Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Na Pupovčev domjenak Josipović šalje izaslanika?

Autor: Dražen Ciglenečki

02.01.2013. 23:00
Na Pupovčev domjenak Josipović šalje izaslanika?

Foto: Darko JELINEK



Žestoka svađa prošlog ljeta između Josipovića i Milorada Pupovca ostavila je, čini se, traga. Poziv je upućen i šefu HDZ-a Tomislavu Karamarku, ali on će u subotu biti u Splitu


Prije dva tjedna  predsjedniku Ivi Josipoviću  odaslan je poziv za božićni  domjenak Srpskog narodnog  vijeća koji se održava u subotu, ali on još nije potvrdio  svoj dolazak.
– Točno je dobio sam poziv.  Svakako ćemo doći, ili ja ili  izaslanik, rekao nam je jučer  predsjednik Republike.
Žestoka svađa prošlog ljeta između Josipovića i predsjednika SNV-a Milorada  Pupovca ostavila je, čini se,  traga, pa šef država razmišlja  o tome da ne ode na domjenak, koji početkom godine  tradicionalno okuplja hrvatsku političku elitu, već da  samo pošalje svojeg izaslanika. Ukoliko Josipović ne  bude osobno u Novinarskom  domu, na taj bi način istom  mjerom vratio Pupovcu koji  se prije tri mjeseca nije odazvao na vrlo ambiciozan skup  u Uredu predsjednika posvećen problemima povratka  srpskih izbjeglica. SNV je tada predstavljao zamjenik  predsjednik Saša Milošević.
Oštra polemika
Pupovac ipak ne gubi nadu  da će Josipović osobno doći  na domjenak i spreman je,  izgleda, zaboraviti sukob koji je prije nešto manje od pet  mjeseci izbio između njih  dvojice.
– Bilo bi nam jako drago  kad bi predsjednik Republike  došao na domjenak i pozdravio nas s – Hristos se rodi.  Uostalom, mi smo prošle godine predsjedniku Josipoviću, zajednu s Borisom Tadićem, dodijelili nagradu  Svetozar Pribičević za unaprjeđenje hrvatsko-srpskih  odnosa. Što se mene tiče,  razloga za nesuglasice s  predsjednikom uopće nije bilo, kazao nam je predsjednik  SNV-a.
Podsjetimo, Pupovac je  nakon zadnje proslave Oluje  zamjerio Josipoviću što je u  Knin pozvao Veljka Džakulu, tvrdeći da on ne može  zastupati Srbe u Hrvatskoj.  Kao odgovor na te kritike,  predsjednik Republike otvorio je temu financiranja  SNV-a, a posebno tjednika  Novosti koji izdaje ta krovna  srpska organizacija. U vrlo  oštro intoniranom pismu u  kojem je polemizirao s nekim  tekstovima u Novostima, Jospović je, između ostalog,  optužio Pupovca da je financijski reketario bivše hrvatske vlade i da “u mnogim  područjima Hrvatske vodi  politiku nacionalnih sukoba  niskog intenziteta, tek toliko  da Srbima pokaže da trebaju  zaštitnika poput njega”.
Etnobiznis
“Politika Milorada Pupovca odavno se pretvorila u etnobiznis”, poručio je tada  predsjednik Republike Pupovcu kojem je spočitavao i  da želi zadržati svoj monopol  na predstavljanje srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj “suprotstavljajući se  pluralizaciji manjinske političke scene”. U nastavku rasprave Pupovac nije ostao  dužan Josipoviću s kojim je  prije toga bio u dobrim i političkim i osobnim odnosima.  Prozvao ga je da uz pomoć  Đakule pokušava umjetno  proizvesti političku alternativu vodećim srpskim institucijama u Hrvatskoj.
Dok predsjednik još razmišlja, iz Vlade su već potvrdili da će premijer Zoran  Milanović i ove godine doći  na SNV-ov domjenak, kao i  nekoliko ministara. Poziv je  otišao i predsjedniku HDZ-a  Tomislavu Karamarku, ali on  će u subotu biti u Splitu gdje  je proslava obljetnice osnivanja tamošnjeg stranačkog  ogranka.


Nagrade Mesiću i Reihl Kiru




Nagrada Svetozar Pribičević za unaprjeđenje hrvatsko-srpskih odnosa ove je godine posmrtno dodjeljena Josipu Reihl Kiru, načelniku osječke policije  koji je u jesen 1991. ubijen na hrvatskoj barikadi dok  je išao na sastanak s predstavnicima pobunjenih  Srba. Bivši predsjednik Republike i počasni predsjednik SABH-a Stjepan Mesić dobitnik je, pak, nagrade Gojko Nikolić koju SNV daje za doprinos afirmaciji antifašizma.