Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Nakon ozljede vratit ću se još bolji i spremniji

02.01.2011. 23:00
Nakon ozljede vratit ću se još bolji i spremniji


Individualno mi je ovo bila najbolja godina do sada, ali kolektivno nije. Prvenstveno tu mislim na reprezentaciju, jer smo završili onako kako jesmo. Ali ako je to cijena odrastanja svih onih mladih momaka, koji su bili na Svjetskom prvenstvu, uoči Europskog ove godine, onda je to dobro. Naravno, ako u Litvi napravimo rezultat
U jednom duelu sam išao na loptu i u tom trenutku mi se zamračilo. Ne znam jesam li pogodio protivničkog igrača u ruku ili loptu i došlo je do ozljede. Prognoza je dva mjeseca stanke, možda čak i manje, jer se netko oporavlja brže, a netko sporije


Iza Marka Popovića najkvalitetnija je  igračka godina u karijeri. Drugi dio prošle sezone igrao je  odlično, sjajnu formu zadržao  je i u reprezentaciji, a prvi dio  ove sezone, do ozljede ruke,  bio je za čistu peticu. Ipak, u  momčadskom sportu su na prvom mjestu rezultati pa će  Pop reći ovako:
– Individualno mi je ovo bila  najbolja godina do sada, ali  kolektivno nije. Prvenstveno  tu mislim na reprezentaciju,  jer smo završili onako kako  jesmo. Ali ako je to cijena  odrastanja svih onih mladih  momaka, koji su bili na Svjetskom prvenstvu, uoči Europskog ove godine, onda je to  dobro. Naravno, ako u Litvi  napravimo rezultat.
Još nešto, što je ostavilo  gorak okus je ispadanje u  drugom kolu kvalifikacija za  Euroligu. Nakon lakog prolaska nizozemskog Groningena u prvom kolu, Unics je  poražen od Charleroia, što je  sasvim sigurno bilo razočaranje za rusku momčad.
– U Belgiji smo izgubili šest  razlike, a doma smo ih dobili  četiri. Šteta. Ja sam imao temperaturu, Lyday je bio potpuno nespreman, McCarty je  stigao također malo nespreman. Poklopile su se neke  stvari, koje se sigurno ne bi  dogodile da igramo danas, no  tako je to u sportu. To je jedini  loš dio dosadašnjeg dijela sezone iz razloga što smo htjeli  igrati Euroligu. Iako, možda  je bolje biti prvi na selu, nego  zadnji u gradu. Mi bi teško  imali što tražiti u Euroligi,  eventualno da prođemo prvi  krug i uđemo u Top 16. To bi  možda i zadovoljilo čelnike  kluba, ali mislim da je mnogo  bolje da se natječemo na svom  nivou i pokušao osvojiti Eurokup. Tu smo apsolutno jedni  od favorita, što smo u prvom  krugu i pokazali.
U Eurokupu do kraja
Ipak, kada se pogleda da su  u Top 16 Eurolige ušle  momčadi poput Rome, Partizana, Žalgirisa, Lietuvos  Rytasa i Valencie, s kojima bi  se Unics sigurno mogao ravnopravno nositi, ostaje  određeni žal.
– Od 24 momčadi, koliko ih  je bilo u prvom krugu Eurolige, mislim da smo sigurno  bolji od njih pola. Ali to je  relativno pitanje, na koje je  teško dati odgovor. Danas svi  igraju košarku. Svakoga  možeš pobijediti, ali isto tako,  ako nisi sto posto unutra i ako  nemaš svoj dan, nemaš garanciju da ćeš dobiti i one  puno slabije momčadi.
U prvom krugu Eurokupa,  Unics se prošetao skupinom  A, s omjerom 5-1. U konkurenciji turskog Banvita,  njemačkog Oldenburga i Le  Mansa, izgubio je samo od  francuske momčad i to kod  kuće, ali ju je tjedan dana  kasnije u gostima pobijedio s  33 razlike.
– Dogodio nam se taj kiks i  to je upravo ono o čemu govorim. U prvom poluvremenu  smo vodili 20 razlike, da bi na  kraju izgubili, ali smo im naplatili višestruko na njihovom  terenu.
Skupina drugog kruga je u  svakom slučaju prolazna. Tu  su dva NLB ligaša, oslabljeni  Hemofarm i Cedevita, kojoj je  ovo prva sezona u Eurokupu,  te vjerojatno Gran Canaria.  Španjolska momčad još treba  kod kuće pobijediti Budućnost, u zaostaloj utakmici 4. siječnja, da bi potvrdila prvo  mjesto u svojoj skupini.
– Bit će teško. Mislim da  smo apsolutni favoriti te skupine, ali to treba i dokazati na  terenu. Treba respektirati svakog protivnika, posebice Gran  Canariu, koja igra ACB ligu.
Odlični rezultati
U VTB ligi, Unics nakon pet  kola drži drugo mjesto skupine A sa 9 bodova, iza CSKA  koji ima 10, dok u ruskom  prvenstvu momčad iz Kazana  ima omjer 5-2, kao i Lokomotiv Kuban. Posrnuli euroligaši CSKA i Kimki imaju  4-2. Može li Unics u doigravanje prvi put ući s prvog  mjesta, koje je do sada u pravilu bilo rezervirano za  moćnu momčad iz Moskve?
