Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Ministarstvu ribarstva ima posla i za USKOK!

02.01.2011. 23:00
U Ministarstvu ribarstva  ima posla i za USKOK!


Ovi ribari koji su dobili ICCAT broj i temeljem njega lovili tunu, moraju znati da su to radili ilegalno! No, oni za to nisu odgovorni već oni koji su krojili zakone i pravilnike. Da pojasnim, u članku 114. Zakona o morskom ribarstvu navedeni su provedbeni podpropisi koji će vrijediti do donošenja novih, ali i nakon stupanja na snagu novog zakona. Naime, u novom zakonu ni odluka ni spomenute izmjene i dopune nisu navedene, navodu Karlo Magić


Koordinacija  udruga profesionalnih ribara  “Naše more”, “Mare Croatikun” i “Istarski ribar” izražava  nezadovoljstvo radom Tončija  Božanića, državnog tajnika za  ribarstvo i Upravom za ribarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Karlo Magić, potpredsjednik Udruge “Naše more”,  pojašnjava da je u Hrvatskoj,  zahvaljujući Božaniću i Upravi za ribarstvo manjkavo reguliran izlov tune, čime se već  duže vrijeme nanosi šteta profesionalnim ribarima na Jadranu.
– Nezadovoljni smo radom  tajnika Božanića i Upravom  za ribarstvo jer nama, profesionalnim ribarima, samo  nanose štetu, ne želeći priznati svoje greške. Mi pratimo  donošenje pravilnika, zakona  i podzakonskih akata pa dobro vidimo kako nas ti ljudi  vode u propast, kaže Magić,  dodajući kako problema nije  pošteđena ni Međunarodna  komisija za zaštitu atlantske  tune ICCAT, čija je Hrvatska  članica.
Povijesni ulov
Magić navodi kako ICCAT  donosi određena pravila kojih  se moraju pridržavati sve zemlje članice, a time i Hrvatska. No, stvarnost je, kako  tvrdi Magić, nešto drugačija.  Naime, svakoj zemlji članici  ICCAT dodjeljuje kvotu tune  koju može izloviti u svakoj  godini, a da bi se pratilo stanje  populacije tune, svaki ribolov  mora biti evidentiran.
– U Hrvatskoj se tuna lovi  plivaricama i udičarskim alatima. Da bi se netko bavio  tunolovom mora, uz postojeću povlasticu za određeni  alat, mora biti evidentiran u  ICCAT registru. Pri evidenciji  svaki ribar dobiva ICCAT  broj. Slična priča je i s plovilima, da bi bila upisana u  ICCAT, moraju biti upisana u  registar ribarske flote, odnosno imati važeću povlasticu za  obavljanje gospodarskog ribolova s plivaricom ili udičarskim alatom za lov tune. Još  jedan od najtežih uvjeta je da  je to plovilo lovilo tunu od  2001. do 2008. godine, pa se tu  spominje tzv. povijesni ulov na  osnovu kojeg su se davale kvote za izlov tune, koja je zapravo povijest, prošlo vrijeme,  priča Magić, sve zajedno ocjenjujući smiješnim.
Inače, tijekom 2010. godine  u Hrvatskoj je 39 plovila dobilo ICCAT brojeve za ribolov  plivaricom i 16 njih za udičarske alate. Kako ističe Magić,  mnogo je ribara koji te brojeve nisu uspjeli dobiti.
– Ovi ribari koji su dobili  ICCAT broj i temeljem njega  lovili tunu, moraju znati da su  to radili ilegalno! No, oni za to  nisu odgovorni već oni koji su  krojili zakone i pravilnike. Da  pojasnim, u članku 114. Zakona o morskom ribarstvu navedeni su provedbeni podpropisi koji će važiti do donošenja  novih, ali i nakon stupanja na  snagu novog zakona. Naime, u  novom zakonu ni odluka ni  spomenute izmjene i dopune  nisu navedeni. Vjerojatno  zbog toga što su bili novijeg  datuma, pa su ih zaboravili  dodati. No, pravno je jasno su  prestali vrijediti jer su doneseni na temelju starog zakona.  Također, niti novi Pravilnik o  ulovu, uzgoju i prometu tuna  ne vrijedi iako je stupio na  snagu 13. svibnja ove godine,  govori Magić, dodajući da taj  pravilnik nije naveden u članku 114. Zakona o morskom  ribarstvu koji je stupio na snagu 15. svibnja, što u biti znači  da se cjelokupan izlov tune  ove godine obavljao ilegalno.
Pobrojeni  podzakonski akti
Zbog svega navedenog,  profesionalni ribari prozivaju  i Petra Čobankovića, ministra  poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Smatraju da bi  Čobanković trebao smijeniti  državnog tajnika Božanića i  vodeće ljude u Upravi za ribarstvo jer svojim propustima  štete hrvatskim ribarima.  Ukoliko se ovakva situacija u  nadležnom ministarstvu i  Upravi za ribarstvo nastavi,  Magić vjeruje kako će tu posla  biti i za USKOK.
