Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Ostojić ruši Milinovićev zakon o umjetnoj oplodnji

02.01.2012. 23:00
Ostojić ruši Milinovićev zakon o umjetnoj oplodnji


Za razliku od restriktivnih HDZ-ovih zakona koji su, kako je Ostojić isticao, vratili Hrvatsku u 19. stoljeće, on će zahtijevati da se poštuju standardi MPO-a, što ih definira europska udruga za humanu reprodukciju
Kao što je prije izbora najavljivala, nova Vlada žurno mijenja omraženi “Milinovićev zakon” koji je tijekom dvije i pol godine, koliko je bio na snazi, unesrećio mnoge hrvatske parove koji se liječe od neplodnosti. Ministar zdravlja Rajko Ostojić jučer nam je potvrdio da će se odmah, u roku od deset dana, formulirati rješenje kojim će se omogućiti zamrzavanje zametaka za sve pacijente koji to žele, a do lipnja će biti pripremljen i kompletno novi prijedlog Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji (MPO).
– Do kraja siječnja u proceduru će ići izmjene Zakona kojima se uvodi mogućnost zamrzavanja zametaka, a hoće li to biti dva, tri ili više zametaka, reći će struka. To je prva etapa zakonskih izmjena jer ćemo do ljeta predložiti i sustavno rješenje cijelog područja medicinski potpomognute oplodnje, objašnjava Ostojić. U toj bi se drugoj fazi, kaže ministar, trebala riješiti i druga pitanja, kao što je doniranje te pohranjivanje jajnih stanica i spermija koje je i “Milinovićev zakon” dopuštao, no nije ih primijenio u praksi.
Prva sjednica
Svoju prvu sjednicu jučer je održalo novo Nacionalno povjerenstvo za medicinski potpomognutu oplodnju koje je Ostojić imenovao nakon što je prošlog tjedna dužnosti razriješio “staro” povjerenstvo na čelu s Dubravkom Hrabar, što ga je imenovao njegov prethodnik Darko Milinović. Svjestan da dio postupaka medicinske opolodnje izaziva prijepore, Ostojić najavljuje da će tijekom idućih desetak dana imenovati i novo Nacionalno bioetičko povjerenstvo koje će, osim medicinskih, razmotriti i svjetonazorske aspekte najavljenih zakonskih izmjena. Za razliku od restriktivnih zakonskih rješenja HDZ-ove vlade koja su, kako je Ostojić isticao tijekom predizborne kampanje, vratila Hrvatsku u 19. stoljeće, on će zahtijevati da se poštuju standardi MPO-a, što ih definira europska udruga za humanu reprodukciju.
A “zlatni standard” MPO-a, koji prakticira golema većina europskih zemalja, podrazumijeva da se dopušta oplodnja svih jajnih stanica dobivenih u jednom postupku hormonske stimulacije te zamrzavanje zametaka koji nisu odmah transferirani.
Zadovoljna Roda
U Udruzi Roda zadovoljni su što je Kukuriku Vlada ispunila svoje predizborno obećanje te Zakon o MPO-u odmah stavila na svoj dnevni red.
– Nadamo se da će zakonske izmjene biti gotove brzo, već za koji mjesec. Zadovoljni smo i sadržajem izmjena koje je ministar Ostojić najavio, a to je oplodnja većeg broja jajnih stanica te mogućnost zamrzavanja zametaka za one koji to žele, komentirala je Jelena Koprić iz Rode. Za one pak parove koji ne žele da se zamrzavaju embriji, i dalje će ostati mogućnost zamrzavanja jajnih stanica. Kako je ova metoda bila jedina dopuštena tijekom protekle tri godine, mnogi su centri, primjerice Odjel za humanu reprodukciju Kliničkog bolničkog centra Rijeka, njezinom primjenom postigli dobre rezultate.
Mogućnost zamrzavanja zametaka i oplodnje više jajnih stanica, što ih je “Milinovićev” zakon zabranio, presudna je za dio parova s najtežim dijagnozama neplodnosti. Svima njima sada je konačno laknulo jer neće više morati po svoje bebe u strane klinike.
Ako nova Vlada uspije riješiti praktične probleme s donacijama spolnih stanica te se konačno formira centar gdje će ih se pohranjivati, bit će bolje ne samo pacijentima, nego i državi jer će tako uštedjeti. Naime, kako donacija u Hrvatskoj trenutačno nema, pacijentima kojima su one jedini način da postanu roditelji, HZZO sada plaća postupke u inozemstvu koji su vrlo skupi.


DVIJE ETAPE


1. DO KRAJA SIJEČNJA
– uvodi se mogućnost zamrzavanja zametaka, dva, tri ili više
2. DO LIPNJA
– rješavanje pitanja doniranja i pohranjivanja jajnih stanica i spermija