Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

I bez rasta kamata teško pod bremenom kredita

Autor: Katarina Belić

02.01.2009. 23:00
I bez rasta kamata teško pod bremenom kredita

Foto: Adam VIDAS



Iako se kamatne stope ne povećavaju, ipak je popriličan i postojeći mjesečni iznos stambenog kredita. Naime, za kupnju stana od oko 60 metara četvornih, čija se vrijednost procjenjuje na oko 100.000 eura, ako je riječ o lokaciji negdje oko centra grada, a na rok otplate od 30 godina, uz kamatnu stopu od 6,3 posto treba izdvojiti oko 700 eura mjesečno, odnosno oko 4.500 kuna, kaže Ivo Moković
Do najavljivanog povećanja kamatnih stopa u Zagrebačkoj banci ipak neće doći, što je veliko olakšanje za sve one koji otplaćuju kredite i sve one građane koji su planirali podizanje kredita, a posebice kada je riječ o stambenim kreditima u kunama s obzirom da se njima kamatna stopa trebala povećati s trenutačnih 6,3 posto na čak 8 posto te tako dodatno obeshrabriti ionako već uplašene građane zbog haranja financijske krize.
Na cijeni manji stanovi
– Iako se kamatne stope ne povećavaju, ipak je popriličan mjesečni iznos takvog jednog stambenog kredita. Naime, za kupnju stana od oko 60 četvornih metara, čija se vrijednost procjenjuje na oko 100.000 eura, ako je riječ o lokaciji negdje oko centra grada, a na rok otplate od 30 godina, uz kamatnu stopu od 6,3 posto treba izdvojiti oko 700 eura mjesečno, odnosno oko 4.500 kuna. S obzirom na prosječna mjesečna primanja pojedinici se na takav kredit odlučuju samo kada moraju, kaže Ivo Moković iz Gold commerce d.o.o agencije za posredovanje pri kupoprodaji nekretnina.
– Prilikom kupnje stanova najviše i najbolje se prodaju oni manji stanovi od 35 pa do 55 metara četvornih na lokacijama poput Dikla, Voštarnice, Relje i Višnjika. Razlog tome su manje cijene jer više od 90 posto kupaca otplaćuje stan stambenim kreditom, dok su preostali kupci uglavnom stranci, odnosno ljudi koji žive negdje u inozemstvu. Bez obzira na iznos kamatne stope, smatram da će oni koji moraju kupiti to i učiniti, dok će svi ostali, jer im je to isplativije, ipak radije uzeti stan u najam. I upravo takvih primjera danas ima sve više, napominje Moković.
Od nekretnina trenutačno na tržištu danas, kako doznajemo od Mokovića, najgore prolaze zemljišta i to stoga, osim što su tereni poprilično skupi, većina njih i nema riješeno pitanje građevinskih dozvola, a s obzirom da uredi koji su nadležni za rješavanje toga pitanja poprilično sporo funkcioniraju, vrlo često se događa da jednostavno kroz određeno vrijeme potencijalni kupac u iščekivanju dozvole na posljetku odustane od kupnje.
Stranci će kupovati
Iako je kriza koja je pomalo zahvatila cijeli svijet, kažu neki američki analitičari, zasada tek na kraju prve trećine te je sigurno da će ona za sobom ostaviti svijet drukčiji nego što je bio prije godinu dana, ipak ne treba paničariti, kaže Vedran Vinketa iz Idassa agencije za promet nekretninama, napominjući pritom da će potražnje za nekretninama, posebno za stanovima uz obalu, a time i u Zadru, uvijek biti.
– Mislim da će 2009. godina biti prava borba za svaku stranku te da će biti više onih koji će prodavati od onih koji će kupovati. No, gradovi smješteni uz obalu su u prednosti, jer ima mnogo onih koji žele imati nešto “svoje” na moru, kazao je Vinketa te dodao da će, iako posljednja dva mjeseca vlada prava stagnacija u prometu nekretninama te sam promet ide na kapaljku, potražnje zasigurno uvijek biti.
Nadalje, u 2009. godini u prilog prometu nekretninama u Zadru i na području cijele Hrvatske ide i novi zakon koji bi trebao stupiti na snagu 1. veljače, prema kojem će svi stranci, državljani članica Europske unije nesmetano moći kupovati nekretnine u Hrvatskoj te će time moći imati nekretnina koliko god budu željeli, za razliku od sada, kada uz suglasnost Ministarstva pravosuđa imaju pravo na kupnju samo jedne kuće ili zemljišta. Ovim novim zakonom potražnja za nekretninama na našem području trebala bi dodatno porasti, s čime su se složili i agenti za nekretnine.