Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Policija ne može pronaći Ivu Kinda

03.12.2019. 07:45


Odgođena je još jedna sudska rasprava u slučaju bivšeg načelnika Bibinja, Nina Šimunića, kojega je još 2017. godine za prijetnju silovanjem prijavila njegova sumještanka, Iva Kinda, predsjedica lokalne podružnice Autonomne hrvatske stranke prava. Naime, Kinda se sve ovo vrijeme niti jedan jedini put nije pojavila na sudu te je policija ni uoči rasprave 4. srpnja nije pronašla na naznačenoj adresi.
Sutkinja Ivana Parać Krišto tada je naložila njeno prisilno dovođenje, no bezuspješno. Nakon ove najnovije odgode na sudu smo stoga provjerili zašto se Kinda nije pojavila ni ovoga puta, te što će sud dalje poduzeti. Problem je, kako su nam kazali, što oštećenica nije primala sudske pozive, budući da policija nije imala njezinu zadnju adresu stanovanja.
Sutkinja je stoga iduće ročište zakazala za veljaču iduće godine kada će se znati hoće li se Kinda konačno pojaviti na sudu te koje će mjere, ukoliko je se ni ovoga puta ne pronađe, sud poduzeti kako bi se okončao predmet za kazneno djelo prijetnje.
Naime, Općinsko državno odvjetništvo u prosincu 2013. godine podiglo je optužnicu protiv bivšeg načelnika Bibinja, Nina Šimunića, zbog prijetnji Ivi Kindi. Obavijest o podizanju optužnice Kinda je primila od zamjenice općinskog državnog odvjetnika, Marijane Stipić, u kojoj je izvješćuje da je Šimunić pred Općinskim sudom u Zadru optužen "zbog kaznenog djela iz čl. 139. st. 3. i 1. Kaznenog zakona počinjenog na Vašu štetu".


"Oprosti drugi puta kad budes oduzeta"
Time je skandalozan slučaj iz siječnja prošle godine dobio i sudski epilog koji, međutim, ulazi već u treću godinu, počev od dana prijave. Optužnica je podignuta nakon opsežne kriminalističke istrage PU zadarske koja je još početkom prošle godine podnijela kaznenu prijavu Državnom odvjetništvu "zbog sumnje na kazneno djelo prijetnje na štetu 40-godišnjakinje".
Naime, bivši načelnik Bibinja poslao je nekoliko SMS poruka Ivi Kinda nakon što je ona na svom Facebooku objavila niz tekstova o njemu. Uslijedilo je nekoliko Šimunićevih poruka na njen njen mobilni broj u kojima je pisalo: "Nino je oprosti sto te nisam kar.., a trebao sam te je… zato oprosti drugi puta kad budes oduzeta je… cemo te u bulj duplo ps. Nino".
Kinda je odmah ove poruke, kao i video snimku na kojoj se vidi Šimunić kako ukucava poruke na mobitel, dostavila policiji, nakon čega su saslušani svjedoci i pregledane poruke i snimka, a saslušan je i sam Šimunić.
Sve je krenulo kada je Kinda na svom Facebooku objavila da je "bivši načelnik Bibinja nezakonito prisvojio višemilijunsko zemljište u vlasništvu same Općine Bibinje, zarađujući ogromnu svotu novca sadeći smilje i koji se nesmetano grije jer ga organi reda i mira ne diraju zbog sječe, a dok se mještanima Bibinja na vlastitim zemljištima ne dopušta posjeći niti jedan bor da bi se zagrijali u ove teške i jako hladne dane, pa odmah potom dolazi policija, te jadnim mještanima piše prijave".


Prijeteće poruke SMS-om
Kinda je ove poruke objavila i na HOP portalu, pa je čitava hrvatska javnost mogla vidjeti što joj je Šimunić pisao, a jasno je da je riječ o njegovom broju jer nam se sam javio s toga broja istoga dana kada smo od njega zatražili komentar. U objavi na portalu Kinda je navela kako Šimuniću smetaju njezine objave na Facebooku jer da on do kraja 2017. godine ima zabranu kandidiranja za načelnika, a ona pretpostavlja da se Šimunić misli ponovno kandidirati.
– Zato želi da se zaboravi sve što je radio i da je imao zabranu kandidiranja, a moja podsjećanja mještanima Bibinja na to tko je on zapravo smetaju mu u tom planu. Svi znaju da je Šimunić osuđen zbog zlouporabe položaja i ovlasti, pa bi htio da javnost na to zaboravi, zato me je i došao tražiti i zato šalje prijeteće poruke, pojasnila je Kinda razloge Šimunićevih prijetećih poruka.
– Zadovoljna sam i konačno malo mirnija. Bilo mi je jako teško jer sam se, poznajavajući Šimunića, plašila da bi mogao napraviti ono što je napisao u porukama. Policija je vrlo korektno odradila svoj posao i na tome sam im zahvalna. Bila je kod mene jedna inspektorca i još jedan djelatnik Prve policijske postaje, sve su pregledali i uzeli video snimku, a saslušani su i svjedoci. Nadam se da će Šimunić biti kažnjen, a ukoliko ne dobije kaznu kakvu zaslužuje za ovo što je učinio, podići ću privatnu tužbu protiv njega zbog duševne boli. Zbog njegovih prijetnji danima sam strepila i pile tablete za smirenje. Srećom, otkako je bila policija nije me više zvao, kazala nam je Iva Kinda.




ŠIMUNIĆU SMETAJU KINDINE OBJAVE
U objavi na HOP portalu Iva Kinda je navela kako Ninu Šimuniću smetaju njezine objave na Facebooku jer da on do kraja 2017. godine ima zabranu kandidiranja za načelnika, a ona pretpostavlja da se Šimunić misli ponovno kandidirati