Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Naš najveći uspjeh u 2011. je otvaranje Kneževe palače

02.01.2012. 23:00
Naš najveći uspjeh u 2011. je otvaranje Kneževe palače


Naš najveći uspjeh u 2011. godini postigli smo uređenjem i otvaranjem izložbenih prostora u prizemlju Kneževe palače. Naime, u nedostatku izložbenog prostora našeg Muzeja, a taj je problem prisutan već godinama, te ne želeći čekati potpuno ostvarenje projekta Baštinskog muzeja što će potrajati još neko vrijeme, mi djelatnici Muzeja, zajedno s arhitektima i Gradom Zadrom početkom smo godine okupili građevinske i druge tvrtke koje su donirale materijal i dobrovoljnim radom pristupile uređenju privremenih izložbenih prostora u prizemlju Kneževe palače prema projektu arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića
Nema nikakve sumnje da je najznačajniji događaj za Narodni muzej Zadar, a možda i za kulturno – umjetnički život čitavog Grada, u 2011. godini bilo uređenje i otvaranje izložbenih dvorana u prizemlju Kneževe palače, tzv. krletki. Jednako tako nema nikakve sumnje da će najvažniji događaj za Narodni muzej, a možda i za kulturno – umjetnički život Zadra, u 2012. godini biti proslava 180. godina od osnutka Muzeja. No, raznolike i atraktivne aktivnosti Narodnog muzeja Zadar započele su puno prije službenog otvorenja novouređenog prostora u prizemlju Kneževe palače u svibnju 2011. godine.
Dobar početak
U izložbenom paviljonu Gradska loža u siječnju su postavljene čak tri izložbe: izložba astrofotografije povodom 150. godišnjice prve fotografije Sunca, humanitarna izložba zadarskih umjetnika, te izložba Rade Zrilića “Thinking About”. Ukupno je tijekom godine u Gradskoj loži postavljeno dvadeset izložbi od kojih, pored spomenutih, vrijedi izdvojiti “Svjetlosnu instalaciju” Viktora Popovića, izložbu “Isus koji se smije” Zvonimira Baloga, izložbu skulptura i crteža Zvonka Govorčina, izložbu fotografija iz fotomonografije “Zadarska županija”, te izložbe “Ususret Plavom salonu” i izložbu fotografija Zvonka Kucelina nastalih u periodu od 1981. do 2011. godine. Za potonje dvije izložbe valja kazati kako su dijelom postavljene u Gradskoj loži, a dijelom u Kneževoj palači. Pored stalnog postava i u Odjelu Muzej grada Zadra postavljeno je u 2011. godini nekoliko izložbi, te organizirano nekoliko zanimljivih događanja. Izložbe “Fotografski opus Mihovila i Zvonimira Novakovića”, “Interkulturalna art promocija 2011.” i izložba “Gnalić – blago potopljenog broda” svakako su najznačajnije među njima.
U Prirodoslovnom i Etnološkom odjelu bile su postavljene izložbe “Flora i fauna Jadrana”, te “Etnološke osobitosti sjeverne Dalmacije”. Animiranje Područnih zbirki u Velom i Malom Ižu nastavljeno je i ove godine, prije svega izložbama “Ižani u El Shattu” i onom na temu Otočkog bataljuna i Odreda naoružanih brodova 112. brigade HV-a.
Pored izložbi Muzej je tijekom 2011. godine organizirao i niz raznolikih radionica, od kojih je pažnju javnosti posebno privukla radionica četverokuke, šarenog veza na čohi karakterističnog za sjevernu Dalmaciju. Osim radionica Narodni je muzej u svojim odjelima priredio ili ugostio još pedesetak različitih kulturnih događanja među kojima prednjače predavanja, koncerti, projekcije filmova, predstave, okrugli stolovi, promocije knjiga i slični događaji. Izdvajamo predstavu Dragon Teatra “Anđeli Babilona” koja je nekoliko puta igrana u Kneževoj palači, izložbu povodom 20. obljetnice obrane Grada, manifestaciju “Etnologija u nastavi”, predstavljanje knjige “Nove ribe Jadranskog i Sredozemnog mora”, te predstavljanje knjige “Četverokuka”.
Promotivne akcije
Da Narodni muzej Zadar živi sa svojim Gradom svjedoče i akcije poput prodaje promotivne ulaznice tijekom turističke sezone kojom je sudjelovao u akciji “Zadar City Card”, slobodnog ulaza za sve odjele i izložbene prostore u povodu Dana grada Zadra, prodajom promotivne ulaznice za sve odjele i izložbe u akciji “Đir po gradu”, te akcija “Narodni muzej dolazi k Vama” kojom se Muzej promovirao po brojnim školama Zadarske županije.
– Naš najveći uspjeh u 2011. godini postigli smo uređenjem i otvaranjem izložbenih prostora u prizemlju Kneževe palače. Naime, u nedostatku izložbenog prostora našeg Muzeja, a taj je problem prisutan već godinama, te ne želeći čekati potpuno ostvarenje projekta Baštinskog muzeja što će potrajati još neko vrijeme, mi djelatnici Muzeja, zajedno s arhitektima i Gradom Zadrom početkom smo godine okupili građevinske i druge tvrtke koje su donirale materijal i dobrovoljnim radom pristupile uređenju privremenih izložbenih prostora u prizemlju Kneževe palače prema projektu arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića. Rezultat je arhitektonska instalacija koja u obliku krletki gradi prostor pogodan za izlaganje. Uz izložbene dvorane uređena je i jedna prostorija u kojoj se nalazi Pomorska zbirka koja bi trebala služiti kao jezgra bivšeg Pomorskog muzeja. Tu nam je zbirku ustupio Zavod za povijesne znanosti HAZU u Zadru. Ovo se rješenje pokazalo izvrsnim. U samo pola godine od otvaranja u svibnju 2011. godine u ovom je prostoru priređeno nešto više od dvadeset zanimljivih manifestacija, a posjetilo ih je oko 5000 ljudi, od čega polovica stranih gostiju, kazala nam je Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar.
Arhitekti i djelatnici muzeja konačno su priznanje za osmišljavanje i realizaciju uređenja ovog izložbenog prostora dobili u prosincu kada im je Udruženje hrvatskih arhitekata u kategoriji najuspješnijeg ostvarenja na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2011. godini dodijelilo nagradu “Bernardo Bernardi”.
– Od aktivnosti kojima se bavimo, a koje u pravilu ostaju izvan pogleda javnosti izdvajam uzimanje nekoliko pripravnika, rad sa školama i turističkim agencijama, izradu suvenira baziranih na predmetima iz našeg fundusa, produženje radnog vremena tijekom sezone do 22 sata, rad područnih zbirki na Ižu tijekom čitave sezone, poslove oko pripremanja i izrade projekta Baštinskog muzeja, te dolazak pomorske zbirke iz Zavoda za povijesne znanosti na Poluotok gdje je puno dostupniji posjetiteljima ostvaren nakon toliko godina, ističe Peroš.
Narodni muzej Zadar poznat je i po svojoj međunarodnoj suradnji. O ostvarenom na tom polju tijekom 2011. godine ravnateljica Peroš nam govori:
Četverokuka u UNESCO-u
– Naša je županija na poziv Baranjske županije iz Mađarske sudjelovala u programu obilježavanja “Festivala baštine” u Pečuhu tijekom rujna 2011. godine. Kao predstavnica Narodnog muzeja bila sam član delegacije Zadarske županije. Naš se kraj predstavio etnološkom izložbom Narodnog muzeja Zadar pod nazivom “Etnološke osobitosti Sjeverne Dalmacije” autorice mr. sc. Jasenke Lulić Štorić, a ujedno smo i promovirali našu knjigu “Četverokuka” autorice Marije Vrkić-Žuvanić. U sklopu ovih aktivnosti valja kazati i kako je na prijedlog Narodnog muzeja Zadar Ministarstvu kulture, to jest Konzervatorskom odjelu u Zadru upućena zamolba da se četverokuka zaštiti pri UNESCO-u kao unikatno materijalno dobro Sjeverne Dalmacije. Ostvarili smo suradnju i s Forum film festivalom i ugostili veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva Davida Blounta, oskoravca i filmskog producenta Branka Lustiga, redatelja Bigas Lunu i glumca Matt Dillona. Pomogli smo i izložbu “Srebrenica” koju je Arhiv Federacije Bosne i Hercegovine priredio u Zadru. Ugostili smo i međunarodnu edukativnu izložbu “Heroji Holokausta”.
Među planovima za 2012. godinu pred djelatnicima Narodnog muzeja Zadar stoje obilježavanje manifestacije “Noć muzeja” koja će se održati u petak, 27. siječnja, te obilježavanje 180. obljetnice osnivanja Muzeja.
O obilježavanju 180. obljetnice Narodnog muzeja ravnateljica je kazala:
– Ovu ćemo važnu obljetnicu obilježiti nizom manifestacija u kojima će sudjelovati svi naši odjeli. Planiramo modnu reviju suvremene odjeće s elementima četverokuke, izložbu “Ifigenija – povijest jedne restauracije”, znanstveni skup “Najstariji muzeji Hrvatske”, izložba “Solana u Ninu”, a izdat ćemo i doplatnu poštansku marku čijom će se kupnjom Narodnom muzeju darovati kuna i pedeset i pet lipa.