– Raspored nam daje za  pravo da tako razmišljamo.  Igra se trokružno, a u odnosu  s glavnim konkurenatima za  prvo i drugo mjesto, Kimkijem i CSKA, stojimo dobro.  CSKA smo pobijedili u Moskvi i još igramo dvije utakmice kući. To nam je velika  šansa u krugu s njima. Sa  Kimkijem još nismo igrali, ali  isto tako imamo jednu utakmicu u gostima i dvije doma.  Dobro je i što je CSKA pobijedio Kimkija u gostima pa u  slučaju zatvaranja nekog kruga, naravno ako i mi dobijemo  neke utakmice, možemo dobro proći. Vidjet ćemo, mislim  da imamo velike šanse.
Je li to samo dojam ili se  kvaliteta među klubovima u  ruskoj ligi doista malo izjednačila? CSKA se više ne čini  tako nedodirljiv, što se vidi i  po rezultatima u Euroligi,  gdje su ispali s poražavajućih  3-7.
– CSKA je uvijek CSKA.  Imali su novog trenera, doveli  su dva nova igrača i Gordona,  koji se tamo teško uklapa, jer  igra više individualno, za razliku od kolektivne košarke,  koju CSKA preferira svih ovih  godina. Oni igraju jedan sistem, posebice Šiškauskas,  Holden i Langdon i teško je  reći da su gotovi. Sigurno nisu,  što su pokazali i pobjedom na  posljednjoj utakmici protiv  Kimkija. Njihov najveći problem je što su igrali one utakmice protiv NBA momčadi,  gdje su čak pobijedili Clevelanda u gostima. Kiksali su  u Euroligi, ali sigurno će se  vratiti bolji i jači i ne treba ih  nikada otpisivati.
Ozljeda ruke
A kakav je Unics? Koliko  može ove sezone? Na papiru,  a tu su uz Popovića i odličnog  poljskog centra Lampea, još i  Amerikanci Lyday, McCarty i  Minard, zatim Pašutin, Rizvić, Veremeenko…, to djeluje  kao stvarno moćna momčad.
– Nakon moje ozljede, dobili smo tri utakmice po 30  razlike, što dovoljno govori o  jačini momčadi i to me jako  veseli. Volio bi da ne izgubimo  ove pozicije, koje trenutačno  držimo. Igramo kao momčad,  dobri smo i mislim da se to  neće dogoditi. Lampe i ja smo  nosili dobar dio tereta, ali u  današnjoj košarci je teško reći  tko je lider. Više se ne igra po  40 minuta. Uglavnom igram  od 22-23 do 30 minuta kroz  neka natjecanja.
Spomenuta ozljeda dogodila se 11. prosinca, na utakmici  protiv Trijumfa u ruskom prvenstvu.
– U jednom duelu sam išao  na loptu i u tom trenutku mi se  zamračilo. Ne znam jesam li  pogodio protivničkog igrača u  ruku ili loptu i došlo je do  ozljede. Prognoza je dva mjeseca stanke, možda čak i manje, jer se netko oporavlja  brže, a netko sporije. Dobro  ću to zaliječiti, vratiti se kad  budem spreman i nastaviti s  igrama, koje sam pružao prije  – kaže Popović, koji ipak na  cijelu situaciju gleda s vedrije  strane.
– Sreća u nesreći je ta, što je  slomljena lijeva ruka i treba to  sagledati s neke svijetlije strane. Žena mi je trudna, termin  je ovih dana i možda ćemo već  postati roditelji, dok ovo iziđe  u novinama. Zato je lijepo što  ću malo duže ostati kući.
Spreman u nastavak  sezone
Kakav je program oporavka i kada očekuješ povratak  na parket?
– Do prve kontrole ne radim  ništa, osim što vozim biciklu  da se malo preznojim. Sigurno  ću napraviti dobar individualni program sa svojim kondicijskim trenerom. Naravno  da nije dobro da se dogodi  ovakva ozljeda, ali bit ću mnogo fizički i psihički spremniji  za kraj sezone i mislim da ću je  jako dobro završiti. Nadam se  da ću odigrati posljednje tri  utakmice drugog kruga Eurokupa, da ponovno malo osjetim atmosferu u momčadi i  pomognem suigračima, koliko ću biti u stanju. Bit će dosta  utakmica. Odigrali smo ih 25,  a očekuje nas još sigurno 50  do kraja sezone, tako da ću  vratiti sve ove dane, koje sam  propustio zbog ozljede. Za to  se uopće ne brinem.
Kada se vraćaš u Rusiju?
– U Kazan bi se trebao vratiti sredinom ili krajem prvog  mjeseca, ovisno o tome kada  oni budu htjeli. Ipak trebam  biti malo s momčadi. Iako su  neke privatne stvari važnije,  kao profesionalac se moram  odazvati, jer me oni plaćaju i  tu nema nikakve dileme. Čim  me pozovu, moram ići gore.
Osim profesionalnog uspjeha, Pop će ovu godinu prije  svega pamtiti po vjenčanju sa  suprugom Teom, a sada  očekuju i prinovu.
– Uvijek dijelim posao od  privatnih stvari, ali apsolutno  sam zadovoljan svojim životom. Sve ide svojim tijekom.  Ne mogu tražiti više. Da  tražim bio bi pohlepan i bijesan, a bjesnoća ti se uvijek  razbije o glavu u svemu u  životu. Držim se one da treba  biti realan i relativno skroman. Uz sve što se događa  danas u sportu, veliki je uspjeh ostati normalan.
Na koncu, red je zaželjeti  nešto za novu 2011. godinu.
– Najviše zdravlja, uspjeha i  jednostavno svima sve najbolje.


