Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Otvorenje “Mocira” kroz dva mjeseca?

02.01.2011. 23:00
Otvorenje “Mocira” kroz dva mjeseca?


Evo uskoro očekujemo i nastavak radova te smo uspjeli osigurati sva sredstva koja su potrebna za završetak Centra “Mocire”. Naime, za radove i novu trafostanicu Grad Zadar je osigurao 1,5 milijuna kuna te za opremanje vrtića i škole oko 1,3 milijuna kuna, dakle sveukupno 2,760 milijuna kuna, kazao je Mario Pešut, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo u Gradu Zadru


Centar za odgoj i  rehabilitaciju djece i mladih s  posebnim potrebama “Mocire” bi uskoro mogao otvoriti  svoja vrata. Naime, radovi će  se uskoro nastaviti i kroz nekoliko mjeseci očekuje se otvorenje centra.
Podsjetimo, kamen temeljac za ovaj centar koji se  nalazi preko puta OŠ Šimuna  Kožičića Benje, na prostoru  bivše vojarne, položen je potkraj 2007. godine te su se u  međuvremenu događale i nepredviđene okolnosti, poput  onih koje su iziskivale čak i  izmjenu glavnoga izvedbenog  projekta. Naime, prilikom  početka gradnje otkriveni su  podzemni tuneli i oni su se  morali sanirati, premostiti, što  je uspješno i okončano.
Centar “Mocire” će na jednom mjestu okupljati djecu s  posebnim potrebama vrtićke i  školske dobi, sve do mladih,  onih koji nemaju drugih mogućnosti.
– Evo uskoro očekujemo i  nastavak radova te smo uspjeli  osigurati sva sredstva koja su  potrebna za završetak Centra  “Mocire”. Za radove i novu  trafostanicu Grad Zadar je  osigurao 1,5 milijuna kuna te  za opremanje vrtića i škole  oko 1,3 milijuna kuna, dakle  sveukupno 2,760 milijuna kuna, kazao je Mario Pešut,  pročelnik Upravnog odjela za  socijalnu skrb i zdravstvo u  Gradu Zadru.
Centar “Mocire” će se sastojati od dječjeg vrtića koji bi  trebao pokrivati Grad, isto  kao i osnovnu školu. Vrtić i  škola će, inače, imati po stotinjak mjesta. Bit će to preseljeni vrtić “Latica” koji sada  ima puno manje djece, kao i  OŠ Voštarnica koja bi u novom prostoru mogla primiti i  stotinu.
U centru će biti i stacionar,  kao i zaštitne radionice, tzv.  socijala koja pripada Ministarstvu zdravstva. Stacionar će  imati mjesta za 50-ak štićenika, mladih ljudi koji uopće  nemaju drugoga smještaja, a  koji će u zaštitnim radionicama moći provoditi dio vremena, a živjeti u stacionaru.
Podsjetimo, realizacija  Centra “Mocire”, projekta vrijednog 45 milijuna kuna, započela je potkraj 2007. godine, a osigurali su je Ministarstvo zdravstva i socijalne  skrbi u iznosu od 22 milijuna  kuna, Ministarstvo znanosti i  obrazovanja sa 14 milijuna i  na kraju Grad Zadar s 8,5  milijuna kuna. Inače, Centar  “Mocire” se prostire na čak  18.000 četvornih metara, gradi ga splitska građevinska tvrtka “Prograding”, a nadzor je  povjeren riječkoj tvrtki “Rijeka-Projekt”.
– Očekujemo rješavanje nekih sitnih problema, a ako sve  bude teklo po planu, Centar  “Mocire” će se otvoriti kroz  dva do tri mjeseca, kazao je  Pešut.