Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

PROPALA INICIJATIVA Čak 98 posto zadarskih tvrtki plaća članarinu od samo 42 kune

02.12.2020. 09:33


Nakon što je udruga Glas poduzetnika nedavno pokrenula peticiju za ukidanje obveznih članarina Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Turističkoj zajednici, njihovu se zahtjevu ovih dana pridružio i dio oporbe koja je već u saborsku proceduru uputila prijedloge izmjena Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zakona o obrtu koje bi dovele do ukidanja obveznog članstva i plaćanja članarina.
Vlada je, međutim, odbacila taj prijedlog obrazlažući da ovo opterećenje nije preveliko. U HGK- Županijskoj komori Zadar stoga smo provjerili koliki broj tvrtki zapravo plaća ove članarine te koliko rad HGK-a ovisi o njima, odnosno bi li poslovanje ove ustanove bilo dovedeno u pitanje bez plaćanja članarina.


Zadarska komora najstarija u državi
Predsjednik HGK u Zadru, Denis Ikić, ističe kako mu je, prije svega, kao djelatniku Komore nezahvalno govoriti o tome, ali kako bi pojasnio značaj ove ustanove ističe mnogima nepoznat raritet vezan za rad zadarske HGK.
– Komora u Zadru najstarija je komora na hrvatskom tlu, zbog čega je ovdje riječ i o povijesnom nasljeđu. Što se tiče obvezne članarine, Komora u Hrvatskoj njeguje kontinentalni tip članstva kakav imaju Francuska, Austrija, Italija i Njemačka, što znači da tu nismo ništa specifični u odnosu na druge. Na ovakav smo se rad opredijelili od osnutka RH, a tako je bilo i za vrijeme Austrije, odnosno prve komore koju su osnivali Francuzi, pa ju je ukidala druga austrougarska vlast donoseći zakon o obveznom članstvu, tako da Komoru u Zadru imamo po austrijskom modelu praktično od 28. lipnja 1850. godine. Članarine su takve kakve jesu, ali su puno manje nego u Austriji, Francuskoj, Italiji ili Njemačkoj, pojašnjava predsjednik Županijske komore u Zadru.
Unatoč učestalim zahtjevima za ukidanjem članarina, čak 98 posto tvrtki u našoj županiji plaća mjesečnu članarinu od 42 kune.


Tvrtkama pomažemo na sve moguće načine
– Za taj iznos tvrtke mogu dobiti sve relevantne podatke o edukacijama, sajamskim nastupima te o izobrazbi. Trenutačno smo u jednom snažnom procesu nuđenja pravog proizvoda koji se zove Digitalna komora i na tržištu vrijedi blizu pet tisuća kuna, a za naše je članice potpuno besplatan. Nudimo im i promociju na stranim tržištima te 11 javnih ovlasti koje provodi Gospodarska komora. Jako je važno i organiziranje putem strukovnih udruženja i zajednica koje djeluju od Županijske komore do središnjice. Tako smo u suradnji i s Obrtničkom komorom i Gradom Zadrom u dva navrata za ugrožene sektore gospodarstva, prvenstveno ugostiteljstvo i hotelijerstvo, uspjeli stornirati te obveze ili ih značajno umanjiti. To smo napravili krajem ožujka, ali i za čitavo ljeto do kraja godine. Cijelo smo to vrijeme i za mini kruzere s Lučkom upravom radili na smanjenju cijene zimskog veza, na čemu ćemo raditi i dalje. Tu je još jedna naša specifičnost – EU projekti kroz koje smo osigurali prihode za sve naše plaće u prošloj, ovoj i idućoj godini, naglašava Ikić, zahvaljujući se na suradnji lokalnoj samoupravi:




Suradnja s Gradom i Županijom
– S Gradom i Županijom sudjelujemo na covid kreditima kako bi naše tvrtke mogle bezbolno prebroditi koronakrizu, na čemu im zahvaljujem. Pomažemo i na način da prvu godinu oslobađamo članarine sve novoosnovane tvrtke. No, možda malo njih zna da kada se Gospodarska komora u Zadru osnivala 1991. godine, ovoga puta po Zakonu o Hrvatskoj gospodarskoj komori, bilo je svega nekoliko parafiskalnih nameta, a sada ih je 945. Stoga je pitanje zašto smo mi na tapetu, pogotovo zna li se da pomažemo svakome tko je tražio bilo kakvu pomoć, zbog čega se zahvaljujeme tvrtkama koje su to prepoznale. Napravili smo zaista sve da u ovoj krizi iziđemo ususret svima, a ukoliko članarina nije potrebna, svijet će se okretati i bez nas. Gospodarske komore neće biti godinu, dvije ili pet, ali će se opet osnovati. Tako je bilo u povijesti i bit će i ubuduće, poručuje Ikić kojega smo pitali plaćaju li tvrtke u našoj županiji iste iznose, bez obzira na njihovu veličinu?
– Od 5.300 aktivnih tvrtki njih 98 posto plaća članarinu od 42 kune ili 504 kune godišnje. Srednje tvrtke, kojih je oko 70, plaća 1.083 kune mjesečnu članarinu, a velike s preko 250 djelatnika, plaćaju 3.973 kuna, no njih je svega desetak. Za velik broj firmi članarina je, dakle, jedna kutija cigareta, a vidimo što sve za to mogu dobiti. Uvijek će biti glasova za i protiv, ali na kraju opet ostaje pitanje zašto je HGK, među 500 parafiskalnih nameta od kojih tvrtke nemaju nikakve koristi, uvijek na tapetu?, pita se na kraju čelnik Županijske komore u Zadru.


Najžalosnije je kada prigovaraju predstavnici stranih tvrtki
– Najžalosnije mi je kada predstavnici stranih tvrtki i trgovačkih lanaca drže predavanja u isto vrijeme dok njihove kćeri tvrtke u tim zemljama plaćaju članarinu desetak puta više nego u Hrvatskoj. Pitanje je onda zašto je to potrebno u nekim drugim zemljama, a želi se ukinuti u Hrvatskoj? Moguće da zato što takvi imaju neku alternativu za Gospodarsku komoru, kaže Ikić.


»U suradnji i s Obrtničkom komorom i Gradom Zadrom u dva navrata je Komora za ugrožene sektore gospodarstva, prvenstveno ugostiteljstvo i hotelijerstvo, uspjela stornirati te obveze ili ih značajno umanjiti. To smo napravili krajem ožujka, ali i za čitavo ljeto do kraja godine
Denis Ikić, predsjednik
HGK- ŽK Zadar