Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

U četvrtak Tri verzije života…

03.12.2019. 13:30


Samo nas par dana dijeli od premijere i već smo pomalo napeti. Ali, nadam se da će pubilika uživati kao što smo uživali i mi radeći ovu predstavu. Riječ je o doista slovjevitom i zahtjevnom komadu koji promatra život iz nekoliko uglova no, uz potpuno iste dramaturške silnice. Pokazuje kako se ishodi istih situacija, drastično različito doživljavaju. Ponekad gorko, ponekad smiješno…Na svakoj smo probi otkrivali poneki novi detalj poigravajući se likovima i njihovim međusobnim odnosima. Bilo je divno raditi s ovim glumcima i u ljudskom i u umjetničkom smislu – rekla je među ostalim na jučer održanoj konferenciji za novinare u zadarskom Hrvatskom narodnom kazalištu redateljica Nina Kleflin, a u povodu prve ovogodišnje premijere zadarskog Kazališta. Riječ je o predstavi Tri verzije života prema djelu francuske spisateljice, glumice i redateljice Yasmine Reza, a premijera je zakazna za četvrtak 5. prosinca.


Jedva čekaju premijeru
Jedna od uloga povjerena je i poznatoj zadarskoj glumici Kazališta lutaka Tamari Šoletić koja ove godine obilježava i 30 godina svog umjetničkog rada, a ova joj je predstava, kako je rekla, treća suradnja sa zadarskim "velikim" kazalištem.
– Već se osjećam kao doma. Iako je ovo dakle, moja treća suradnja s kolegama iz HNK-a, prvi puta sam sada na ovoj predstavi radila s kolegom Alenom Liverićem i Davorom Jureško. Redateljica nas je lijepo vodila i zapravo jedva čekam da krenemo. Mi smo spremni. Biti glumac je doista privilegija jer kroz naše uloge imamo mogućnost preispitati sebe i naše odnose. Ovo me iskustvo jako obogatilo – zaključila je Tamara Šoletić, dok je njezina kolegica Žana Bumber dodala kako je njoj rad na ovoj predstavi bio jedan od najzahtjevnijih do sada jer je predstava iznimno slojevita i "teška".
– Prisiljava nas, ali i pomaže da nađemo sve naše zvjezdane prašine, ali i crne rupe – rekla je Bumber.


Tradicionalni Božićni Gospel koncert
Scenografiju za predstavu potpisuje John Čolak, kostimografija je bila povjerena poznatoj zadarskoj kostimografkinji Mariji Šarić Ban, autor glazbe je Ivan Ivić, za oblikovanje svjetla bio je zadužen Ivo Nižić i Frane Papić, a glumi Davor Jureško u ulozi Henrija, Žana Bumber kao Sonia, Alen Liverić je u utjelovio Huberta Finidorija, a Tamara Šoletić njegovu suprugu Ines.
Basnu Lisica i roda izvode Nina Kleflin i Mimi Zadarski, a istoimenu pjesmu Nikolina Belan. Inspicijent je Mimi Zadarski, a fotograf je Željko Karavida.
Autor glazbe Ivan Ivić je rekao kako je predstava i za njega svojevrsna "premijera" jer je do sada s Kazalištem surađivao još na samo jednom projektu, pa mu je poziv da bude autor glazbe bila velika čast, ali i izazov.
– Nije bilo lako, ali nadam se da sam uspio – rekao je skromno Ivić.
Na kraju konferencije za novinare ravnatelj zadarskog HNK Renato Švorinić koji se i sam kratko osvrnuo na premijeru predstave – Tri verzije života, rekao je još, što je na kazališnom programu do kraja ovog mjeseca, izdvajajući posebno tradicionalni Božićni Gospel koncert koji će se održati 17. prosinca, a nastupa Mass Choir iz South Carline, SAD te 27. prosinca koncert Inve Mule albanske sopranistice.




Još malo o predstavi…
Ova istančana komedija karaktera donosi nam neobičnu situaciju u koju su uključena dva bračna para, jedna obična večer i jedna neobična zabuna. Kad se gosti pojave na večeri, čitav jedan dan prerano, neprilike iskrsavaju posvuda. Hrane ima premalo, vina previše, pa neoslovljene napetosti bujaju.
Vještim dramaturškim postupkom autorica istu situaciju postavlja u tri različite verzije, iz tri različita ugla gledanja, iz tri energetski posve različita naboja. Uz britke, duhovite, majstorski napisane dijaloge ona publiku zabavlja na originalan i provokativan način, izazivajući nas da promislimo o tome kako vidimo vlastiti život. Ogoljeni od forme, iznenađeni u privatnoj situaciji svojih dnevnih napetosti, sukoba i briga, naši junaci pokušavaju što bolje dočekati goste. No ti su gosti ogledalo njihovih strahova, nelagoda i tajni. Autorica nas izaziva da promislimo koja je od verzija života što ih gledamo u toj komediji istinita. Jedna, nijedna, ili sve tri? Što se zaista dogodilo? Ovaj se komad poigrava s tezom da nam se dogodilo samo ono što smo doživjeli, da su događaji bili onakvi kakvi odjekuju u našoj nutrini, a da objektivna stvarnost možda i ne postoji.Čini se kao da tri verzije života dopuštaju da sami ispišemo i svoju četvrtu verziju.