Subota, 11. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Vlada nema šest milijuna kuna za dodatak na mirovine

02.01.2011. 23:00
Vlada nema šest milijuna kuna za  dodatak na mirovine


Vlada je odustala od izmjena Zakona o dodatku na mirovine koje je predvidjela Programom gospodarskog oporavka, pa oni koji su mirovinske doprinose uplaćivali u drugi stup na dodatak ne mogu računati


Hrvatskim umirovljenicima i onima koji to  uskoro planiraju postati, nova  godina ne donosi ništa dobroga. Dapače, realno je očekivati  da će se njihovi životni uvjeti i  pogoršati.
Prvog dana 2011. na snagu je  stupio Zakon o odgodi usklađivanja mirovina, čime će se  period zamrzavanja penzija  protegnuti na ukupno dvije i  pol godine. Mirovine, naime,  nisu rasle ni tijekom 2010., samo što je to držanje na ledu  bilo “amenovano” Zakonom o  posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, donesenom 2009. Nedavno prihvaćeni Zakon o odgodi usklađivanja mirovina vrijedi pak  do 31. prosinca 2011., što znači  da će se prvo usklađivanje penzija dogoditi tek u rujnu 2012.,  a ne u ožujku te godine.
Troše na osnovno
Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) stoga je predlagala  amandman kojim bi se odredilo da se Zakon primjenjuje  samo do konca lipnja ove godine, što bi omogućilo da se  penzije odmrznu početkom  2012., no on u Saboru nije  prošao. Predsjednik HSU-a  Silvano Hrelja upozorava da je  velika šteta što ovaj amandman  nije prihvaćen jer hrvatski penzioneri ionako svojim mirovinama sve teže podmiruju temeljene životne troškove
– Već dugo upozoravamo da  metodologija obračuna vrijednosti mirovina nije dobra jer  nije prilagođena umirovljeničkom životu. Umirovljenici,  naime, ne kupuju “mercedese”,  oni troše samo na osnovno –  prehranu, energente, ostale  režije – a te su cijene najviše  rasle i još će rasti u ovoj godini  – objašnjava Hrelja. 
I druga, u posljednje vrijeme  ojačala umirovljenička stranka, no koja nema svoje predstavnike u Saboru – Stranka  umirovljenika (SU)- slaže se s  tvrdnjom kako će daljnje zamrzavanje mirovina ugroziti  ionako loš standard penzionera. Čelnik SU-a Lazar Grujić  ističe da njegova stranka i blok  Umirovljenici zajedno, odlično  surađuju s premijerkom Jadrankom Kosor te da će, ako se  pokaže potrebnim, od nje  tražiti ukidanje primjene Zakona o odgodi usklađivanja mirovina. No, šanse da Vlada  odustane od zakona koji je tek  donesen i na kojem je inzistirala, posve su zanemarive.
Nestašica novca
Crna sudbina u ovoj godini  čeka i sve one radnike i radnice  koji odluče otići u penziju, a  svoje mirovinske doprinose  uplaćuju u drugi stup. Oni će i  dalje, za razliku od građana  koji su članovi samo prvog mirovinskog stupa, ostati bez 27  posto dodatka na mirovinu.  Naime, na svojoj posljednjoj  prošlogodišnjoj sjednici,  održanoj 30. prosinca, Vlada je  odustala od izmjena Zakona o  dodatku na mirovine koje je  predvidjela Programom gospodarskog oporavka te si postavila rok da ih donese do  konca 2010. Sada je odlučila da  tu mjeru iz svojeg Programa  ipak neće realizirati. Prolongirala ju je na srednjoročno  razdoblje, pa će se tako izmjene Zakona o dodatku donositi najranije 2012. godine.  Odustajanje su Banski dvori  obrazložili nestašicom novca –   priznavanje prava na dodatak i  članovima drugog stupa stvorilo bi “dodatan trošak u izdacima mirovinskog sustava”,  ustvrdila je Vlada. A taj bi  trošak u 2011., kako je  izračunala Hrvatska stranka  umirovljenika, iznosio oko šest  milijuna kuna. Nepravednim  oduzimanjem prava na mirovinski dodatak ove će godine,  kako se procjenjuje, biti  “kažnjeno” oko tisuću ljudi.
 


Umirovljenika više, penzije manje




    2009.
Broj umirovljenika         1.172.500
Prosječna mirovina       2.387 kn
Pros. mirov. bez povlaštenih     2.170 kn
2010.
Broj umirovljenika       1.197.130
Prosječna mirovina      2.362 kn
Pros. mirov. bez povlaštenih       2.165 kn