Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

SAVJET MLADIH GRADA ZADRA Druženje, razmjena iskustava, učenje…

02.12.2018. 13:09
SAVJET MLADIH GRADA ZADRA Druženje,  razmjena  iskustava,  učenje…


Program obuke sastoji se od tri modula, a riječ je o sustavu  lokalne i područne, odnosno regionalne samouprave, Zakonu o savjetima mladih te odnosima izvršnih čelnika, predstavničkih tijela i savjeta  mladih. Cilj ovog programa bio nam je da se pored teorije i zakonskih  odredbi osigura trajna platforma za razmjenu iskustava i dobrih praksi  koje mladi iz savjeta mladih i brojnih organizacija koje rade s mladima,  mogu razmijeniti i podijeliti sa svojim kolegama. Obuke provode četiri  trenera koji posjeduju veliko iskustvo u praksi te su posebno educirani  za provođenje svih segmenata obuke koje se u RH provode od 2015. godine. Od tada su održane ukupno 44 obuke savjeta mladih na kojima je  sudjelovalo 139 savjeta mladih te 762 pojedinačnih sudionika, objasnio  je Jurica Bosna, predsjednik Savjeta mladih Grada Zadra u povodu organizirane obuke u sklopu koje se održalo i nekoliko interaktivnih radionica, jučer prijepodne u Velikoj vijećnici Grada Zadra.
Obuku savjeta mladih organizirala je i provela Udruga gradova u Republici Hrvatskoj u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj,  mlade i socijalnu politiku, a bila je namijenjena županijskim, gradskim i  općinskim savjetima mladih, ali i predstavnicima izvršne i predstavničke  vlasti, upravnim tijelima, službama, udrugama mladih i za mlade,  učeničkim vijećima, studentskim zborovima te svima koji su bili zainteresirani.


Najaktivniji  do sada
Podsjetimo, Savjet mladih savjetodavno je tijelo Grada Zadra koje promiče i zagovara prava, potrebe i interese mladih u gradu Zadru. Putem  svojih predstavnika, sudjeluje u radu Gradskog vijeća prilikom donošenja odluka, mjera, programa i drugih akata od osobitog značenja za  unaprjeđivanje položaja mladih na području grada Zadra i to davanjem  mišljenja, prijedloga i preporuka o pitanjima i temama od interesa za  mlade. Svake tri godine, koliko traje mandat članova Savjeta mladih, raspisuje se javni poziv, odnosno natječaj za biranje novog članstva, a svi  članovi su – volonteri. Sadašnji saziv formirao se na konstituirajućoj sjednici 27. ožujka ove godine.
U polugodišnjem planu rada za 2018. godinu  Savjet mladih proveo je  sveukupno četiri aktivnosti, a riječ je o prezentaciji na temu  – Mladi i politika, potom  projekt pod nazivom – Iskustvom do posla, istraživanje o  potrebama mladih grada Zadra te odavanje počasti poginulim kornatskim vatrogascima.


Uključiti što više mladih
– Za prvu aktivnost pozvali smo mlade da odgovore na pitanje – Zašto  biti (ne)aktivan u društvu?, gdje smo najprije održali prezentaciju o ulozi  i važnosti Savjeta mladih grada Zadra, predstavili svoj polugodišnji plan,  zatim je sociolog doc.dr.sc. Krešimir Krolo održao prezentaciju na temu –  Mladi i politika te su  mladi imali priliku odgovoriti na prethodno navedeno pitanje. Nakon predavanja, razvila se vrlo konstruktivna i zanimljiva rasprava u kojoj su se istaknuli mladi pojedinci, s i bez iskustva aktivizma, te predstavnici institucija i udruga raznog spektra. Okupljeni su  tada zaključili kako je od izrazite važnosti javnost još podrobnije informirati i uključiti u rad Savjeta mladih grada Zadra, tako da smo nakon  prve aktivnosti dodatno organizirali neformalni sastanak – kavu s mladima  gdje su članovi Savjeta mladima, ali i predstavnicima udruga davali  odgovore na postavljena pitanja. Otvorili smo i e-mail adresu [email protected] putem koje svaka mlada osoba može iznijeti svoj  plan aktivnosti, prijedlog ili kritiku, podsjetio je Jurica Bosna.