Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Marko Vujasin iz Pakoštana novi je đakon Zadarske nadbiskupije

02.12.2019. 16:20


Marko Vujasin iz Pakoštana novi je đakon Zadarske nadbiskupije. Na putu svećenstva za đakona ga je zaredio zadarski nadbiskup Želimir Puljić na prvu nedjelju Došašća 1. prosinca u katedrali sv. Stošije u Zadru.
– Đakonsko ređenje dar je ređeniku Marku, Zadarskoj nadbiskupiji, Crkvi i narodu. Događaj ređenja uvodi nas u otajstvo Božjeg plana s ljudima i podsjeća na Isusove riječi: "Ne izabraste vi mene, nego sam ja vas izabrao i odredio da idete i rod donosite". U rađanju zvanja uključeni su Bog i čovjek, obitelj i zajednica vjernika, rekao je mons. Puljić.


Sakrament u službi kršćanske zajednice
Sveti red đakonata, prezbiterata i episkopata te sakrament ženidbe spadaju u skupinu sakramenata koji su u službi kršćanske zajednice. Đakonat je prvi stupanj sakramenta Svetoga reda. Namijenjen je službi riječi i oltara te u služenju braći i potrebitima.


"Bogu hvala je najvrjednije što mogu reći. Đakon je sluga, služitelj. Služenje je najplemenitije što možemo činiti
Marko Vujasin




– Da bi to mogao činiti nepodijeljena srca, kandidat za red svetoga đakonata javno odabire celibat radi nebeskog kraljevstva. Uz to obećava da će čuvati i razvijati duh molitve, održavati bogoslužje časova te moliti za Crkvu i čitav svijet, rekao je nadbiskup, istaknuvši da su đakoni osobito pozvani vršiti službu ljubavi poput Krista koji nije došao da bude služen, nego da služi braći i potrebitima.
– Prva i najvažnija stvar jest služenje Bogu. Jer Isus je iznad svega sluga Jahvin, a onda sluga ljudi. On je to svojim roditeljima objasnio kad su ga žalosni tražili: "Zar niste znali da mi je boraviti u kući Oca mojega". Zato kad klerik, svećenik ili đakon, zanemari služenje Bogu u molitvi i pobožnosti što se od njega s pravom očekuje, onda se ne može tvrditi da je u službi braće.
Uslijed utjecaja sekularizma i pretjeranog aktivizma postoji ozbiljna opasnost da se zanemari duhovnost i molitva koja spada u prioritetne obveze zaređenih službenika. Crkva, kao dobra majka i učiteljica, stoga obvezuje i potiče ređenike neka "tumače crkveni nauk, te pobožno i vjerno slave Kristova otajstva" u duhu poznatog tropleta: 'Vjeruj što razmatraš, druge poučavaj što vjeruješ i sam vrši ono što druge poučavaš'" rekao je mons. Puljić, potaknuvši na molitvu da svećenici i redovnici budu vjerni i odani službenici Isusa Krista koje prepoznajemo po njihovoj molitvi i pobožnosti.


Služenje je najplemenitiji čin
U obraćanju prisutnima na kraju mise đakon Vujasin je rekao: "Bogu hvala je najvrjednije što mogu reći. Đakon je sluga, služitelj. Služenje je najplemenitije što možemo činiti. Zato sam zahvalan Bogu što me pozvao i što mi je udijelio milost biti služitelj i propovjednik njegove riječi". Đakon je zahvalio nadbiskupu Puljiću na povjerenju i podršci od prvog dana primanja među bogoslove i kandidate za sveti red. Zahvalio je odgojiteljima i poglavarima Bogoslovnog sjemeništa Družbe Isusove u Zagrebu gdje se pripremao, svim profesorima koji su mu bili podrška tijekom studija teologije i filozofije. Zahvalio je svećenicima, bogoslovima i sjemeništarcima koji su sudjelovali na ređenju, pakoštanskom župniku Jerolimu Lenkiću i bivšem župniku Juri Zuboviću. Zahvalio je majci, ocu i bratu te široj obitelji, pakoštanskoj s očeve i zadarskoj s majčine strane, Pakoštancima i prijateljima.


UTJECAJI SEKULARIZMA
Uslijed utjecaja sekularizma i pretjeranog aktivizma postoji ozbiljna opasnost da se zanemari duhovnost i molitva koja spada u prioritetne obveze zaređenih službenika. Crkva, kao dobra majka i učiteljica, stoga obvezuje i potiče ređenike neka "tumače crkveni nauk, te pobožno i vjerno slave Kristova otajstva" u duhu poznatog tropleta: 'Vjeruj što razmatraš, druge poučavaj što vjeruješ i sam vrši ono što druge poučavaš'" rekao je mons. Puljić, potaknuvši na molitvu da svećenici i redovnici budu vjerni i odani službenici Isusa Krista koje prepoznajemo po njihovoj molitvi i pobožnosti


Život i školovanje
Marko Vujasin rođen je 18. lipnja 1986. g. u obitelji Luke i Dragice rođene Knežević u župi Gospodinova Uzašašća u Pakoštanima gdje je završio osnovnu školu, a srednju Ekonomsko-birotehničku završio je u Zadru 2005. godine. Nakon srednje škole radio je u ugostiteljstvu, u tvrtci Atlantic Grupa te u Tvornici kruha u Zadru. Godine 2009. upisao je izvanredni studij poslovne ekonomije i financija na Veleučilištu Baltazar Zaprešić koji je završio 2012. godine, te stručni studij menadžmenta na Veleučilištu u Šibeniku, koji je završio 2014. godine. U rujnu te godine upisuje kao laik studij teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Želio je kroz studij, sakramentalni život i molitvu razbistriti sliku svoga poziva. Nakon višegodišnjeg razmišljanja javio se nadbiskupu s molbom da ga primi među kandidate za svećeništvo Zadarske nadbiskupije. Po završetku redovitog studija teologije sada je na pastoralnom praktikumu u sjemeništu Zmajević te sudjeluje s drugim kandidatima za ređenje na predavanjima u Pastoralnom institutu u Zagrebu.