Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Građani na bolničkom liječenju proveli sedam milijuna dana

02.01.2012. 23:00
Građani na bolničkom liječenju proveli sedam milijuna dana


Najviše se umiralo zbog bolesti krvožilnog sustava, a potom od raka. Tijekom 2010. godine zabilježeno je više od 28,6 milijuna posjeta liječničkim ordinacijama
Kod muškaraca najčešći uzroci smrti od raka su rak na plućima i prostati, kod žena – rak dojke i debelog crijeva
Jedna od uobičajenih želja prilikom čestitanja pri ulasku u Novu godinu je, osim one o materijalnim dobrima, i “puno zdravlja”. A na pitanje kakvog smo uopće zdravlja, odnosno koliko smo kao nacija zdravi, odgovor dolazi iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
Koncem godine objavili su publikaciju – Hrvatski zdravstveno-statistički ljetopis koji se temelji na podacima prikupljenim iz zdravstvenog sustava cijele države. Podaci se zbirno odnose na 2010. godinu, ali procjena je kako se oni i u dobroj mjeri zrcale i na godinu koju smo upravo ispratili.
Specijalistički pregledi
Jer kao i prethodnih godina, najviše se umiralo zbog bolesti krvožilnog sustava, od kojih je umrlo više od 25.600 osoba, a potom od raka, od kojeg je umrlo 13.700 osoba. U 2010. godini zabilježeno je više od 28,6 milijuna posjeta liječničkim ordinacijama, a broj utvrđenih bolesti premašio je brojku od 10,2 milijuna, što je u oba slučaja slično kao i godinu prije.
Najviše je pri odlasku liječniku evidentirano bolesti dišnog sustava, srca i krvnih žila, te bolesti mišićno-koštanog sustava i vezivnog tkiva. Slijede bolesti mokraćnih i spolnih organa, duševne bolesti i poremećaji; bolesti kože i potkožnog tkiva, bolesti prehrane i metabolizma…
Domaći pacijenti su skupili i oko 7,75 milijuna specijalističkih pregleda. U odnosu na 2000. godinu, kada je jedan specijalistički pregled obavljen na svakih 2,7 pregleda u općoj medicini, u 2005. godini je jedan specijalistički bio na svakih 2,3; a u 2010. zabilježeno je daljnje pogoršanje tog omjera – jedan je specijalistički pregled obavljen na svakih 1,9 pregleda u djelatnosti opće medicine.
Na stacionarnim odjelima hrvatskih bolnica promatrane godine liječene su 745.692 osobe, koje su ukupno skupile više od sedam milijuna dana bolničkog liječenja. Odnosno 9,46 dana prosječnog liječenja po jednom boravku. U hospitalizacijama, žene su prednjačile pred muškarcima. Žene najviše zbog bolesti novotvorina i bolesti cirkulacijskog sustava, kod muškaraca obrnuto, bolesti cirkulacijskog sustava prednjače pred novotvorinama.
Sustavno cijepljenje
Od bolesti novotvorina – raka i tumora, bolesti čije saznanje nekako najteže primamo i koja uvijek izaziva nelagodu, u Hrvatskoj umire više muškaraca nego žena. U 2009. godini od raka je umrlo 13.315 osoba, 7.729 muškaraca i 5.586 žena. Kod muškaraca najčešći uzroci su rak na plućima i prostati, kod žena – rak dojke i debelog crijeva.
Bolest s kojom pak aktivno živimo je šećerna bolest. Od 2000. godine u nas postoji Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću, u njemu je ukupno registrirano 110.804 bolesnika. U 2010. godini pristigle su prijave za nove 35.643 osobe s tom bolešću.
U Zavodu povoljnim ocjenjuju stanje zaraznih bolesti, što je rezultat poboljšanja higijensko-sanitarnih uvjeta, te smo na tom području potpuno izjednačeni s razvijenim zemljama Europe. Zahvaljujući sustavnom cijepljenju u 2010. nije zabilježen ni jedan slučaj difterije, dok je tetanusa bilo četiri, 45 hripavca, sedam ospica, samo jedne rubeole, ali 40 zaušnjaka. Posljednjih godina smanjuje je se i učestalost salmoneloza (2009. godine – 2.098), također zahvaljujući vrlo složenim preventivnim mjerama s obzirom na velik broj izvora zaraze među ljudima i životinjama.


AIDS bez znakova porasta


AIDS se u Hrvatskoj kroz 25 godina od pojave prvih slučajeva zadržava na niskoj razini, jednoj od najnižih u Europi. Evidentirano je 19 zaraženih, bez znakova porasta učestalosti. I druge spolne, odnosno spolno prenosive bolesti pokazuju razmjerno povoljno stanje, s niskom učestalošću – sifilis je evidentiran u 18, a gonoreja u dvadeset osoba.




Bolest u brojkama


28,6
milijuna puta bili smo kod liječnika u 2010. godini
10,2
milijuna bolesti je evidentirano za tih pregleda
9,46
dana u prosjeku proveli smo na liječenju u bolnici