Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Na zadarskom području šestero stranaca s oružjem

03.12.2019. 12:00


Orijentacijom Zadra prema turizmu te brojnim novim poslovnim tržištima u naš grad zadnjih nekoliko godina dolazi sve više bogatih turista, ali i poslovnih ljudi koji ni na odmor ili poslovno putovanje ne dolaze bez svojih tjelohranitelja koji su nerijetko naoružani. Okruženi svojim naoružanim zaštitnicima u miru mogu uživati u svim prirodnim ljepotama koje im naša obala pruža ili obaviti posao.
Zanimalo nas je koje je uvjete potrebno ispuniti kako bi se mogla pružati usluga zaštite za inozemne državljane, a na što su nam iz MUP-a poslali odgovor.


Odredbe Zakona
– Obavljanje poslova privatne zaštite stranih naoružanih zaštitara na području Republike Hrvatske propisano je odredbama Zakona o privatnoj zaštiti u kojem stoji da djelatnost privatne zaštite, osim pravnih osoba i obrtnika iz Republike Hrvatske, mogu obavljati pravne osobe i obrtnici država članica Europske unije i država potpisnica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru koji imaju odobrenje za obavljanje djelatnosti privatne zaštite izdano od države članice Europske unije, odnosno države potpisnice Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru, sukladno važećim propisima u Republici Hrvatskoj.
Zakonskim odredbama je propisano da strana zaštitarska tvrtka može obavljati djelatnost privatne zaštite u Republici Hrvatskoj pod istim uvjetima kao i hrvatske tvrtke, što podrazumijeva da u Republici Hrvatskoj mora imati poslovni nastan koji se ostvaruje ispunjavanjem uvjeta iz članka 13. Zakona o privatnoj zaštiti.
Člankom 13. navedenog Zakona propisani su uvjeti koje pravne osobe moraju ispuniti ako u Republici Hrvatskoj žele dobiti odobrenje za obavljanje djelatnost privatne zaštite te ih navodimo kako slijedi:
1. akt o upisu pravne osobe u sudski registar (registrirana podružnica),
2. akt o imenovanju odgovorne osobe za poslove privatne zaštite (tjelesne/tehničke zaštite) koja mora ispunjavati uvjete propisane u članku 18. stavku 1. točkama 2.-8. Zakona o privatnoj zaštiti,
3. akt o razvrstavanju radnih mjesta s opisom poslova te ovlastima zaposlenika za svako radno mjesto,
4. opći akt o zaštitnom znaku pravne osobe,
5. opći akt o radnoj odori,
6. poslovni prostor uređen sukladno Pravilniku o prostornim i tehničkim uvjetima koje mora ispunjavati prostor u kojem se obavlja djelatnost privatne zaštite, stoji u odgovoru MUP-a.


Naoružani stranci u Hrvatskoj
Ističu kako sve tvrtke moraju biti registrirane u Hrvatskoj te ispuniti prostorno tehničke i kadrovske uvjete za navedene poslove te nije moguće obavljanje poslova neposredne tjelesne zaštite s naoružanim djelatnicima stranih zaštitarskih tvrtki.
Inače, u Hrvatskoj trenutačno 49 stranaca ima registrirano oružje, od čega šestero stranaca na području Policijske uprave zadarske te su svi stranci s registriranim oružjem muškarci.
Naime, u Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana, propisano je da se zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavu oružja kategorije B (vatreno oružje za koje je potrebno odobrenje) podnosi na propisanom obrascu u policijskoj upravi odnosno policijskoj postaji ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva odnosno mjestu boravišta državljanina treće zemlje, odnosno državljanina države članice EGP-a ili Švicarske Konfederacije na privremenom boravku u Republici Hrvatskoj. Oružje kategorije B može se nabavljati radi bavljenja lovom, sportskim streljaštvom ili radi osobne sigurnosti.




Izuzeci za lovce
– Dakle, iz navedene odredbe vidljivo je koje kategorije stranaca mogu nabavljati oružje u Republici Hrvatskoj pod istim uvjetima kao i hrvatski državljani. Nadalje, zakonom je propisano da nositelji europskih oružnih propusnica mogu u svrhu lova, održavanja sportskih natjecanja ili rekonstrukcije povijesnih događaja u Republiku Hrvatsku unositi oružje koje im je upisano u europsku oružnu propusnicu, ako se radi o oružju koje se prema ovome Zakonu može nabavljati i posjedovati i ako predoče poziv ili drugi dokaz kojim dokazuju svoj razlog dolaska s oružjem povezan s lovom, sportskim streljaštvom, sportskim streličarstvom ili rekonstrukcijom povijesnih događaja. Slijedom navedenog, stranci koji imaju oružje upisano u europsku oružnu propusnicu mogu ga unositi u Republiku Hrvatsku ukoliko predoče poziv ili drugi dokaz kojim dokazuju svoj razlog dolaska u Republiku Hrvatsku, a koji je povezan s lovom, sportskim streljaštvom, sportskim streličarstvom ili rekonstrukcijom povijesnih događaja, pojasnili su iz MUP-a.
Jednako tako, odredbom članka 58. stavka 1. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je da državljani trećih zemalja koji dolaze u Republiku Hrvatsku radi lova ili sportskih natjecanja mogu u Republiku Hrvatsku unositi oružje i pripadajuće streljivo koje im je upisano u putnu ispravu države u kojoj je oružje registrirano, ako se radi o oružju koje se prema navedenom Zakonu može nabavljati i posjedovati.


EUROPSKA ORUŽNA PROPUSNICA
Stranci koji imaju oružje upisano u europsku oružnu propusnicu mogu ga unositi u Republiku Hrvatsku ukoliko predoče poziv ili drugi dokaz