Zadrani u Bilbau tražili turistička znanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Posjet gradonačelnika Dukića i direktora gradske TZ Marija Paleke
Poziv za posjet Bilbau zadarskom izaslanstvu uručen je na radnom sastanku održanom na turističkom sajmu WTM u Londonu početkom studenog ove godine
Branko Dukić, gradonačelnik i Mario Paleka, direktor TZGZ u društvu domaćina u Bilbau

Članovi Turističkog vijeća i Nadzornog odbora Turističke zajednice grada Zadra na čelu s predsjednikom Vijeća, gradonačelnikom Brankom Dukićem, odazvali su se pozivu gospodina Juana Baliña, voditelja Odjela za inozemnu promociju i marketing Turističke destinacijske organizacije u Bilbau i posjetili taj baskijski grad u Španjolskoj koji je u protekla dva desetljeća doživio velik uspon na svjetskom turističkom tržištu.
Gospodin Baliño poziv je uručio direktoru TZG Zadra Mariju Paleki na radnom sastanku održanom na turističkom sajmu WTM u Londonu početkom studenog ove godine. Na taj način uspješno je nastavljen koncept tzv. Benchmarkinga, usporedne valorizacije i procjenjivanja iskustava drugih uspješnih turističkih odredišta sličnih ili usporedivih karakteristika. Cilj ovog posjeta bio je prikupljanje i usporedba rezultata turističke destinacije Bilbao uvažavajući pritom međunarodne standarde poslovanja u turističkoj industriji, suvremene koncepte upravljanja urbanim cjelinama i iskustva najbolje prakse.
Prilikom posjeta održan je niz sastanaka s osobama i tvrtkama odgovornima za turistički i urbanistički razvoj grada, među kojima su bili gospodin Xabier Ochandian, generalni direktor holdinga zaduženog za ekonomski razvoj, trgovinu i turizam pri Gradskoj upravi u Bilbau te Javier Garcinuño, direktor komunalne tvrtke Bilbao Ekintza zadužene za razvoj turizma u Bilbau.
U posebnom fokusu zadarske delegacije bilo je korištenje novih javnih urbanih sadržaja i modernih arhitektonskih rješenja u svrhu podizanja atraktivnosti cjelokupne destinacije, u čemu je baš Bilbao postigao velik uspjeh nakon izgradnje i otvorenja Guggenheim muzeja moderne i suvremene umjetnosti 1997. godine. S više od stotinu izložbi i deset milijuna posjetitelja, Guggenheim muzej Bilbao promijenio je način na koji ljudi gledaju na muzeje, a i danas s lakoćom premašuje izazove pri spajanju umjetnosti, arhitekture i eksponata. Muzej i okolni kompleks u potpunosti su transformirali nekad u turističkom smislu neugledan industrijski grad. Takav učinak arhitekture na ekonomiju i kulturno oživljavanje ima čak i svoj naziv, "Bilbao efekt". Na ovom pozitivnom primjeru sagledava se i promišlja možebitna investicija u izgradnju modernog polivalentnog kompleksa u Zadru koji bi objedinio mogućnosti organizacije javnih događanja, izložbi, skupova, a ujedno bi služio i kao kongresni centar.
Na sastancima je zaključeno kako će se suradnja gradova Zadra i Bilbaa nastaviti i proširiti. 

UPOZNALI SE S "BILBAO EFEKTOM"

Domaćini su Zadrane upoznali s "Bilbao efektom", učinkom arhitekture na ekonomiju i kulturno oživljavanje. Na ovom pozitivnom primjeru sagledava se i promišlja možebitna investicija u izgradnju modernog polivalentnog kompleksa u Zadru

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno