Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Švicarski MTC planira uvrstiti dionice murvičkog Aluflexpacka u kotaciju Frankfurtske burze

02.12.2018. 18:00
Švicarski MTC  planira uvrstiti  dionice  murvičkog  Aluflexpacka u  kotaciju  Frankfurtske  burze


Švicarski Montana Tech Components (MTC)  namjerava u prvom tromjesečju 2019. uvrstiti dionice hrvatskog proizvođača ambalaže Aluflexpacka u kotaciju Frankfurtske burze, kazali su  neimenovani izvori za Reuters, dok u zadarskoj kompaniji tu informaciju opovrgavaju.
Montana Tech Components namjerava prodati Aluflexpackove dionice u vrijednosti većoj od 100 milijuna eura, što bi hrvatskoj kompaniji  moglo donijeti tržišnu vrijednost od oko 300 milijuna eura, citira Reuters  u četvrtak jednog od izvora.
U švicarskoj tvrtki austrijskog ulagača Michaela Tojnera nisu željeli  komentirati tu informaciju.
U Aluflexpacku su na upit Hine za komentarom u petak odgovorili da  "ne mogu potvrditi tu informaciju – ona nije točna".
"Točno je da se Aluflexpack grupa već godinama kontinuirano razvija i  očekuje nastavak uspješnog razvoja i u budućnosti", stoji u odgovoru na  Hinin upit.
Aluflexpac "trenutačno provjerava različite mogućnosti financiranja  svojih poslovnih i razvojnih planova usmjerenih osiguranju daljeg razvoja grupe i pružanju još boljih usluga svojim kupcima", dodaje se u odgovoru.
Reuters pak u izvješću podsjeća da je švicarski MTC prošle godine uspješno u kotaciju Frankfurtske burze uvrstio dionice proizvođača baterija Varta, čija je cijena u međuvremenu porasla 50 posto.
Montana Tech Components kupio je zajedno sa skupinom ulagača  Aluflexpack u studenom 2012. godine od austrijske Hypo Alpe Adria  Banke.
Aluflex je s tržišnim udjelom od oko 70 posto najveća grupacija na području proizvodnje aluminijske ambalaže u Hrvatskoj i treća po veličini  na europskom tržištu. Aluflex grupu čine Aluflex Novi sa sjedištem u  Murvici kod Zadra, Omial Novi iz Omiša i TOF iz Drniša. Pogone imaju i  u poljskom Poznanu i Tychyju.
Proizvode ambalažu za hranu, cigarete i lijekove od aluminijske folije,  papira i savitljivih filmova a prema podacima na internetskoj stranici klijenti su im inozemne kompanije poput Nestlea, Ferrero Rochera, Coca  Cole, Sanofija, Lactalisa i Dr. Oetkera, te hrvatskih Kraša, Francka, Leda,  Podravke, Vindije i Tvornice duhana Rovinj.
Nakon što ga je preuzela švicarska tvrtka, Aluflexpack je kupio nekoliko konkurenata, poput Eliopacka sa sjedištem u Francuskoj, napominje  Reuters.