinama dobio je svoj konačni poredak nakon ukupno 15  odigranih utakmica. Prolaz na završnicu osigurale su Crvena zvezda zaključivši turnir bez poraza te Cibona, dok je Zadar završio na četvrtom  mjestu ispred posljednjeg Partizana s učinkom od jedne pobjede i četiri  poraza. Posljednje dvije utakmice Zadra, ona u subotu navečer protiv  Olimpije i u nedjelju završna protiv Budućnosti, bile su im i dvije najbolje prilike za upisivanje barem još jedne pobjede, ali nedostajalo je mladim igračima Jurice Ružića spretnosti u završnicama. No, sukladno njegovoj najavi turnira ne bi bilo u redu u prvi plan isticati rezultat  već iskustvo koje je nakon pet utakmica  s iznimno kvalitetnim suparnicima  obilato stiglo na adresu Zadrana. Ovakva prilika koja im se pružila nešto  je što se može samo poželjeti u ovoj fazi košarkaškog razvoja, ali ostaje i  mali žal  za boljim plasmanom  od konačnog četvrtog mjesta. 


 


Kvalitetni protivnici




U tri utakmice su Zadrani (Cibona, Olimpija, Budućnost) imali lijepu  priliku u završnicama, no svaki put je nisu znali iskoristiti. Ali i taj segment se uklapa u priču o skupljanju iskustva što je istaknuo i Ružić po  završetku turnira.


– Pozdravljam ovakve turnire posebice zbog jakih utakmica koje smo u  ova četiri dana imali ovdje u Zadru. Da bar bude još više sličnih turnira ili  liga, jer bi tako i mi bili bolji. Tu smo gdje jesmo, vidjelo se da smo blizu.  Međutim nedostaje nam igranje ovakvih utakmica protiv kvalitetnih  protivnika – istaknuo je Ružić izrazivši  zadovoljstvo  s onim što su prikazali njegovi igrači u pet odigranih utakmica. Malo je nedostajalo da se  dobije jedna Cibona, Olimpija, a najbliže su bili u posljednjoj utakmici  protiv Podgoričana od kojih su izgubili nakon produžetka.


– Osim prvog poluvremena protiv Budućnosti sa svim ostalim minutama sam zadovoljan. Najbitnije je bilo da pristup svakoj utakmici bude  maksimalan i da se donese određena energija i agresivnost. Mislim da su  to moji igrači pokazali u svim utakmicama.


Motor momčadi bio je jasno igrač koji je sa seniorskim sastavom već  drugu sezonu. Jure Planinić je vukao sve konce igre Zadra s 25 poena i 15  skokova u prosjeku, svidio se i razigravač Vito Barbaroša s učinkom od  17 poena i 3 skoka po utakmici, a imali su igrači poput Marija Fantine,  Dominika Zelanta, Lovre Paleke neke dobre role. Ipak osim Planinića realno  tu nema onog pravog materijala za prvu momčad kao što će recimo imati ostali konkurenti u ligi. Za nešto više trebat će onoga što još uvijek s  obzirom na  trenutne okolnosti nedostaje, a to je vrijeme i mukotrpni rad  na duge staze.


Neprocjenjivo iskustvo


– Jasno da ovakvi protivnici izvlače loše što ima svaka momčad. Uvidjeli smo mnoge stvari na kojima trebamo raditi. Kratko smo zajedno, tek  tri mjeseca. S obzirom na to sam i zadovoljan kako smo izgledali. Nastupali smo i hendikepirani. Žao mi je što nisu mogli Roko Erslan i Duje  Brala pomoći, iako je Duje odigrao protiv Partizana. Njih dvojica su sigurno u minusu zbog toga što nisu uspjeli osjetiti ovakve kvalitetne protivnike – kazao je trener juniora Zadra koji nije propustio zaključiti cijelu  košarkašku priču u četiri dana zadarskog turnira s publikom koja je na  pravi način popratila igru svojih ljubimaca.


– Zahvalio bih se publici i Tornadu. Bili su pravi, podržavali su naše  momke što su i oni osjetili i zato im veliko hvala jer su pomogli ne samo  Zadru nego i ostalim momčadima koje su ovdje igrajući skupili golemo  iskustvo. 


A to neprocjenjivo iskustvo će najbolje oslikati izjava jednog gledatelja  tijekom turnira u Jazinama koji je kazao da bi sve gostujuće momčadi  trebale platiti Zadru što su stvaranjem prave košarkaške atmosfere u  hramu košarke donijeli najviše koristi dosad u košarkaškom razvoju  njihovih igrača. Jer kad će ponovno imati priliku igrati pred 1500-2000  grlatih navijača u nekoj dvorani bilo gdje na Balkanu.


 


5. kolo


BUDUĆNOST 76
ZADAR 74


(26:12, 11:15, 9:20, 15:14 – 15:13)


ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 200. Suci: Tine Škrbec, Marko  Strika, Duško Sedlar.
BUDUĆNOST: Žugić 14, Karadžić, Radunović, Drobnjak 16, Živanović 6, Pajović 17, Radusinović 7, Marinović 8, Vujisić 4, Kartalović 2, Vujičić, Mehić 2.
ZADAR: Barbaroša 13, Meštrić 8, Hordov 3, Manojlović, Fantina 5,  Paleka 6, Buljan, Višić, Planinić 27, Zelanto 12, Majica, Korman.


4. kolo


ZADAR 81
P. OLIMPIJA 87


(19:15, 18:23, 15.23, 29:26)


ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 800. Suci: Radoš Savović, Boro  Antovski, Aleksandar Davidov.
ZADAR: Barbaroša 29, Meštrić, Hordov 1, Manojlović, Fantina 6, Paleka 6, Buljan, Višić, Planinić 28, Zelanto 9, Majica 2, Korman.
PETROL OLIMPIJA: Klavžar, Andolšek Heine 8, Cerkvenik, Vujačić  25, Daneu 5, Sagadin 7, Malovčić 7, Janežić 12, Blatnik 7, Urukalo,  Šćekić 16, Kuzmanić.