Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Puca špekulativni balon u stanogradnji

02.01.2012. 23:00
Puca špekulativni balon u stanogradnji


Sljedećih mjeseci bit će ključni potezi nove Vlade, jer je je proces podizanja stambenih kredita vezan uz očekivanja, kaže dr. Josip Tica
Stanovi na Jadranu su u prosincu prošle godine, kaže analiza portala www.CentarNekretnina.net, bile za 3,2 posto niže negoli u prosincu 2010. godine, sa cijenom od prosječnih 1.818 eura po četvornom metru. Za četiri posto su pojeftinili i stanovi u Zagrebu, s 1.817 eura u prosincu 2010. godine, na 1.744 eura u prosincu lani, dok su, s druge strane, u tih godinu dana za pet posto poskupjeli apartmani na Jadranu, s 1.943 na 2.038 eura u prosincu lani.
Stanovi u Rijeci, kaže analiza, pojeftinili su u godinu dana za 1,1 posto, pa je prosječna cijena četvornog metra stana u Rijeci u prosincu prošle godine iznosila 1.599 eura, splitski su stanovi pojeftinili za gotovo sedam posto, na prosječnu cijenu kvadrata od 2.410 eura, dok je četvorni metar stana u Osijeku poskupio za čak 12,1 posto, na sadašnjih 1.164 eura.
Odgađanje zaduživanja
Prema riječima prof.dr.sc. Josipa Tice s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, u metropoli špekulativni balon u stanogradnji puca, jer je za uzrok i posljedicu imao institucionalne nesavršenosti – kako u gradskoj administraciji, tako i u sektoru poslovnog bankarstva. To je dovelo do ogromne količine neprodanih stanova koji se sada prodaju na kapaljku, napominje Tica. U sljedećih nekoliko mjeseci bit će ključni potezi nove Vlade, kaže.
“Svima je jasno da je proces podizanja stambenih kredita vezan uz očekivanja. Da bi netko podigao kredit, prvenstveno mora vjerovati da će mu primanja u kućanstvu biti ista, ili barem približno ista kao što su trenutno. Situacija u kojoj stalno odgađamo rezove, za koje je svima jasno da moraju doći, ukazuje na činjenicu kako ljudi ne mogu formirati pouzdana i pozitivna očekivanja o budućnosti, što dovodi do odgađanja dugoročnog zaduživanja kod kućanstava i odgađanja investiranja kod poduzetnika. Ključna poruka i psihološki cilj nove Vlade bit će uvjeriti ljude da smo dotaknuli dno, kako bi formiranje očekivanja postalo moguće”, napominje profesor. Upozorava i na drugi važan element koji bi mogao utjecati na stambeno tržište – porez na imovinu. “Uvede li Vlada uistinu u srpnju porez na neiskorištenu imovinu pravnim osobama, banke će biti izložene novom trošku porezne presije, što će svakako biti potez koji će ih gurnuti u smjeru bržeg spuštanja cijena stanova i rasprodaje zaliha. To bi moglo rezultirati većom razlikom u cijenama nekretnina na periferiji, u odnosu na centar grada, s obzirom da se većina neprodanih stanova nalazi na perifernim lokacijama”, kaže Tica.
Rusi koji neće doći
Za ovu godinu predviđa kako će cijene nekretnina na Jadranu i dalje biti usko vezane uz turističku ekonomiju i potražnju, dok će stambeno tržište u Zagrebu nastaviti s trendom tzv. “kontroliranog spuštanja cijena”, u kojem će kupci očekivati daljni pad cijena sve dok vide prazne zgrade u gotovo svim zagrebačkim kvartovima, dok će s druge strane bankari nemušto pokušavati uvjeriti kupce kako su baš njihovi stanovi kvalitetni, a njima cijene ne padaju. Kad govorimo o Jadranu, zaključuje Tica, “optimisti će i dalje čekati svoje bogate Ruse, koji više nikada neće doći”, a nekoliko elitnih lokacija kao što su Hvar, Opatija i Dubrovnik, davat će ritam kretanjima indeksa. Na Jadran će se puno više odraziti gospodarska situacija Italije, Austrije, Slovenije i Njemačke – na ove kupce nekretnina u doglednoj budućnosti ne možemo računati, zaključuje.