Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zadarskim policajcima bolji uvjeti rada u novoj policijskoj postaji

03.12.2019. 09:15


Sudeći po radovima koji se privode kraju, zadarski policajci iz Prve policijske postaje dobit će znatno bolje uvjere za rad. Time se završava priča stara skoro dva desetljeća o preseljenja 1. PP PU zadarske iz zgrade Županijskog suda na Poluotoku u prostor nekadašnje vojarne u Ulici Stjepana Radića u Zadru. Preseljenjem će se za potrebe suda osloboditi 780 m2 prostora.
Kako su nas obavijestili u PU zadarskoj, radovi u kompleksu Stjepan Radić odnose se na uređenje prizemlja glavne zgrade i na spajanje objekta na vanjsku infrastrukturu. Radovi na uređenju prizemlja zgrade su u završnoj fazi, a trenutno je u tijeku izrada projekta za priključak na odvodnju s obzirom na izmijenjene okolnosti u odnosu na projekt iz 2005. godine kada je ishođena građevinska dozvola. Tražene su i izmjene i dopune građevinske dozvole s obzirom na to da se radi o uređenju samo dijela zgrade, a sve radi izdavanja uporabne dozvole za prostor koji je uređen. Radovi izvodi tvrtka PRIMAT-RD d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca. Stručni nadzor provodi IGH d.d. Zagreb. Nadzorni inženjer Leonard Kvarantan bio nam je vodič kroz novu policijsku postaju.


Završni radovi u tijeku
– Unatoč priči o nedostatku radne snage u građevinarstvu moram istaknuti zadovoljstvo do sada urađenim. Kao što znamo, zgradu smo dobili u derutnom stanju i bez instalacija. No posao obnove uspješno je proveden. Posebno naglašavam završne radove što ne znači da su ostali poslovi manje dobro provedeni, rekao je inženjer Kvarantan.
No kao i sve znatiželjnike, posebno nas je zanimao kako će izgledati novi zatvor ili kako policajci vole reći, nova soba za zadržavanje. Sudeći po riječima inženjera Kvarantana, zadovoljeni su se svi zahtjevi policije, pa pritvorenici neće imati puno mogućnosti za incidentne slučajeve, a kamoli bijeg.
– U novom zatvoru bit će sanitarni čvor, monoblok od inoxa, rađen u jednom komadu. Umjesto slavina imat će »dugmad«. Pod je od epoksi smole bez parketa kako bi se spriječio vandalizam ili razbijanje i time došlo do potrebnog oružja, čak i za samoozljeđivanje. Istovremeno, prostor je vrlo lako higijenski održavati. Zidovi od staklene cigle nemaju izbočina koje bi se mogle koristiti za penjanje, a prozori su od protuprovalnog stakla. Zanimljivo je da pritvorenik neće moći vidjeti rešetke zbog mutnog stakla. No u zatvoru ima dovoljno svjetla koje ne dopire s rasvjetnog mjesta njegovog stropa već izvana kako se električna struja ne bi koristila za samoozljeđivanje ili suicid. Čak je i električno zvonce kojim pritvorenik doziva dežurnog policajca, spojeno na struju napona 12 V, govorio je Leonard Kvarantan.


Primjereniji prostor
Zgrada nove 1. PP nekad je bila talijanska vojarna pa dio Artiljerijskog školskog centra JNA. U Domovinskom ratu u njoj je bila smještena 84. gardijska bojna HV-a »Termiti« i vojna policija. Unutar kompleksa, zadarski policajci imat će i mali atrij za odmor, a postaja će biti znatno pristupačnija građanima. U susjedstvu su i zgrade Trgovačkog, Prekršajnog i Općinskog suda, što će također olakšati rad policajcima. No istina je i da postaja nema puno parkirališnih mjesta, ali ima znatno više nego na Poluotoku. U samoj zgradi primijenjeni su mnogi zahtjevi i propisi vezani za djelovanje policije koji su primijenjeni i u sobi za ispitivanje gdje se osigurava nazočnost odvjetnika.
Useljenje se očekuje do kraja ove godine, ali se čini da će rok biti produžen upravo zbog izgradnje novih priključaka. Naime, građevinskom dozvolom iz 2005. bili su predviđeni priključci koji se moraju prilagoditi današnjim propisima. Napose se to odnosi na vatrogasne priključke.
Inače, radovi na novoj 1. PP vrijedni su 7.042.187,90 kuna bez PDV-a. Radove sufinancira i Grad Zadar u iznosu od 1.000.000,00 kuna i Zadarska županija u iznosu od 600.000,00 kuna.




"Šetači" oko gradilišta
​Kako se obnova zgrade 1. PP bliži kraju na trenu se događaju zanimljive situacije. Radnici i nadzor primjećuju sve veći broj "šetača" po gradilištu. Zna se da policija uskoro počinje sa seobom inventara i opreme s Poluotoka u novi prostor. Izvođač radova, prema propisima, ne odgovara za unesene stvari, pa su nas izvođači radova upozorili da će najvjerojatnije policija značajnije nadgledati gradilište do otvorenja kako "šetačima" na pamet ne bi pale neke stvari zbog kojih bi mogli ispitati komfor nove sobe za zadržavanje.