Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Rast će plaće i BDP, a padati nezaposlenost

02.01.2011. 23:00
Rast će plaće i BDP, a padati nezaposlenost


Hrvatska u ovoj  godini može očekivati oporavak gospodarstva i tržišta rada,  optimistične su prognoze britanskog Economista koji u posebnoj publikaciji “Svijet u  2011.” za Hrvatsku predviđa  rast BDP-a od dva posto, povećanje plaća i pad nezaposlenosti. Koalicijska Vlada predvođena HDZ-om mora pokazati napredak u pregovorima s  Europskom unijom, suzbijanju  organiziranog kriminala i  oživljavanju ekonomije ako želi  pobijediti SDP i njegove partnere na nadolazećim parlamentarnim izborima, ocjenjuje  ugledni list.
Prema njihovim procjenama,  rast hrvatskog BDP-a bit će čak  i veći od rasta koji očekuje neke  zemlje članice Europske unije,  poput Austrije, ali nešto manji  od gospodarskog rasta u zemljama u okruženju, primjerice, Sloveniji i Mađarskoj.
– Kod nas je u 2011. sve moguće, i stagnacija, i pad, i rast,  komentirao je predviđanja ekonomski stručnjak Dražen Kalogjera koji smatra da će sudbina gospodarstva u ovoj godini  ovisiti o tome koliko će poduzetnici shvatiti “da mogu i trebaju investirati i otvarati nova  radna mjesta”, unatoč činjenici  da im “Vlada dosad nije dala  dovoljno poticaja za to”. Kalogjera ističe i da će međunarodno okruženje biti povoljnije  nego danas “jer su Europa i  SAD već našle puteve oporavka”, a to će omogućiti “povoljniji  odraz i na hrvatske izvozne napore”.
Dok Economist predviđa koji će događaji i trendovi obilježiti Europu i svijet u novoj  godini – od jačanja utjecaja Njemačke u eurozoni do otkrivanja  novih rastućih tržišta kakva su  nekad bili Brazil ili Indija – za  Hrvatsku je vjerojatno da će  njezinu 2011. obilježiti završetak pregovora s EU-om.
– Ako ova Vlada uspije završiti pregovore s Europskom  unijom, onda će to svakako biti  najznačajniji događaj u novoj  godini. Druga najvažnija stvar,  vezana uz prvu, bit će sređivanje stanja u pravosuđu, odnosno reforma pravosuđa, ali i  dovođenje do kraja slučajeva  koji su otvoreni 2010. godine,  ocjenjuje politolog Anđelko  Milardović iz Centra za politološka istraživanja.
No, kraj pregovora trebao bi  značiti i definitivno rješavanje  pitanja brodogradnje kojoj je i  Economist posvetio sažetu  “markicu” na rubu stranice:  2011. Hrvatska privatizira svoja  brodogradilišta, koja primaju  velike potpore, kao uvjet za  ulazak u EU, prognozira list.


U ovoj godini padaju stereotipi


Kao uvjet za pristupanje Uniji Hrvatska će svakako morati nastaviti i  borbu protiv korupcije, a upravo stari stereotipi o korupciji u Europi,  predviđa Economist, bit će srušeni u 2011. godini. Bit će sve razvidnije da  razdjelnica po pitanju korupcije na starom kontinentu ne ide više  istok-zapad, nego sjever-jug, uvjereni su u uglednom listu, jer zemlje  poput Estonije i Slovenije već sad stoje bolje u antikorupcijskom  rangiranju nego Španjolska, Italija ili Portugal. U ovoj godini past će i drugi  stereotipi o nekadašnjem komunističkom dijelu Europe pa će perspektiva  istočnoeuropskih članica EU-a biti bolja nego ikad u njihovoj povijesti.