Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Obiteljski liječnici (ne)naplaćuju participacije

Autor:

02.01.2009. 23:00
Obiteljski liječnici (ne)naplaćuju participacije

Foto: Sebastian GOVORČIN



Kako da naplatim participaciju pacijentu kad nemam pravilnik i ne znam kako postupati, rekao je liječnik obiteljske medicine dr. Miljenko Ljoka i dodao da su 31. prosinca iz HZZO-a dobili uplatnice za naplatu participacije, ali nisu dobili pravilnike s uputama kako postupati
Dolaskom nove godine na snagu je stupila i nova zdravstvena reforma koja je mnoge građane, ali i obiteljske liječnike podigla na noge.
Pacijenti koji nisu dopunski osigurani morali bi platiti participaciju od 15 kuna obiteljskom liječniku te još toliko za svaki recept i uputnicu, a platit će i skuplju participaciju u bolnicama.
Međutim, da nova zdravstvena reforma još nije zaživjela, jasno je bilo jučer prilikom razgovora sa zadarskim liječnikom obiteljske medicine dr. Miljenkom Ljokom koji nam je rekao da još nije počeo s naplaćivanjem participacije.
Bez pravilnika
– Kako da naplatim participaciju pacijentu kad nemam pravilnik i ne znam kako postupati, rekao je Ljoka i dodao kako su 31. prosinca iz HZZO-a dobili uplatnice za naplatu participacije, ali nisu dobili pravilnike s uputama kako postupati.
Ljoka je dodao da su sve liječnike obiteljske medicine iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine savjetovali da ništa ne naplaćuju dok se ponovno ne sastanu s ministrom Darkom Milinovićem.
– Nije nam objašnjeno kamo bismo mi trebali s tim novcima koje sakupimo nakon radnog vremena, treba li ih sestra svaki dan nositi na poštu i uplaćivati ili ih treba nositi sa sobom svaki dan doma pa uplatiti na kraju mjeseca. Ovako ona ima više posla jer mora na kraju mjeseca raditi i obračun, a to nije njezin posao. Mi ne želimo novac u ambulanti jer se može dogoditi da nas pokradu, da nam provale, rekao je Ljoka, istaknuvši da su se zbog istih razloga bunili i kad je bila uvedena administrativna pristojba. Ljoka je, kao još jedan primjer nedorečenosti nove reforme, ispričao da je jutros njegova medicinska sestra išla podignuti neke lijekove za ordinaciju u ljekarnu i ona je morala platiti 15 kuna za preuzimanje tih lijekova. Međutim, to nije učinila jer nije znala iz koje blagajne da ih plati. Tako da su neki pacijenti danas ostali uskraćeni za te lijekove, kazao je dr. Ljoka dodajući
kako su osim toga smanjena sredstva za obiteljsku medicinu i uvedene mjesečne kazne za liječnike koji prijeđu mjesečnu kvotu propisanih recepata i uputnica.
Više rada-manja plaća?
– Mi koji imamo mnogo umirovljenika i kroničnih pacijenata izdajemo i mnogo uputnica i recepata, a po novoj reformi za to ćemo biti sankcionirani oduzimanjem 10 posto od glavarine. Ispada da što više radimo više ćemo biti kažnjeni, priča Ljoka i nastavlja:
– Sad dolazi sezona gripe i sigurno će biti više posla za mene i moje kolege. Morat ćemo pisati više recepata, uputnica i bolovanja, a prema ovome bismo trebali i za to biti kažnjeni.
Ljoka smatra da su ovom reformom zakinuti i pacijenti, jer nisu imali dovoljno vremena za pripremu i eventualno uzimanje dopunskog osiguranja.
O početku provođenja reforme zdravstva razgovarali smo i s liječnicom Dubravkom Finkom, predsjednicom zadarske Županijske podružnice Udruge za promicanje prava pacijenata. Ona nam je rekla da joj se jučer još nitko od pacijenata nije žalio na novi zakon.
Ipak istaknula je da je reforma tek započela i da je još rano za ikakve pretpostavke kako će pacijenti prihvatiti ove novosti u zdravstvu.
 


 NOVOSTI REFORME


U novoj reformi zdravstva izuzeti od svih plaćanja bit će samo djeca do 18. godine i trudnice. Svi ostali sudjelovat će kao i dosad u plaćanju zdravstvenih usluga, počevši od liječnika opće prakse pa do pregleda specijalista i boravka u bolnici, i to u iznosu od 20 posto. Tako će, primjerice, pregled kod liječnika opće prakse stajati 15 kuna, specijalistička pretraga oko 50 kuna, dan u bolnici oko 100 kuna.
Druga važna stavka koju donosi reforma su – obvezni zdravstveni doprinosi – koje će od sada plaćati i umirovljenici. Plaćanja doprinosa pošteđena je velika većina umirovljenika s mirovinom manjom od 2.600 kuna. Njih je oko 900 tisuća. Oko 210 tisuća umirovljenika, oni koji imaju mirovinu između 2.600 i 5.200 kuna, sami će plaćati doprinos. Iznosit će oko tri posto od mirovine. Umirovljenici koji imaju mirovinu veću od 5.200 kuna i oni s povlaštenim mirovinama, znači umirovljeni saborski zastupnici, članovi Vlade i akademici, plaćat će doprinos iz mirovine od 5 posto.
Treća važna stavka – dopunsko osiguranje. S karticom dopunskog osiguranja sve zdravstvene usluge i pregledi, osim lijekova, bit će besplatni. Mjesečna cijena police dopunskog osiguranja bit će između 80 i 130 kuna, ovisno o visini plaće ili mirovine. Za ratne vojne invalide, nezaposlene i osobe s primanjima manjima od 1.800 kuna, dopunsko osiguranje plaćat će država.