Zadarski liječnik u dnevniku HRT-a

Slika korisnika asaric
TV SVEKRVA
Liječnici, sestre i ostalo zdravstveno osoblje, ona je ugrožena skupina koja radi do granica snage, a onda, mora trpiti svakojaka nekvalificirana teoretiziranja i na svakom koraku gledati i slušati ljude koji ignoriraju propisane mjere. U svakom slučaju, sve je jasno rečeno, a na vama je da razmislite hoćete li slušati nestručna lamentiranja po ulici, ili savjet nekoga tko je vrlo stručan u svome poslu i za što se, na kraju krajeva i školovao
Vedran SITNICA
Ilustracija

NA JASAN NAČIN

U dnevniku Hrvatske televizije gostovao je liječnik naše, zadarske bolnice dr. Karuc. Izlaganje zamjenika ravnatelja bio je još jedan eklatantan primjer kako se na jasan način može narodu prikazati ozbiljnost situacije, pogotovo ako uzmemo u obzir da je on i voditelj Jedinice intenzivnog liječenja i sigurno može meritorno govoriti o aktualnom problemu. Više sam puta pisao o tome kako je jedno o bolesti i mjerama pričati s jaranima u lokalnom kafiću (kvartovskom, naravno), a sasvim drugo kada je pred vama čovjek na respiratoru vitalno ugrožen, a to zdravstveni djelatnici gledaju svaki dan. Liječnici, sestre i ostalo zdravstveno osoblje, ona je ugrožena skupina koja radi do granica snage, a onda, mora trpiti svakojaka nekvalificirana teoretiziranja i na svakom koraku gledati i slušati ljude koji ignoriraju propisane mjere. U svakom slučaju, sve je jasno rečeno, a na vama je da razmislite hoćete li slušati nestručna lamentiranja po ulici, ili savjet nekoga tko je vrlo stručan u svome poslu i za što se, na kraju krajeva i školovao.

UGODNO IZNENAĐENJE U TV-KALENDARU

Ovu emisiju već godinama gledam kad god stignem, jer moram paziti na svoje znanje. Bude tu i daveža, fetišiziranja pojedinih tema, krivih informacija, ali u globalu – nije loše. Ovog 29. studenog emisija nije počela prilozima iz Domovinskog rata, nego o nekadašnjem prazniku Danu republike. Iskreno, nikada to nisam slavio, kao ni drugi koje poznajem (osim onih koji mijenjaju zastave kako se mijenjaju vlasti), ali svaki praznik je dobrodošao ako je neradni dan. Ali, pustimo mi Dan republike i usredotočimo se na važniji prilog. Tog je dana umro (Ili se rodio. Ne sjećam se, ali nije ni bitno) veliki George Harrison, gitarist i pjevač Beatlesa. Jako volim Harija i njegove pjesme pa mi je baš milo došlo vidjeti to. Bilo je i ovdje nekih sitnih greškica (pleonazam?), ali u svakom slučaju, treba pohvaliti urednike koji su se sjetili i dosta dobro opisali ovog velikana. Još da su mlade upoznali s važnim podatkom da je »Something« uz »Yesterday« najobrađivanija pjesma Beatlesa, mojoj sreći ne bi bilo kraja.

OLIVER TWIST KAO NEPOĆUDNI ELEMENT

Nisam znao da je Charles Dickens bio jugokomunjara. Prošli smo tjedan mogli gledati jednu staru verziju čuvenog Olivera Twista koja počinje na vrlo čudan način. Pazite ovo: »Oliver Twist je snažno plakao. Da je znao da će biti prepušten crkvenoj skrbi, plakao bi još žešće.« Pa kakva je ovo blasfemija. Što to oni hoće reći? Ili - »Nadam se da svaku večer moliš za sebe i za ljude koji se brinu o tebi.«, a u isto vrijeme su ti ljudi prikazani kao zadnje moralne gnjide bez imalo empatije, a da ne kažem – katoličkog morala. Ma dobro, sada malo karikiram, ali ovdje se toliko naglašava razlika između klasa –poslodavac – posloprimac i blati crkva, da onima koji se panično boje svega i svačega uistinu može poremetiti miran san. Strašno je to kako su prikazane društvene strukture toga vremena koje su se, kako to prikazuje Čarli, bogatile i lagodno živjele pod krinkom vjere i milosrđa. S tim hitno treba prekinuti! Brzo raspisati referendum da se ovakve stvari ne ponavljaju i da to uđe i u ustav pa što košta da košta.

JEZIVI NOĆNI ZVUCI DEGENERIRANE DALMATINSKE PISME

Televizija nas u svome noćnom programu već dulje vrijeme terorizira kvazi – dalmatinskim pjesmama. S obzirom da bdijem cijelu noć mučen teškim egzistencijalno – moralnim mislima, ponekad okrenem na taj program, a osobito ako imam problema s probavom, jer poslije toga sve nekako lakše ide. Ove sam teške, ponedjeljne noći vidio samo jednu i pol pjesmu, ali sve je to uvijek isto. Radi se po običaju o pjevaču kojeg prati naravno i jedna klapa (dvije bi zbilja bile previše). Pjesma se zove, nikada nećete pogoditi – »Moja Dalmacijo«, »Mati Dalmacija«, »Pivaj Dalmacijo« ili tako nekako, a u stvari je svejedno kako se zove, jer je sve to isti Q. Pazi ovo: » Tko klape sluša nije, tko vino ne pije, taj za feštu nije«, a spominju se naravno i masline i vino i pisma koja »lići bol«, tj. radi se o poetici koja vrijeđa inteligenciju. Problem je što nakon toga puste obradu »Nevere« velikana dalmatinske pjesme Tome Bebića pa čovjeku dođe nekako teško kada vidi u što je sve to degeneriralo. Bljak!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 3.8 (5 glasova)

Komentari

Slika korisnika IvanMarković
Sjajno svjedočanstvo, moje ime je Ivan Marković. Imam dobre vijesti za sve zajmoprimce, poslovne ljude, državne radnike, studente, itd.. Imajte na umu da je ovo sjajno vrijeme za dobivanje zajma, uzmite božićni zajam po kamatnoj stopi od 3%. Otplata počinje tri mjeseca nakon što ste sigurno primili zajam, želim iskoristiti ovu sjajnu priliku da se zahvalim đakonu Frankie Vladimiru. Dobila sam zajam od nje prošli mjesec da platim svoje račune za kraj godine, kao majka, savjetovat ću svakome kome treba zajam da se obrati đakonu Franku Vladimiru za dobro djelo koje je učinila u mom životu. Ovo su njezini kontakt podaci putem WhatsAppa: (+ 13475741807) putem e-maila: vladimirafinancijskiinvestitor@yahoo.com