Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Poskupjeli lijekovi i kino ulaznice, kruh i mlijeko se još “drže”

Autor: Ivana Burica

02.01.2013. 23:00
Poskupjeli lijekovi i kino ulaznice, kruh i mlijeko se još “drže”

Foto: Vedran SITNICA



Ušli smo u nekoliko manjih zadarskih pekara i po onomu što smo mogli vidjeti i čuti cijene kruha i ostalih pekarskih proizvoda iste su kao i prije Nove godine. Isto je i s cijenama mlijeka i mliječnih proizvoda. No kako doznajemo od jedne trgovkinje, tako će vjerojatno biti tek dok se ne prodaju postojeće zalihe


U skupini novih zakona koji su na snagu stupili s prvim danom 2013. godine građane najviše zanimaju izmjene Zakona o PDV-u, odnosno posljedice tih izmjena u konkretnom životu.
Naime, izmjene Zakona o PDV-u, koje su usklađene s direktivama EU, znače i napuštanje nulte stope PDV-a na kruh, mlijeko, knjige i znanstvene časopise, lijekove, ortopedska pomagala i kino ulaznice, a na koje se sada obračunava stopa PDV-a od 5 posto. To je ujedno najniža od tri stope PDV-a koje Hrvatska ima od 1. siječnja. Naime, ostala je opća stopa od 25 posto, a tu su i dvije snižene stope – osim one od 5, imamo i stopu od 10 posto koja se obračunava na ugostiteljske usluge.
U hrpi izmjena pitanje koje najviše tišti građane jest hoće li i koliko poskupjeti kruh i mlijeko.
Lijekovi “skočili” pet posto
Kako su krajem prošlog tjedna najavili u udrugama Žitozajednica i Croatiastočar, o tome će svaka pekarska i mljekarska tvrtka odlučiti samostalno. Iz trgovačkih lanaca pak stižu informacije da su tijeku razgovori s dobavljačima te poruke kako se nadaju da do rasta cijena najvažnijih proizvoda za sada neće doći.
No kako se moglo čuti u medijima cijene kruha su u nekim sredinama već skočile i to za 50 lipa, kunu, a ponegdje čak za kunu i pol.
Do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti informaciju hoće li biti promjena cijena proizvoda Tvornice kruha Zadar. Podsjetimo da je Tvornica kruha početkom 2012. godine zbog poskupljenja goriva cijene dijela svojeg asortimana podignula za nekoliko desetaka lipa.
No ušli smo u nekoliko manjih zadarskih pekara i po onomu što smo mogli vidjeti i čuti cijene kruha i ostalih pekarskih proizvoda iste su kao i prije Nove godine.
U jednoj od pekara susrećemo barba Franu koji je iznio svoje mišljenje o ukidanju nulte stope PDV-a.
– Neka pekari plaćaju skuplji PDV. Ako kruh poskupi nećemo ga ni jesti. Ma za nas stare ionako nije dobro jesti kruha, pomalo je ironičan barba Frane.
Dobro rasploženi Džimi, koji smo zatekli u susjednoj pekari, mišljenja je da kruh neće poskupiti.
– Ako i poskupi razliku će platiti Slavko Linić. Ma ljudima je ionako svejedno. Svi kukaju da nemaju, a doma čuvaju čarape pune kuna i eura, kaže Džimi. 
Do promjena cijena mlijeka i mliječnih prozvoda za sada nije došlo. No, kako doznajemo od jedne trgovkinje, tako će vjerojatno biti tek dok se ne prodaju postojeće zalihe. Za očekivati je da će se s novim pošiljkama formirati i nove cijene.
Kad je farmaceutska industrija po srijedi odgode poskupljenja nema.
Tako su lijekovi ortopedska pomagala od 1. siječnja skuplji 5 posto.
Promijenile su se i cijene kino ulaznica. Na CineStarovoj web stranici objavljen je novi cjenik koji je kako je i navedeno u popratnom tekstu, donesen sukladno novom Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Izdvojimo cijenu ulaznice u sklopu ponude “Moja CineStar srijeda” koja je sa 19 narasla na 19,90 kuna.
Kava nije pojeftinila
Dodajmo ovome da je procjena je Ministarstva financija da će primjena stope PDV-a od 5 posto povećati prihode državnog proračuna za otprilike 1,3 milijarde kuna na godišnjoj razini.
Dok je jednima ukinuta nulta stopa PDV-a, drugima je omraženi poraz na dodanu vrijednost smanjen sa 25 na 10 posto.
Riječ je o PDV-u na ugostiteljske usluge. Snižena stopa od 10 posto primjenjuje se na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane u ugostiteljskim objektima te pripremanje i usluživanje bezalkoholnih pića i napitaka, vina i piva u tim objektima.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU