Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

ABA LIGA Zadranima pljesak, Ciboni derbi

02.12.2018. 10:54
ABA LIGA Zadranima  pljesak, Ciboni  derbi


Polufinalni juniorski turnir ABA lige koji se održava u Jazinama i u petak je bio vrlo posjećen, a kako i ne bi kad su na meniju bile tri  utakmice koje su po imenima suprostavljenih klubova plijenile veliku  pažnju. Nakon dvoboja Budućnosti i Petrol Olimpije, zadarski hram  košarke bio je domaćin nesvakidašnjeg sportskog događaja za hrvatske  prilike, utakmici između Crvene zvezde i Partizana.
U našem istočnom  susjedstvu rekli bi da se radi o „vječnom derbiju“, a i sportski kroničari u  našoj zemlji bi trebali duboko kopati da bi našli uopće podatak je li se  ikada i gdje odigrala utakmica između Crvene zvezde i Partizana na hrvatskom tlu. Od hrvatske nezavisnosti sigurno je ovo prvi takav primjer,  pa će ostati zapisano da je Zadru pripala ta čast domaćinstva utakmice  između dva najveća srpska kluba koji su u međusobnom obračunu potvrdili da je ona za njih ipak nešto više od obične utakmice.
Pobjedu su  odnijeli favorizirani zvezdaši i tako potvrdili primat na ovom polufinalnom turniru, a nakon srpskog derbija uslijedio je najveći hrvatski košarkaški derbi, između Zadra i Cibone. Oko 1500 gledatelja je popunilo tople Jazine i od početka se primijetilo kako su igrači obiju momčadi  našpanani ušli u utakmicu. Posebno se svidjelo prvo poluvrijeme koje je  završilo s prednošću Zadra 52:48. Točno 100 poena u 20 minuta dokaz su  nevjerojatne preciznosti kako domaćih tako i gostujućih igrača. Vanjski  šut je bio forte i jednoj i drugoj momčadi, a Zadrani su nošeni podrškom  s tribina u nekoliko navrata imali i šest poena viška na svome kontu  (28:34, 36:42, 43:49). Uz preciznog Marija Fantinu sve konce igre domaćina je vukao član seniorske momčadi Zadra, Jure Planinić.
Ipak pred  kraj poluvremena uvalio se Planinić u probleme s osobnim prekršajima  što su Cibosi tijekom treće četvrtine pošteno naplatili preuzimanjem  kontrole igre i rezultata. Igrači Jurice Ružića lišeni pomoći svog ponajboljeg igrača ušli su u seriju nerezonskih šuteva za tricu koji su produbili  rezultatski zaostatak na devet poena pred ulazak u posljednjih 10 minuta (70:61). Osjetila je i zadarska publika da je potrebna pomoć mladim  Zadranima koji su na tom pogurancu s tribina uspjeli dovesti utakmicu  u egal rezultat.
U posljednje dvije minute Cibona je imala prednost od  dva poena (81:79), a sve ovlasti su tada na terenu pripale najiskusnijima  u njihovim redovima. U Zadru je sve napade rješavao Planinić dok je na  drugoj strani čovjek odluke bio Roko Prkačin. Njegovim košem i potom  asistencijom za Sandra Rašića Cibosi su pobjegli na 87:81 što se pokazalo nedostižnim za momčad Jurice Ružića koja je na kraju utakmice pozdravljena pljeskom s tribina.
Unatoč porazu pokazali su više nego dobru  igru u srazu s protivnikom koji je ruku na srce najmanje jedno koplje ispred. Najbolje se to oslikava u podatku da su Zadrani trajali dok ih je  služio vanjski šut i dok je Planinić bio na parketu. Cibona je pokazala da  imaju razvijeniji sustav igre, pa ne čude njihovi mnogo zreliji i suvisliji  napadi te činjenica da su vještije kombinirali unutarnju s vanjskom  igrom, dok su domaći košarkaši čak i pretjerali u pokušajima iza perimetra. Ispucali su čak 34 trice od kojih je 11 pronašlo put kroz mrežicu.  Valja istaknuti učinke Jure Planinića koji je ubacio 21 koš i uhvatio 12  skokova kao i svestranog Marija Fantine (16 p.,7 sk., 5 asist., 2 ukr. lopte).  Kod Cibosa je najbolji bio Danko Branković s 21 poenom.
5. kolo (danas): Budućnost – Zadar (15 sati), Cibona – Partizan, Petrol Olimpija – C. zvezda.


3. kolo
CIBONA 87
ZADAR 81
(22:23, 26:29, 22:12, 17:17)
ZADAR – Dvorana Jazine. Gledatelja: 1500. Suci: Vladimir Vesković, Leo Roglić, Nermin Nikšić.
CIBONA: Ivić 2, Škara, Majcunić, Rašić 18, Prkačin 12, Bistrović 8, Cvitanović 13, Sedlo, Buljević, Paponja 6, Porobić 7, Branković 21. Trener: Ivan Juran.
ZADAR: Barbaroša 12, Meštrić 5, Hordov 6, Manojlović, Fantina 16, Paleka 10, Buljan, Višić, Planinić 21, Zelanto 11, Majica, Korman. Trener: Jurica Ružić.