Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

BROJANJE PUTNIKA U svakom autobusu u prosjeku do 12 putnika

02.12.2020. 08:38


Nove epidemiološke mjere zakomplicirale su rad zaposlenicima u javnom prijevozu, a i njegovo korištenje građanima. U razgovoru s Edvinom Šimunovom, direktorom javnog gradskog prijevoznika Liburnije, pokušali smo čitateljima približiti i objasniti trenutnu situaciju u pitanju eventualnih poteškoća u korištenju javnog prijevoza u gradu Zadru i Zadarskoj županiji.


Uputa da ne kreću
– Nije mi javljeno za ikakve poteškoće, vozačima su dane vrlo precizne upute, a u autobusima se prosječno vozi 10, 12 putnika što je dosta ispod dopuštenog kapaciteta, govori nam Edvin Šimunov, prvi čovjek Liburnije dodajući kako veće gužve nema ni u kritičnim polascima autobusa oko 8 ujutro, kada većina radnika i učenika ide na poslove i u škole.
– Osigurani su dodatni kapaciteti za linije na kojima se vozi veći broj putnika kao što su Borik, Sukošan i Vir kako se ne bi prešlo dopuštenih 40% kapaciteta autobusa. Mnogo manje učenika ide u školu s obzirom da neki nastavu prate od doma te nema toliko velikog broja putnika kao inače. Mi nismo grad te veličine da bismo imali značajan problem s osiguranjem dostatnog broja autobusa kako bi se omogućilo poštivanje epidemioloških mjera u javnom prijevozu, nismo Zagreb ili eventualno Split. Naši građani nisu toliko upućeni na javni prijevoz, objašnjava Šimunov trenutnu situaciju.
– Vozač je posljednji filter, ukoliko u autobus uđe preveliki broj putnika može ih opomenuti i zatražiti da izađu, a ukoliko to putnici ne učine vozačima je dana uputa da se ne kreće sa stanice. U slučaju većeg broja putnika od dopuštenog spremni smo odmah poslati drugi autobus koji će doći na lokaciju relativno brzo s obzirom da nismo preveliki grad. Vozači imaju mobitele te u slučaju značajnijih problema mogu zatražiti pomoć nadležnih službi, pojasnio je Šimunov.


Putnici korektni
Pitali smo ga je li dosad bilo nekakvih neugodnosti i osjećaju li vozači dodatan pritisak zbog novih mjera.
– Koliko imam saznanja nije bilo neugodnosti s putnicima, ljudi barem zasad shvaćaju situaciju i ponašaju se korektno. Iako su prvi dani kod ovakve veće promjene uvijek najteži nema ni nekog posebnog dodatnog pritiska na našim vozačima, kazuje Šimunov