Noć muzeja u NMZ


– Kao i do sada, posljednjeg petka u siječnju održat će se “Noć muzeja”, kulturno – obrazovna manifestacija koja se u brojnim izložbenim i, nadasve, muzejskim prostorima diljem Hrvatske održava osmi put. Želeći predstaviti i naše dislocirane zbirke mi ćemo se u manifestaciju uključiti tjedan dana prije. Naime, naši djelatnici ne mogu biti na dva mjesta istovremeno, pa ćemo za područne zbirke u Malom i Velom Ižu “Noć muzeja” organizirati 20. siječnja. Za 27. siječnja priredili smo brojna događanja. U Kneževoj palači ćemo na video zidu predstaviti povijest Muzeja, njegovu djelatnost, zbirke, fundus. Tamo ćemo i projicirati film “Condura Croatica” autorice Ane Dobrović, te otvoriti izložbu fotografija “Glas tišine” autora Gorki Kurtina. U dvorani Galerije umjetnina održat će se predavanje “Život u sjeni – crtice iz Telašćice”, a ispred Galerije umjetnina će se prikazivati projekcija negativa iz zbirke Ante Brkana, staru zadarsku rivu na fotografijama Vicka Zaninovića iz razdoblja od 1953. do 1983. godine predstavit ćemo izložbom u Gradskoj loži, dok ćemo u Muzeju grada Zadra postaviti izložbu fotografija Nenada Gatina. U Etnološkom će odjelu nastupiti KUD “Kolajna” iz Zadra, kazala nam je ravnateljica Peroš o programu za “Noć muzeja”