Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

COIN ZADAR Koronakriza se nije zavukla u coworking prostore

02.12.2020. 09:41


Coworking prostori, kao središnja mjesta za poticanje mikro poduzetništva, pružaju svu odgovarajuću poslovnu infrastrukturu korisnicima, odnosno samostalnim i neovisnim poduzetnicima koji sudjeluju u troškovima održavanja prostora. Također, razvijaju i socijalnu infrastrukturu, tj. coworking zajednicu korisnika koji, premda neovisni u obavljanju svojih poslova, lako stupaju u interakciju i tako ostvaruju poslovnu suradnju.


Međusobna suradnja
Postojanje coworking prostora znatno olakšava pokretanje vlastitog posla, posebice u samostalnim djelatnostima različitih struka vezanih za ICT, informacijske i komunikacijske tehnologije. Coworking je ekstenzija ekonomije dijeljenja, razvija svijest o važnosti zajednice te promovira društveno poduzetništvo. Namijenjen je nezavisnim profesionalcima, poduzetnicima, članovima dislociranih ili virtualnih timova, startupovima te putnicima, digitalnim nomadima.
Budući da su troškovi vezani za korištenje prostora, resursa i opreme niži, olakšava profesionalnu samoodrživost, pokretanje vlastitog posla ili pak unapređenje postojećeg poslovanja.
COIN coworking Zadar otvoren je u 11. mjesecu 2015. godine, dakle postoji već pet godina.
– Specifičnost coworkinga je to što prostor koriste poduzetnici koji nemaju potrebu za fiksnim radnim mjestom. Poduzetnici iz različitih djelatnosti dijele prostor, a osnovni temelj coworking zajednice je međusobna suradnja naših korisnika, povezuju se i ostvaruju zajedničke projekte. Zato je ovo idealan prostor za poduzetnike početnike. Cijene korištenja prostora su prihvatljive te imaju priliku upoznati partnere, odnosno suradnika, objašnjava Slavica Kosović, voditeljica zadarskog Coworkinga.
Ove godine je specifična situacija, naime većina poduzetnika koristi poticaje Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji su u jednom vremenskom periodu bili zaustavljeni, ali su opet pokrenuti u drugome dijelu godine. Unatoč tome, poduzetnici, a samim tim i COIN, na čvrstim su nogama.


Smanjen kapacitet prostora
– Ovu smo godinu započeli jako dobro. Kad je došlo do epidemije, bili smo zatvoreni mjesec i pol dana. Potom smo početkom svibnja ponovno otvorili prostor, dio korisnika se odmah vratio, a ostali su se vratili početkom lipnja. Nismo imali većih otkazivanja ugovora od strane korisnika, tek je troje korisnika privremeno prestalo koristiti prostor, nastavlja Kosović.
Zanimljivo je da su tijekom ljetnih mjeseci imali isti broj korisnika stranaca kao i prošle godine.
– Sada, s obzirom na situaciju, smanjili smo kapacitet prostora kako bismo ispoštovali epidemiološke mjere. Prostor je organiziran tako da korisnici mogu održavati međusobni razmak, imamo mjesta za 20-ak korisnika, dok je inače kapacitet dovoljan za oko 30 korisnika, kazuje Kosović te dodaje kako imaju 20 korisnika, ali ne koriste prostor u istom vremenu, stoga je prosječan dnevni broj korisnika 10.
Veličina prostora je 350 m2, tri su ureda i tzv. ‘open space’, a prenamijenili su i multimedijalnu dvoranu budući da sada nije dostupna za iznajmljivanje vanjskim korisnicima.




Poticajno radno okruženje
Dakle, prostor su prilagodili i osigurali sigurne uvjete rada za svoje korisnike. Usprkos smanjenom kapacitetu, cijene najma prostora do daljnjega ostaju iste, a Kostović napominje da Grad Zadar sufinancira dio troškova, stoga zasad nisu ugroženi, kao ni njihov cilj pomaganja poduzetnicima.
Nadalje, većina korisnika vezana je za IT sektor, informatičku tehnologiju, stoga nisu imali većih poteškoća u poslovanju.
– Projekti koji su održani u COIN-u bili su u organizaciji naših partnera, nama je partner Grad Zadar, a ZadraNOVA je partner u upravljanju prostoru. COIN je i sam organizirao događaje, ali to je sve stalo, govori Kosović o budućim događajima koji će ipak čekati povoljnije uvjete.
Premda se ljudima sugerira rad od kuće, ponekad je to otežano, primjerice u obiteljima s mnogo djece, stoga rad u ovom prostoru može biti itekako praktičan.
– Radno okruženje je sigurno, poticajno, imamo dovoljno prostora za korisnike. Početkom godine imamo najave novih korisnika, nadam se da ćemo nastaviti poslovati kao i dosad, zaključuje Kosović.