Svugdje u vrhu




S 20,8 poena i 6 asistencija po utakmici, Popović je vodeći strijelac i asistent VTB lige, a pri vrhu je i u većini statističkih kategorija u Eurokupu. Vodeći je asistent (7), 5. strijelac (18,5) i 3. kradljivac lopti (2,5), a valorizacijom 23,3 je 4. najkorisniji igrač tog natjecanja. U prve četiri utakmice, do ozljede ruke, igrao je u prosjeku nešto manje od 32 minute. U ruskoj ligi, gdje igra nešto više od 23 minute po susretu, treći je strijelac (15,6), šesti asistent (4) i šesti po valorizaciji (16,4). Brojke su, dakle, kristalno jasne.
– Svugdje sam pri vrhu i to mi je samo još jedan dokaz više da sam sazrio kao igrač. Ne iz razloga što sam u vrhu po poenima u svim natjecanjima, nego i po asistencijama i indeksnom bodovanju. Iako, ni ta valorizacija nije pravi pokazatelj kako netko igra. Moje je mišljenje da se to definitivno treba maknuti iz statistike. Jer, primjerice, kada prekidaš protivničku akciju faulom, koji nije u bonusu, oduzima ti se indeksni bod, a to je zapravo dobro za momčad. Svi statistički podaci ne moraju uvijek biti točni i ja se toga držim. Bitno je da momčad pobjeđuje, a ja sam još zadovoljniji, ako sam uklopljen u taj sistem i ako igram dobro, kao ove sezone. Vidjet ćemo dokle će nas to dovesti.