Optužbe Koordinacije  udruga profesionalnih ribara,  odnosno Karla Magića, na  račun državnog tajnika za ribarstvo Tončija Božanića i  Uprave za ribarstvo, u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog gospodarstva oštro opovrgavaju te navode da je Zakon o morskom  ribarstvu („Narodne novine”,  br. 56/10) objavljen 7. svibnja  2010. godine i stupio je na  snagu 8 dana po objavi, 15.  svibnja 2010. godine. Što se  tiče Pravilnika o ulovu, uzgoju  i prometu tune on je donesen  na temelju ranijeg Zakona o  morskom ribarstvu („Narodne novine”, br. 74/94., 57/96.,  46/97. – pročišćeni tekst i  49/05) i objavljen je 31. ožujka  2009. godine kada je i stupio  na snagu. Navedeni Pravilnik  izmijenjen je u Narodnim novinama br. 67/09, 09/10 i  44/10.
– Prilikom donošenja novog  Zakona o morskom ribarstvu,  samo su prva dva navedena  Pravilnika bila donesena te su  i pobrojana u prijelaznim i  završnim odredbama novog  Zakona o morskom ribarstvu,  u članku 114. kojeg i navodi  Magić. Stoga, ističemo da je  pobrojavanje podzakonskih  propisa po brojevima Narodnih novina zahtjevano od  strane Ureda za zakonodavstvo Vlade Republike Hrvatske te je isto i učinjeno. U  međuvremenu, a upravo radi  poštivanja odredbi Međunarodne komisije za zaštitu  atlantske tune (ICCAT), donesene su još dvije izmjene i  dopune (NN 9/10 i 44/10) koje  stoga nisu ni mogle biti u prijelaznim i završnim odredbama novog Zakona. Navedenim izmjenama i dopunama  propisana je kvota za 2010.  godinu, koja se određuje na  godišnjoj skupštini ICCAT-a  te ju je potrebno uklopiti u  nacionalne propise, i način  raspodjele kvote, kažu u nadležnom ministarstvu, dodajući da je potrebno imati u  vidu da Republika Hrvatska,  kao članica ICCAT-a od 1997.  godine, zbog poštivanja propisa koje donosi ova Međunarodna organizacija i zbog  održivog razvoja vlastitog gospodarstva, prvenstveno kroz  ulov i izvoz tune, ima obvezu  pravovremeno, kroz nacionalno zakonodavstvo provoditi  propise i odluke koje donosi  ICCAT.
 Kvote podijeljene  po propisima
Nadalje, u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, navode da nisu  točni navodi da su stupanjem  na snagu novog Zakona o  morskom ribarstvu ove odredbe prestale vrijediti. Naime,  podzakonski propisi ostaju na  snazi do donošenja novih podzakonskih propisa temeljem  novog zakona čime se osigurava slijed u regulaciji pravnim normama. Novi Zakon o  morskom ribarstvu stupio je  na snagu 15. svibnja 2010. godine, a novi Pravilnik o ulovu,  uzgoju i prometu tuna upućen  je na objavu 12. svibnja 2010.  godine, opet zbog poštivanja  normi ICCAT-a i početka tunolova 15. svibnja 2010. godine, te je zajedno sa stupanjem na snagu Zakona o  morskom ribarstvu, stupio na  snagu i novi Pravilnik o ulovu,  uzgoju i prometu tuna.
– Odbacujemo tvrdnje da je  ribolov tune bio ilegalan i  oštro se protivimo ovakvom  načinu komunikacije te ističemo da su zakonski i podzakonski propisi u svezi tunolova doneseni na vrijeme i  da isti u potpunosti poštuju  norme ICCAT-a što je dužnost  Republike Hrvatske kao članice, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. 
Zaključno, Pravilnik o ulovu, uzgoju i prometu tune  (Narodne novine, br. 60/10)  donesen je temeljem Zakona  o morskom ribarstvu (Narodne novine, br. 56/10), i bez  obzira na datum objave u Narodnim novinama stupio je na  snagu sa stupanjem na snagu i  samog Zakona. Zbog isključivo tehničkih razloga pravilnik je objavljen dan ranije,  no to ni na koji način ne utječe  na njegovo stupanje na snagu  sa Zakonom na temelju kojeg  je i donesen. Stoga, navode iz  Ministarstva, obavljanje ribolova tuna u 2010. godini bilo je  potpuno u skladu sa Zakonom  i Pravilnikom.
– Potrebno je istaknuti da je  podjela kvota izvršena temeljem ranijih propisa, a ne  temeljem ovog Pravilnika, a  temeljem ranijih propisa uspostavljena je i lista plovila  koja se upisuju na listu ICCAT-a. Nakon upućivanja  teksta Zakona u saborsku proceduru te tijekom procedure i  do usvajanja Zakona nije bilo  moguće unositi izmjene u tekst prijedloga te time nije bilo  moguće ni navođenje propisa  koji su doneseni u razdoblju  od slanja Zakona s Vlade prema Saboru do njegova usvajanja. Isto tako, temeljem ranije podjele kvota i donošenja  liste plovila koja se upisuju u  listu ICCAT-a, ove godine je u  ribolovu sudjelovalo 16 plivarica, a ribolov je obavljan uz  nazočnost nacionalnih i  međunarodnih promatrača na  plovilima, čiji je zadatak bio  praćenje ribolova i poštivanje  međunarodnih propisa, navode u ministarstvu te zaključuju  da su podjele ribolovnih kvota  i određivanje popisa plovila  koja se upisuju u listu ICCAT-a  vršene na propisan  način, sukladno međunarodno preuzetim obvezama i uz  sudjelovanje ribara – tunolovaca koji su temeljem povijesnih ulova stekli pravo na  sudjelovanje u tunolovu, a temeljem evidencije ulova u  određenim razdobljima sukladno važećim domaćim i  međunarodnim propisima.