Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Modrić 14. najbolji playmaker na svijetu, Bilić 10. na listi izbornika

02.01.2012. 23:00
Modrić 14. najbolji playmaker na svijetu, Bilić 10. na listi izbornika


Hrvatski izbornik Slaven Bilić nalazi se na 10. mjestu godišnje ljestvice najboljih nogometnih izbornika svijeta Instituta za nogometnu povijest i statistiku (IFFHS), dok je u konkurenciji najboljih ‘playmakera’ Luka Modrić na 14. poziciji.
Bilić je osvojio 11 bodova plasiravši se ispred primjerice francuskog izbornika Laurenta Blanca i Talijana Cesarea Prandellija. Bilić je već jednom bio u TOP 10 i to 2007. godina kada se plasirao na visoko drugo mjesto iza Brazilca Dunge. Tako visok plasman ostvario je još jedino Miroslav Blažević koji je 1998. godine osvojio ‘srebro’ iza Francuza Aime Jacqueta. Prošle godine je Zlatko Kranjčar nakon odličnih rezultata na klupi Crne Gore zauzeo deveto mjesto.
Najbolji izbornik u protekloj godini je Urugvajac Oscar Tabarez koji je s urugvajskom reprezentacijom osvojio naslov prvaka Južne Amerike. Drugo mjesto zauzeo je španjolski izbornik Vicente del Bosque, a treće njemački strateg Joachim Low.
Na ljestvici najboljih ‘playmakera’ svijeta najbolju poziciju drugu godinu uzastopce drži Španjolac Xavi, a zatim slijede njegovi suigrači iz Barcelone Lionel Messi i Andres Iniesta. Mesu Ozil je četvrti, a Cristiano Ronaldo na petom mjestu. Naš Luka Modrić je na 14. poziciji.