Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Imam strategiju za Cibonu

Autor: Roman Morović

02.01.2009. 23:00
Imam strategiju za Cibonu

Foto: Sebastian GOVORČIN



Pogledao sam nekoliko njihovih utakmica i odlučio sam se za jednu strategiju igre koju ćemo primijeniti na utakmici. Znamo koji su njihovi ključni igrači i kako se protiv njih braniti i to ćemo primijeniti večeras na parketu – kazao je Pleslić
Konačno, došao je i taj dan. Dan koji navijači Zadra najviše očekuju od onoga trenutka kada se prije sezone objavi raspored odigravanja utakmica. Prvo što će Zadrani u tom trenutku pogledati jest kada se putuje u Zagreb i nadasve kada Cibona dolazi u Zadar. Do sada su to bile Jazine, a danas će vječni rival prvi put gostovati u Dvorani Krešimira Ćosića. Karata je još malo, a svi oni koji još nisu došli do dragocjenog papirića mogu to učiniti danas od deset sati na blagajni dvorane na Višnjiku. Službeno, karte se prodaju do početka utakmice, no teško je vjerovati da do tada neće biti već sve razgrabljene. Grad već danima diše košarku i živi za ovu utakmicu, bez obzira na onu malu pogrešku u koracima u Trogiru.
– Trogir je već davno arhiviran. Na treningu na staru godinu smo riješili ono što smo trebali nakon te utakmice i od onda su nam sve snage usmjerene samo da današnju utakmicu – reći će trener Denis Pleslić.
Pleslić ima recept za “vukove”
I sam trener i svi igrači već danima najavljuju pobjedu. Logično, jer znaju koliku težinu ima ova utakmica. Osim činjenice da je to vječni derbi hrvatske košarke, što samo po sebi znači da obje momčadi u tu utakmicu ulaze s posebnim nabojem, pobjeda protiv Cibone Zadranima bi mogla biti prekretnica sezone. Jer osim što bi stvorila pozitivnu euforiju donijela bi Zadru i povratak među četiri najbolje momčadi regionalne lige, a samim time i preskakanje Cibone zbog boljeg međusobnog omjera (u Zagrebu je bilo 87:94). No, bez obzira na veliku podršku navijača koja nikada nije izostala, do pobjede trebaju doći igrači na parketu. Kako?
– Za Cibonu se pripremamo kao i za svaku drugu utakmicu. Pogledao sam nekoliko njihovih utakmica i odlučio sam se za jednu strategiju igre koju ćemo primijeniti na utakmici. Znamo koji su njihovi ključni igrači i kako se protiv njih braniti i to ćemo primijeniti večeras na parketu – siguran je Pleslić.
Što se Cibone tiče problema s ozljedama imaju Branimir Longin i Robert Troha, a kao pojačanje na pozicijama “dva” i “tri” prije nekoliko dana doveden je Amerikanac s dvogodišnjim NBA iskustvom Alan Anderson koji bi svoj debi trebao bi imati upravo večeras.
– Mi smo naša pojačanja doveli puno ranije, početkom sezone i mislim da smo po tom pitanju mi u prednosti – kratko će zadarski trener kojemu će ovo biti prvi derbi u ulozi glavnoga trenera.
Bivši trener Petrović često je znao isticati koliko je puta pobijedio Cibonu i kakav ima omjer protiv vječnog rivala. Pleslić nije takav tip.
– Ja ne gledam u prošlost i ne zamaram se onime što je bilo. Gledam samo u budućnost i u ovom trenutku zanima me samo i isključivo večerašnja utakmica.
Sačuvati nepobjedivost u Zadru
Cibona je nakon tri poraza u prvih pet kola, u idućih devet nanizala osam pobjeda izgubivši pritom samo od Partizana u Beogradu. U Euroligi su osigurali plasman u Top 16 i sve upućuje na to kako je trener Velimir Perasović vrlo dobro posložio momčad koja je početkom sezone, nakon svega nekoliko utakmica regionalne lige, djelovala potpuno neuigrano. Sasvim je sigurno da to nije ona ista Cibona koju je Zadar u 2. kolu pobijedio u Zagrebu, no kako će se razvijati stvari u ovoj utakmici ovisit će samo i isključivo o Zadru. Jer Zadar je taj koji je u svojoj dvorani do sada uvijek nametao svoj stil igre kojim bi slomio otpor protivnika prije ili kasnije (najkasnije protiv Olimpije, ali i to je bilo dovoljno rano da se izbjegne dramatična završnica). Cibona je na gostovanjima po regiji ove sezone poražena tri puta (Hemofarm, Budućnost, Partizan), a četiri se puta u Zagreb vraćala sa dva boda (Zagreb, FMP, Olimpija, Krka). Zadar je u Krešinom domu, treba li to uopće napominjati, za sada stopostotan, kako u NLB ligi tako i u Eurokupu. Svi u Zadru uvjereni su da će tako ostati i nakon velikog derbija. Ni o čemu drugome nitko ne želi niti razmišljati.
– Očekujem pobjedu i tu nema neke prevelike filozofije. Sve do sada ide u pozitivnom smjeru, maskimalno smo spremni i uz podršku naših navijača uvjeren sam da ćemo večeras pobijediti Cibonu. Siguran sam da će biti puna dvorana, a igračima je uvijek puno lakše igrati u takvoj atmosferi kada znaju da imaju toliko navijača uz sebe – zaključio je Pleslić, pozvavši još jednom navijače da napune dvoranu do posljednjeg mjesta i stvore onu pravu zadarsku atmosferu u kojoj bi i puno jače momčadi od Cibone morale potpisati kapitulaciju.
 


 SAMO JUBY UPITAN


Nakon dužeg vremena trener Denis Pleslić konačno bi mogao imati sve igrače na raspolaganju. Malik Dixon i Jere Macura normalno treniraju, protiv Trogira su čak i zaigrali i Cibonu dočekuju spremni. Juby Johnson prisutan je na svakom treningu iako radi odvojeno od momčadi. Realno, stanje njegove desne ruke je takvo da ne bi smio igrati još neko vrijeme, ponajviše zbog rizika od pogoršanja ozljede. Sada je na stručnom stožeru, liječničkom timu i samom igraču da stave na vagu važnost utakmice i mogući Johnsonov doprinos u njoj ako zaigra ozlijeđen, s jedne strane, te posljedice eventualnog pogoršanja ozljede, s druge.




 SVI SA ŠALOM U KREŠIN DOM


Za prvi hrvatski derbi u Krešinom domu sve je spremno. Veliko iščekivanje ove vrlo važne utakmice osjeti se u cijelom gradu, a Tornado će kao i uvijek biti zadužen za dirigiranje atmosferom na tribinama. Uvijek maštoviti i inovativni zadarski navijači spremaju spektakl kako se i očekuje pred veliki hrvatski derbi, a po riječima Marija Gavrana, vođe Tornada, apelira se na sve one koji dolaze na utakmicu da dođu sa šalom Tornada oko vrata kako bi se u ovogodišnjoj premijeri i najvažnijoj utakmici za Zadrane postigao što bolji vizualni dojam na tribinama koje će po prodanim kartama izgleda biti pune do vrha. Zato, svi šal oko vrata i dobro uštimanih glasnica pomoći Zadru da se pobjedom protiv Cibone vrati na pozicije koje gledaju prema Final fouru regionalne lige.