Podbačaj na lokalnim izborima u HDZ-u kažnjavat će se raspuštanjem ogranaka

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Izradit će se precizni kriteriji za vrednovanje što (ni)je uspjeh

HDZ će možda već do kraja tjedna objaviti tko će biti njihovi kandidati za gradonačelnike Zagreba i Splita. U javnosti se dosad u tom kontekstu izvrtjelo niz imena, a sada je, kad je o Zagrebu riječ, izbor sužen na, kako kažu u vrhu stranke, jednog "nekompromitiranog člana HDZ-a" te dvije nestranačke osobe. Između te trojice napravit će se konačan odabir, a pritom će i predsjedništvo HDZ-a imati određen utjecaj. U Splitu je, pak, gradski odbor želio podržati liječnika Šimuna Anđelinovića, ali je on, neslužbeno doznajemo, u razgovoru s predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom otklonio mogućnost svoje kandidature. HDZ-ova središnjica ionako je bila rezervirana prema njemu. Karamarko će u subotu boraviti u Splitu gdje dolazi na tradicionalnu proslavu godišnjice osnivanja lokalnog ogranka, a nazočit će i sjednici gradskog odbora. Procjenjuje se da će upravo na njoj biti odlučeno tko će HDZ predstavljati na izborima za splitskog gradonačelnika.

Inače, vodstvo glavne oporbene stranke u najvećoj je mjeri spremno odobriti izborne kandidate za župane, gradonačelnike i načelnike općina koje odrede lokalne organizacije. Međutim, od svih će se organizacija tražiti i odgovornost za postignute izborne rezultate.

- Predsjednik Karamarko zaista želi na drugačiji način voditi stranku nego što je to dosad bio slučaj. On i na djelu, a ne samo na riječima poštuje autonomiju županijskih, gradskih i općinskih odbora HDZ-a. Više je puta Karamarko i javno govorio da ljudi na terenu najbolje znaju što je dobro za njihovu sredinu. Ali, uz slobodu i autonomiju mora postojati i odgovornost. Načelan je stav vodstva HDZ-a da će nakon lokalnih izbora biti raspušteni svi naši odbori u županijama, gradovima i općinama u koji podbace na izborima. S tim moraju svi računati, rekao nam je izvor u vrhu HDZ-a.

Postavlja se, naravno, pitanje prema kojim će se kriterijima određivati nečiji izborni uspjeh. Nisu iste okolnosti za HDZ u, primjerice, Rijeci i Zadru.

- U nekim županijama i gradovima za nas je uspjeh isključivo pobjeda. U Zagrebu ili Splitu to, međutim, ne može biti imperativ, ali mislimo da je plasman naših kandidata za gradonačelnike u drugi izborni krug dohvatljiv cilj. Pritom nije nevažno i koliko će HDZ-ove liste dobiti glasova u izborima za predstavnička tijela u ta dva grada. U svakom slučaju, pokušat ćemo izraditi što preciznije kriterije na osnovu kojih ćemo vrednovati rezultate na lokalnim izborima i sukladno njima donosit će se odluke o mogućim raspuštanjima ogranaka, ističe naš sugovornik.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno