Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Redovni promet dionicama u prosincu 202,3 milijuna kuna

02.01.2012. 23:00
Redovni promet dionicama u prosincu 202,3 milijuna kuna


Trgovinska statistika Zagrebačke burze posljednjeg mjeseca prošle godine nije se značajnije razlikovala od mjeseca ranije, redovni promet dionicama gotovo je identičan onome iz studenoga, dok je ukupni promet, zahvaljujući intenzivnijem trgovanju obveznicama, za gotovo četvrtinu veći, navodi se u mjesečnom komentaru Burze.
Ukupni promet na Zagrebačkoj burzi u prosincu lani je iznosio 265,25 milijuna kuna i veći je za 22,8 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je redovni promet dionicama smanjen za 1,1 posto i iznosio je 202,3 milijuna kuna.
Indeksi su također zabilježili pozitivan pomak na mjesečnoj razini, od simboličnih 0,1 posto rasta Crobexa do već nešto značajnijih 1,4 posto rasta Crobexa10.
Crobex je prosinac završio na 1.740,21 bod, a Crobex10 na 976,16 boda.
Iako su na mjesečnoj razini porasli, indeksi na godišnjoj razini bilježe pad za više od 17, odnosno 15 posto. Vrijednost Crobexa zadnji dan prošle godine bila je 17,5 posto niža nego zadnji trgovinski dan 2010. godine, a Crobex10 u minusu je 15,4 posto.
Sa Zagrebačke burze kao najvažniju vijest u prosincu prošle godine izdvajaju ukidanje višemjesečne obustave trgovanja dionicom Ine, a što je, kako ocjenjuju, realizirano uz mirnu i suzdržanu reakciju ulagatelja te uz izostanak očekivane živosti za koju se pretpostavljalo da će je povratak Ine unijeti u trgovinu na Burzi.
Najtrgovanija je u prosincu bila dionica HT-a s prometom od 39,6 milijuna kuna, a godinu je završila s cijenom od 242 kune, što je 2,5 posto više nego krajem studenoga.
Više od 25,2 milijuna kuna prometa ostvarila je povlaštena dionica Adris grupe čija je cijena na mjesečnoj razini porasla 3,8 posto i prosinac je završila na 218,99 kuna.
Ininom se dionicom, nakon više od sedam i pol mjeseci obustave, počelo trgovati 19. prosinca i do kraja mjeseca je njome ostvaren promet od 23,6 milijuna kuna. Prvi dan trgovanja, 19. prosinca dionica Ine je završila uz cijenu od 3.900 kuna, da bi prosinac završila s 2,6 posto nižom cijenom, odnosno na 3.800 kuna.
Dionica Ericssona Nikole Tesle u prosincu je prodano za nešto više od deset milijuna kuna, a cijena im je u odnosu na kraj studenoga porasla za 0,9 posto, na 1.080 kuna.
Na petom mjestu liste deset najtrgovanijih dionica je dionica Končara EI koje je prodano za gotovo 9 milijuna kuna, a cijena joj je porasla za 7,1 posto, na 514 kuna.
Na listi deset najtrgovanijih još su i dionice Zagrebačke banke s prometom od 6,3 milijuna kuna, AD Plastika s 5,8 milijuna kuna, dok su dionice Luke Rijeka, Belja i Atlantske plovidbe ostvarile promete veće od četiri milijuna kuna. Pritom je samo dionica AD Plastika krajem prosinca imala višu cijenu nego krajem studenoga i to za 2,5 posto, dok su cijene dionica Zagrebačke banke pale za jedan posto, Atlantske plovidbe za 4,7 posto, Belja za 7,4 posto, a Luke Rijeka za 12,8 posto.
U mjesečnom izvješću Zagrebačke burze se podsjeća da je početkom prosinca započelo računanje novog obvezničkog indeksa CROBIStr© (CROBIS Total Return©). Indeks ima isti sastav kao postojeći obveznički indeks CROBIS©, ali uključuje i stečenu, odnosno isplaćenu kamatu te je usmjeren profesionalnim ulagateljima kao jedan od alata koji može olakšati vrednovanje prinosa mirovinskih i investicijskih fondova te omogućiti jednostavnije i jasnije praćenje trendova na tržištu obveznica.