Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jadranka Kosor ide na unutarstranačke izbore?

02.01.2011. 23:00
Jadranka Kosor ide na unutarstranačke izbore?


Mi jednostavno moramo revitalizirati HDZ, inače nemamo što tražiti na parlamentarnim izborima – tvrdi jedan HDZ-ov dužnosnik, zagovornik ideje unutarstranačkih izbora
Premda premijerka Jadranka Kosor nastavlja govoriti da će se parlamentarni izbori održati “krajem ili na samom kraju 2011.”, svojim neprestanim podsjećanjem kako je proljeće 2012. ustavni rok za provedbu izbora ona otvara vrata nagađanjima da ova godina možda neće biti izborna. I u vodstvu HDZ-a barataju s mogućnošću da se izbore prebaci u iduću godinu, a razlog je neizvjesnost u vezi s potpisivanjem pristupnog ugovora s Europskom unijom.
HDZ, naime, ne želi ići na izbore prije nego Hrvatska potpiše taj ugovor jer bi se time lišili možda najjačeg izbornog aduta.
Kako je sve manje realna optimistična projekcija da će pregovori završiti u lipnju, to znači da bi i ugovor kasnio te zato premijerka i naglašava da je ustavni rok za izbore ožujak 2012.
No, zasad u Vladi žele vjerovati u pozitivan razvoj događaja, okončanje pregovora prije ljeta i izbore krajem ove godine.
Naknadno, ako se pregovori ipak odulje, HDZ može posegnuti za objašnjenjem da treba pomaknuti izbore kako bi se dovršio posao ključan za budućnost Hrvatske.
Osigurati stabilnost
Međutim, ne bave se u većinskoj stranci samo kalkulacijama o parlamentarnim, nego i o unutarstranačkim izborima. I kad se o tome radi, jedna rečenica Jadranke Kosor zapela je za uho. “Kroz procese koji su pred nama ojačat ćemo stranku jer je to obveza prema naših 220 tisuća ponosnih članova. Želimo osigurati stabilnost stranke ne samo za parlamentarne izbore nego za idućih 15, 20 godina”, rekla je premijerka u četvrtak na HDZ-ovom domjenku za novinare. Više stranačkih dužnosnika s kojima smo razgovarali shvatilo je to kao neizravnu najavu Jadranke Kosor da će se prije parlamentarnih provesti izbori u HDZ-u na svim razinama kako bi se stranku, teško pogođenu aferama i istragama o korupciji, obnovilo i pružila šansa novim, mlađim ljudima. “Očekuju nas ozbiljni razgovori o opciji unutarstranačkih izbora pri čemu ćemo morati konzultirati i stranačku bazu”, potvrdio nam je visokopozicionirani HDZ-ovac.
Zadnji pravi izbori u stranci, od dna do vrha, održani su 2008., a prošle godine, nakon odlaska Ive Sanadera, izabrana je samo predsjednica, njezin zamjenik i šest potpredsjednika HDZ-a. Trenutačno u stranci postoje i zagovornici i osporavatelji izbora unutar stranke prije parlamentarnih izbora.
Mladi na listama
– Mi jednostavno moramo revitalizirati HDZ, inače nemamo što tražiti na parlamentarnim izborima. Svakome tko ispuni propisane uvjete treba omogućiti da se kandidira za bilo koju dužnost u stranci i to bi za posljedicu imalo dolazak svježih, obrazovanih ljudi u vodstvo HDZ-a, od temeljnih ogranaka do predsjedništva. HDZ u svojem brojnom članstvu ima takve ljudi, samo im moramo dati priliku. Osim toga, poslije unutastranačkih izbora nitko više ne bi mogao Jadranki Kosor negirati legitimitet, rekao nam jedan HDZ-ov dužnosnik koji zastupa ideju unutarstranačkih izbora tijekom ožujka, travnja i svibnja. Jadranka Kosor izjavila je prije tri mjeseca u New Yorku da će na HDZ-ovim izbornim listama biti “polovina ili više mladih ljudi”, a to se čini neizvedivim bez provođenja unutarstranačkih izbora.
 


Unutarstranački izbori proizvode napetosti


Njihovi protivnici upozoravaju, pak, da svaki izbori nužno proizvode napetosti što za stranku ne bi bilo dobro u godini parlamentarnih izbora.
– Ne smijemo se sada baviti sami sobom i pritom još iznositi u javnost svoje prljavo rublje. Unutarstranački izbori trebaju doći nakon parlamentarnih. Zašto bi si Jadranka Kosor osigurala četverogodišnji mandat na čelu HDZ-a prije nego što vidimo kako će proći na parlamentarnim izborima, argument je jednog HDZ-ovca osporavatelja izbora u stranci.