Kula s vidikovcem

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kula skrivanat
Josip PORTADA
Skrivanat je jedina sačuvana od nekadašnjih devet kula u Pagu

Gradonačelnik Paga  Ante Fabijanić predstavio je  idejna rješenja za uređenje  kule Skrivanat, jedine od devet kula koje su nekada  okruživale grad Pag.  Kula Skrivanat je jedan  od najznačajnijih dijelova spomeničke baštine Paga, a u Povelji o  utemeljenju grada Paga  od 18. svibnja 1443. godine navodi se kao druga građevina koja se,  nakon Zborne crkve  Marijinog Uznesenja,  počela graditi u novom  gradu Pagu. U njoj je  bio ured pisara, skrivanat, koji je bilježio  utovar soli u pašku luku  Mandrač i po tome je  kula dobila naziv. Kula  je okružena jakom fortifikacijskom strukturom koja je nekada dijelom bila u moru, a na  njoj se nalaze puškarnice i otvori za topove.

- Kulu Skrivanat ćemo obnoviti i urediti i već imamo  idejna rješenja, a nakon dogovora projektanata i konzervatora napravit će se projekti i s tim ćemo se projektima natjecati za sredstva  iz predpristupnih fondova  Europske unije, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić.

Prema idejnom rješenju, u  kuli će se izgraditi stube do  potkrovlja, a u potkrovlju će  se urediti vidikovac. Ostakli  dio kule i fortifikacijska struktura koja je okružuje uredit će  se kao polivalentni prostor za  održavanje kulturnih i zabavnih programa.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno