EURO 2020. Bilo bi dobro izbjeći Njemačku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Danas u Dublinu ždrijeb kvalifikacija za Europsko prvenstvo 2020. godine
Olakostna okolnost uoči plesa kuglica jest činjenica de se Hrvatska našla u prvoj jakosnoj skupini u društvu Švicarske, Portugala, Nizozemske, Engleske, Belgije, Francuske, Španjolske, Italije i Poljske
PIXSELL
Ivan Perišić i Zlatko Dalić

Hrvatska nogometna reprezentacija saznat će danas imena protivnika u kvalifikacijskom ciklusu za Europsko prvenstvo 2020. godine na ždrijebu u Dublinu što počinje točno u podne. Budući da "kockasti" nisu uspjeli napraviti korak naprijed prema europskoj smotri kroz Ligu nacija, drugu priliku imat će u kvalifikacijama što počinju u ožujku iduće godine. Olakotna okolnost uoči plesa kuglica jest činjenica de se Hrvatska našla u prvoj jakosnoj skupini i društvu Švicarske, Portugala, Nizozemske, Engleske, Belgije, Francuske, Španjolske, Italije i Poljske pa, shodno tome, ne može s njima igrati u istoj skupini.

"Kockasti", međutim, već iz druge jakosne skupine mogu dobiti itekako zahtjevne protivnike, poput Njemačke, koja je izgubila status nositelja u prvoj jakosnoj skupini.

U drugom "šeširu" naći će se i Island, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Wales i Češka. U trećoj jakosnoj skupini nalaze se Slovačka, Turska, Republika Irska, Sjevarna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska i Izrael, u četvrtoj Mađarska, Rumunjska, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija, Litva i Gruzija, u petoj Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldavija, Gibraltar i Farski otoci, a u šestoj Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta i San Marino.

Uzgred, U kvalifikacijama će nastupiti 55 reprezentacija, prvi put plasman na EURO tražit će Kosovo, a reprezentacije će biti podijeljene u deset skupina. Pet će skupina (od A do E) imati po pet, a pet skupina (od F do J) po šest momčadi. Reprezentacije u posljednjoj jakosnoj skupini naći će svoje mjesto u skupinama sa po šest momčadi, a UEFA je uoči ždrijeba priopćila još nekoliko regulativa, poput one da se u jednoj skupini mogu naći samo dvije od dvanaest zemalja domaćina završnog turnira ili one da zbog političkih razloga u istoj skupini ne mogu biti Armenija i Azerbajdžan, Gibraltar i Španjolska, Ukrajina i Rusija, a Kosovo ne može biti u istoj skupini niti sa Srbijom, niti s Bosnom i Hercegovinom. Jednako tako, u Nyonu su računali na hladnije vrijeme u nekim zemljama pa će samo dvije od ovih deset reprezentacija (Bjelorusija, Estonija, Farski Otoci, Finska, Island, Latvija, Litva, Norveška, Rusija i Ukrajina) moći biti zajedno u skupini. Kvalifikacije će trajati od 21. ožujka do 19. studenoga 2019. godine, a na EURO će se plasirati dvije najbolje reprezentacije is svake skupine, dok će preostala četiri sudionika (od ukupno 24) iznjedriti završnica Lige nacija. Cijeli kvalifikacijski ciklus odigrat će se u 2019. godini.

Uoči današnjega ždrijeba kalkulacije ukazuju da bi se u najboljoj varijanti Hrvatska našla u skupini s Walesom, Finskom, Litvom, Gibraltarom i San Marinom, a u najlošijoj u društvu Njemačke, Srbije, Grčke, Makedonije i Latvije. Europsko prvenstvo ugostit će London, München, Rim, Baku, Saint Peterburg, Bukurešt, Amsterdam, Dublin, Bilbao, Budimpešta, Glasgow i Kopenhagen, prva utakmica igrat će se 12. lipnja u Rimu, a finale 12. srpnja na Wembleyju.

Najbolji ždrijeb

Hrvatska

Wales

Finska

Litva

Gibraltar

San Marino

Najgori ždrijeb

Hrvatska

Njemačka

Srbija

Grčka

Makedonija

Latvija

Termini kvalifikacija

1. kolo 21.-23- ožujka

2. kolo 24.-26- ožujka

3. kolo 7.-8- lipnja

4. kolo 10.-11. lipnja

5. kolo 5.-7. rujna

6. kolo 8.-10. rujna

7. kolo 10.-12. listopada

8. kolo 13.-15. listopada

9. kolo 4.-16. studenoga

10.kolo 17.-19. studenoga

Play off

Polufinale 26.-28. ožujka 2020.

Finale 29.-31. ožujka 2020.

Jakosne skupine

Prva: Švicarska, Portugal, Nizozemska, Engleska; Belgija, Francuska, Španjolska, Italija, Hrvatska, Poljska

Druga: Njemačka, Island, Bosna i Hercegovina, Ukrajina, Danska, Švedska, Rusija, Austrija, Wales, Češka

Treća: Slovačka, Turska, Republika Irska, Sjeverna Irska, Škotska, Norveška, Srbija, Finska, Bugarska, Izrael

Četvrta: Mađarska, Rumunjska, Grčka, Albanija, Crna Gora, Cipar, Estonija, Slovenija, Litva, Gruzija

Peta: Makedonija, Kosovo, Bjelorusija, Luksemburg, Armenija, Azerbajdžan, Kazahstan, Moldova, Gibraltar, Farski Otoci

Šesta: Latvija, Lihtenštajn, Andora, Malta, San Marino

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno