Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Polačom odzvanjali božićni napjevi

02.01.2012. 23:00
Polačom odzvanjali božićni napjevi


U dvosatnom programu je nastupilo 10 izvođača, a započeo ga je uvodno mješoviti pjevački zbor župe domaćina izvedbom skladbe “Preveliku radost navješćujem vama”
Polački KUD Gradina uz konstruktivnu suradnju domicilnog Župnog ureda prošlog je petka upriličio dojmljiv koncert s bogatim repertoarom pučkih božićnih napjeva čije varijante i različiti načini izvedbe oduvijek čine neizostavnu sastavnicu usvajanja Božićnog misterija u gotovo svim župama duž primorskih županija. Koncert je održan u novoj polačkoj župnoj crkvi Sv. Kuzme i Damjana uz veliki odaziv i interes kod Polačana i njihovih gostiju iz susjednih mjesta koji su dupkom ispunili prostor crkve.
Kruna cjelogodišnjeg rada
Ovu priredbu navedeni mjesni KUD je koncepcijski osmislio i zamislio kao krunu cjelogodišnjeg rada kojim je i tijekom netom protekle godine nastojao evoluirati zacrtani temeljni plan njegovanja izvornosti lokalne folklorne baštine po kojem ih je trasirao njihov prvi stručni voditelj po utemeljenju Društva, istaknuti folklorist Dragan Kutija. Po toj zamisli nastavljaju svoje daljnje djelovanje pod stručnom palicom sadašnjeg voditelja Ante Bačića i administrativnom skrbi agilne predsjednice KUD-a Anke Bobanović.
Na recentnom Božićnom koncertu u polačkoj župnoj crkvi okupili su srodne KUD-ove, klape, soliste i pučke pjevače iz kopnenog dijela, priobalja i otoka zadarske i susjedne šibensko-kninske županije. Unisono okupljeni, tu su se našli i paški Crkveni zbor, i muška klapa Ardura iz Zadra, i ženska klapa Peružine iz Paga, kantautorica Tea Vidaić iz Crnoga, pučki pjevači iz Stankovaca, Lišana Ostrovačkih, Tinja, Mirlović Zagore, Jezera na otoku Murteru. Sve sudionike i nazočne na koncertu je u uvodnom slovu pozdravio njihov domaćin, polački župnik don Martin Jadreško zaželjevši pak “da ostanu u onoj radosti koju pronose svojim jedrim vokalima pjevajući i slaveći Novorođeno Betlehemsko Dijete što nam je darovano, Božjeg Sina koji nam se rodio”.
Dvosatni program
U dvosatnom programu je nastupilo 10 izvođača, a započeo ga je uvodno mješoviti pjevački zbor župe domaćina izvedbom skladbe “Preveliku radost navješćujem vama”. U tom zborski višeglasnom akordu nadovezao se je potom Crkveni mješoviti zbor “Uznesenja Marijina” iz Paga s božićnom klasikom univerzalnih skladbi “Glorija”, “Blažena noć” i “Radost svem svijetu”. Gracioznom igrom tenora i basa, te soprana i alta zadarska klapa Ardura podarila nam je božićnu baštinu skladbama “Kad se Bog čovik učini” i “Na misto molitve”, a djevojke paških Peružina nešto modernije aranžmane “Bijeli Božić” i “Tiha noć”. Poetski zaigrana mlada kantautorica Tea Vidaić svoje poimanje Božića izrazila je vlastitim skladbama Betlehemsko svjetlo i Ave Marija. Potom su pučki pjevači KUD-ova iz Tinja, Stankovaca, Lišana, Mirlović Zagore i domaćeg iz Polače nastojali prenijeti svoju varijantu pjevne interpretacije svevremenske i svuda obvezne za Božić “U sve vrime godišta”. A pučki crkveni pjevači iz župe Jezera na Murteru su pokazali kako oni oplemenjuju božićnu liturgiju u svojoj matičnoj crkvi Gospe od zdravlja pjevanom Jutarnjom Božića, te drevnim napjevima Isuse svih Spasitelju i Djetešce milo spavaj mi slatko.
Svojom nadahnutom konferansom moderatorica priredbe, zadarska pjesnikinja Nikolina Mojić, je svakog izvođača ponaosob predstavila i najavila nastojeći ga pritom zaogrnuti poetskim ruhom svoga izričaja.
A brižni domaćini iz polačkog KUD-a mislili su i na okrijepu za sve sudionike po njihovom nastupu, te su im podarili sočnu večeru uz zajedničko druženje u predvorju polačke osnovne škole. Još dugo je te večeri školskim hodnicima odzvanjala spontana i razdragana pjesma što je za sve bio siguran indikator zadovoljstva ovim blagdanskim druženjem u Polači te teškog rastajanja s gostoljubivim domaćinima zbog neumitnog odlaska svojim domovima.