Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prijeti li Zadru stagnacija?

02.01.2012. 23:00
Prijeti li Zadru stagnacija?


Najaradije ne bih komentirala tzv. tezu „vlada bez zadarskih političara”, jer novu vladu ne čine zadarski ili neki drugi, nego hrvatski ministri koji će se boriti za razvoj svih krajeva Hrvatske. Ti isti ministri neće više dopustiti projekte koji se grade bez kontrole – Ingrid Antičević-Marinović
Nakon više od desetljeća prisutstva u vrhu državne politike, među sadašnjim hrvatskim ministrima i njihovim zamjenicima nema političara iz Zadra i županije. Budući da se zna da je utjecaj politike na zadarsko razvojno „čudo” bio odlučujući, jasno je da postoji bojazan kako Zadru prijeti stagnacija. Strah je dodatno začinjen sveopćom krizom, ali najavljenom promjenom modela vladanja.
Podsjetimo, tijekom rata, u fokusu zadarske politike bili su obrambeni napori, a nakon rata i prvog vala oporavka i Zadar se počeo pomalo izvlačiti iz posljedica ratnih razaranja. Zamah je počeo upravo s koalicijom šest stranaka 2000. kada su Zadrani, bez obzira na stranačku pripadnost, odigrali dobru utakmicu i privukli znatan dio državnih investicija u Zadarsku županiju. Nastavilo se to i 2003. ponovnim dolaskom HDZ-a na vlast kada glavni infrastrukturni ministar postaje prvi zadarski HDZ-ovac Božidar Kalmeta.
– Najaradije ne bih komentirala tzv. tezu „vlada bez zadarskih političara”, jer novu vladu ne čine zadarski ili neki drugi, nego hrvatski ministri koji će se boriti za razvoj svih krajeva Hrvatske. Ti isti ministri neće više dopustiti projekte koji se grade bez kontrole. Međutim, svi projekti pa i oni „njihovi” koji su započeti u Zadru će se i nastaviti, ali s triput manje sredstava i transparentnije nego do sada. Posljedice na koji su način oni gradili, vide se osobito na projektima Mocire i Poliklinika, koji će biti dovršeni. Što je još važnije, omogućit ćemo povlačenje novca iz EU fondova, posebice iz kohezijskih i infrastrukturnih fondova, a tu nema mogućnosti korupcije pa je jasno zašto se ta sredstva do sada nisu povlačila, rekla je u svom kratkom komentaru saborska zastupnica SDP-a Ingrid Antičević-Marinović.