Najmanje su krivi Jusup i igrači


Nezaobilazna tema razgovora sa zadarskim košarkašima, koji su se proslavili u inozemstvu, je njihov matični klub. Većina pa tako i Popović prate situaciju i sve utakmice kada god stignu.
– Nažalost, situacija je takva kakva je. Danas recesija diktira tempo u KK Zadar i apsolutno su najmanji krivci za to trener i igrači. Sigurno nema dovoljno kvalitete za jako natjecanje poput NLB lige. Mogli su dobiti koju utakmicu više, ali nešto su vratili protiv Hemofarma u Vršcu, gdje su odigrali fenomenalnu utakmicu. Stvarno je šteta što su izgubili od Širokog kući, jer su mogli mirno otići na blagdane i puni samopouzdanja dočekati drugi dio natjecanja – kaže Popović i dodaje.
– Treneru Jusupu je jako teško sa samo nekoliko iskusnih igrača. Vladović i Car su nositelji ove momčadi, ali sigurno tu treba još jedan visoki igrač i jedan na pozicijama 2-3, koji bi bio spoj između vanjske i unutarnje linije. Za odrastanje Batura, Marčinkovića, Bilana i ostalih, sigurno nije dovoljna jedna sezona, nego dvije, tri godine. Gledao sam utakmicu protiv Ciprana, gdje je Zadar vodio 18, 19 razlike i kada su ušli mlađi igrači, nisu bili sposobni niti zadržati taj nivo igre, a kamoli dati još jedan impuls igračima na terenu. Definitivno nedostaje iskustva, a sigurno i kvalitete.
Publika?
– Ljude u Zadru ne možeš prevariti i nikada nisi mogao. Šteta je što dolaze samo kada ide dobro. Nadam se da Zadar čekaju bolja vremena, zato što se napokon prestalo trošiti novce uzalud. Možda će sljedećih godina biti bolje, iako mislim da će za oporavak sigurno trebati mnogo više vremena.


Duboki naklon Blanki


Krajem godine dosta je raznih izbora za sportaše i sportske kolektive,  koji su obilježili 2010. Tko je na tebe ostavio poseban dojam?
– Lijepo je kada jedan sportski kolektiv osvoji nešto, kao što su napravili  vaterpolisti, ali ipak se najviše treba diviti Blanki, koja je postala najbolja  atletičarka svijeta. To je individualan sport, nema ti tko dati ruku na terenu i  to što je ona napravila je zaista veliki podvig, vrijedan dubokog naklona –  kaže Popović.


Teško Zadru s Kubanom


Zadar će u skupini L drugog kruga Eurochallenge kupa igrati protiv Lokomotiv Kubana, momčadi koja je trenutačno na diobi prvog mjesta ruske liga s Unicsom (5-2).
– To je jako dobra momčad. Ove sezone su se pojačali s nekoliko kvalitetnih igrača, posebno sa Masseyem, Wilkinsonom, Jeretinom i Chalmersom. Imaju i odličnog stručnjaka Kemzuru, trenera litavske reprezentacije. Zadru će, u ovako suženoj rotaciji, s mnogo mladih, neiskusnih igrača, koji nemaju iskustvo igranja u europskim natjecanjima, sigurno biti teško igrati. A posebno protiv momčadi poput Kubana, koja je dvostruko pokrivena na svim pozicijama – smatra Pop.