Pet tisuća kuna za ishranu konja u "Vihoru"

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
vihor
Adam VIDAS
Udruzi za terapijsko jahanje predstavnici zadarskih studenata jučer su u zemuničkom Domu predali prikupljeni novac

Vodstvo Kluba zadarskih studenata jučer je Udruzi za terapijsko jahanje "Vihor", koja djeluje u sklopu Doma za odrasle osobe u Zemuniku, uručili novčana sredstva prikupljena tijekom odvijanja humanitarne akcije u prosincu.

Podsjetimo, u sklopu akcije održana je revijalna malonogometna utakmica Kluba zadarskih studenata i Poglavarstva grada Zadra te koncert Zorana Jelenkovića, Davora Pekote i gostiju u City klubu. Novčana sredstva u iznosu od 5.000 kuna predsjednici Udruge Valentini Nekić uručio je Marin Batur, predsjednik Kluba, pozvavši sve udruge da se aktivno uključe u pomaganje starima i bolesnima.

Nakon riječi zahvale na uručenoj financijskoj pomoći, Nekić je kazala da će dobivena sredstva biti utrošena za ishranu konja, točnije za kupnju sijena.

Klub zadarskih studenata svake godine u prosincu posjeti jednu od udruga ili dječji vrtić kako bi pomogli onima kojima je pomoć uistinu potrebna. Prošle godine Klub je posjetio Dječji vrtić "Latica".

Udruga za terapijsko jahanje "Vihor" posljednjih sedam godina bavi se provođenjem programa terapijskog jahanja za osobe s posebnim potrebama.

Trenutačno Udruga ima pet konja, a financijsku potporu za njihovu ishranu i medicinsku skrb dobivaju od Grada Zadra, Zadarske županije i donatora.

- Svake subote jahalište je otvoreno i besplatno. Tijekom zime i ljeta zbog iznimne hladnoće i vrućine djeca s roditeljima gotovo da i ne dolaze. No, kod nas je najživlje tijekom proljeća i ljeta kad su ugodnije temperature i djeca često dolaze, pojasnila je Valentina Nekić iz Udruge.

Inicijatori i osnivači Udruge su stručnjaci koji razumiju i znaju kako je igra i druženje životna potreba društvenih bića i kako je to često oduzeto fizički i psihički hendikepiranim osobama.

- Vrlo važnu ulogu u terapijskom jahanju imaju volonteri koji daruju svoje vrijeme i nesebično pomažu onima kojima je najpotrebnije, dodala je Valentina.

Terapijsko jahanje namijenjeno je uglavnom djeci, ali i odraslim osobama različite dobi i potreba.

Njihove poteškoće mogu biti fizička oštećenja, kao što su cerebralna paraliza, multipla skleroza, amputacije udova, vizualne, slušne smetnje, mentalna oštećenja i druge posebne potrebe.

Članovi Udruge mogu postati sve osobe, bilo da imaju posebne potrebe ili ne. Osobe s posebnim potrebama postaju članovi dolaskom na terapiju te uplatom mjesečne članarine od 20 kuna.

Oni koji nemaju posebne potrebe, a stariji su od 14 godina, mogu ostvariti članstvo volontiranjem. Na taj način nakon određenog broja sati i stečenih vještina, dobivaju člansku iskaznicu i volontersku knjižicu.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno