Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dočeci na Molatu privlače i domaće i “furešte”

02.01.2012. 23:00
Dočeci na Molatu privlače i domaće i “furešte”


Prije pet godina skupina mlađih umirovljenika u Seoskom prosvjetnom domu u Molatu, poznatijem kao “Sala”, odlično je organizirala doček 2007. godine. O vrhunskoj zabavi za doček 2007. godine pročulo se nadaleko pa su dočeci u Molatu iz godine u godinu bivali sve bolje organizirani i sve popularniji
Iako zimi u mjestu Molat boravi svega pedesetak ljudi, organizirani dočeci Nove godine u ovom mjestu su iz godine u godinu sve posjećeniji.
Treba spomenuti da do prije nekoliko godina organiziranih dočeka na Molatu nije bilo, pa su se ljudi, slično kao i u drugim malim otočnim mjestima, okupljali na privatnim zabavama.
No sve se promijenilo prije pet godina kada je skupina mlađih umirovljenika u Seoskom prosvjetnom domu u Molatu, poznatijem kao “Sala”, odlično organizirala doček 2007. godine.
 Slavlje na tri mjesta
Cijena ulaznice za tu prvoklasnu zabavu iznosila je simboličnih 70 kuna, a uključivala je besplatnu hranu i piće te lutriju koja se održala pola sata poslije ponoći. Hranu i piće su organizatori naručili iz Zadra, a molajske domaćice pripremile su razne slastice. Poseban događaj je bio upravo izvlačenje lutrije koji je cijeloj večeri dao duhovitu notu. Jer, iako su bile simbolične, nagrade su bile i originalne pa čak i možda malo provokativne.
O vrhunskoj zabavi za doček 2007. godine pročulo se nadaleko, pa su dočeci u Molatu iz godine u godinu bivali sve bolje organizirani i sve popularniji. Sukladno tomu, rasla je i cijena ulaznica.
No bez obzira na cijenu, ulaznice se moralo kupiti i do dva tjedna unaprijed jer “Sala” može primiti maksimalno 150 ljudi.
Zahvaljujući dobroj organizaciji, na dočecima u Molatu nerijetko se nađe i pokoji “furešt”. O atraktivnosti ovdašnjih dočeka dovoljno govori to što na Novu godinu u Molat dolaze ljudi koji s otokom nemaju nikakvih rodbinskih poveznica.
Doček 2012. bio je posebno zanimljiv jer se slavilo na tri mjesta – javni organizirani doček kao i svake godine održao se u “Sali”, a veselo je bilo i u dvije privatne kuće gdje se okupio velik broj mladih.
Bečki valcer iza ponoći
Doček u “Sali” bio je kao i svake godine sadržajan i dobro posjećen. Cijena ulaznice ove godine je iznosila 100 kuna, a na dočeku se okupilo 80-ak ljudi, uključujući i nekoliko mladih parova. Nije nedostajalo ni pjesme ni plesa, a vrhunac večeri bio je vatromet koji su organizatori priredili na Trznu, odnosno na mjesnom trgu gdje se nalazi i Seoski prosvjetni dom. Mladi su se s privatnih zabava nakon ponoći preselili u “Salu” gdje su sa svojim starijim sumještanima zaplesali tradicionalni bečki valcer.
Ponovno se kratko vratimo na povijest organiziranih dočeka u Molatu. Treba tako istaknuti da će Molaćanima posebno u sjećanju ostati doček 2009. godine koji je bio najposjećeniji i kada je “Sala” bila dupkom puna.
Sve u svemu, Molat, barem ako je suditi po dočecima Nove godine, neće izumrijeti. Sve dok ima mladih koji ga posjećuju i preko zime i dok se njegovi mještani drže zajedno, što pokazuju složnošću u organiziranju zabava.