Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Šukeru HDZ traži posao u Upravi Ine

02.01.2011. 23:00
Šukeru HDZ traži posao u Upravi Ine


U vodstvu HDZ-a razmatraju mogućnost da smijenjenog ministra financija Ivana Šukera pošalju u Inu gdje bi bio član Uprave.
– Razgovaramo o tome i to je svakako jedna od opcija. Šuker je član nadzornog odbora Ine, sigurno mu je poznata situacija u poduzeću i stoga bi mogao dobro obnašati dužnost člana uprave, rekao nam je jedan visokopozicionirani HDZ-ovac. Šuker koji, kako kažu njegove bliske kolege, do samog kraja nije vjerovao da će morati napustiti Vladu, navodno nije nezainteresiran za prelazak iz Sabora u Inu. Premda bi time njegova politička pozicija unutar HDZ-a bila dodatno oslabljena. Šuker je doduše još uvijek potpredsjednik HDZ-a, ali bez ministarskog položaja, pa čak i zastupničkog mandata, teško da bi u neposrednoj budućnosti imao važniju ulogu u stranci. Moglo bi se štoviše zaključiti da je Šukerova ozbiljna politička karijera barem privremeno zamrznuta.
Međutim, upravo bi to mogao biti motiv Jadranke Kosor za Šukerovo transferiranje u Inu. Po svemu sudeći premijerka na dulji rok ne računa s njim jer je u javnosti prerastao u svojevrsni simbol Vladine neuspješne borbe s gospodarskom krizom. Vjerojatno mu ne misli ponuditi visoko mjesto na listi za iduće parlamentarne izbore, a Šuker, ogorčen jer je nakon sedam godina potjeran iz Vlade, potencijalno je izvor nestabilnosti u Klubu zastupnika HDZ-a. Šuker, naravno, ne može pristati da kao potpredsjednik HDZ-a bude samo običan zastupnik. Kad je, primjerice, glavni tajnik stranke Branko Bačić početkom prošle godine dolazio u Sabor, HDZ mu je osigurao mjesto predsjednika jednog odbora. Tada su u stranci tvrdili da je to nužno zbog njegovog položaja u stranci. Ako bi se jednako tretiralo Šukera logično bi bilo da mu se prepusti predsjedanja Odborom za financije i državni proračun, ali prije toga bi s tog mjesta trebalo maknuti Gorana Marića koji, za razliku od Šukera, predstavlja budućnost HDZ-a. Zato bi Šukerov odlazak u INA-u bio elegantno rješenje za HDZ. Inače, 17. siječnja sastaje se skupština dioničara koja će potvrditi novi Nadzorni odbor u kojim više neće biti Šukera jer će državu zastupati ljudi izabrani na javnom natječaju. Očekuje se zatim i smjena trojice hrvatskih članova uprave Ine, Josipa Petrovića, Tomislava Dragičevića i Dubravka Tkalčića, čime bi se otvorilo mjesto za Šukera.