Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Što je više podijelilo Gračac – most ili narodnost?

Autor: Ante Vidović

02.01.2013. 23:00
Što je više podijelilo Gračac – most ili narodnost?

Foto: Vedran SITNICA



Posljednje četiri godine obilježile su izrazite borbe između dviju najjačih političkih stranaka, HDZ-a i SDSS-a. U moru previranja na gračačkoj političkoj sceni posljednji okršaji vode se oko općinskog proračuna za iduću godinu. Za oporbu on je samo popis želja, a za vlast dokument koji omogućuje razvoj


Radovi na mostu na rijeci Otuči Gračac su podijelili na dva dijela i na najvjerniji način ocrtali izrazito polariziranu političku scenu u administrativnom središtu najveće hrvatske općine. Posljednje četiri godine obilježile su izrazite borbe između dviju najjačih političkih stranaka, HDZ-a i SDSS-a, s ponekim potezima koji se mogu slobodno okarakterizirati kao “udarci ispod pojasa”. U naelektriziranoj situaciji ulazi se u godinu u kojoj se u svibnju održavaju lokalni izbori. Načelnik Goran Đekić (SDSS) na nedavnoj svečanoj sjednici Općinskog vijeća upozorio je da na tom prostoru ima previše dijeljenja. Njegovu poruku nije čula većina vijećnika. Oporbeni hadezeovci bojkotirali su sjednicu, a izostao je i najveći dio onih vijećnika koji formalno podržavaju Đekića dizanjem ruku u vijećnici.
Međuoptuživanje vlasti i oporbe
Na zadnjim lokalnim izborima pobjedu za vijećnička mjesta odnio je HDZ, međutim, pobjeda je bila kratkotrajna jer je dio igrača i koalicijskih partnera naglo promijenio stranu što je na vlast dovelo SDSS, koji je s pobjednikom na izborima za načelnika Đekića dobio stopostotnu vlast u Općini Gračac. Iduće četiri godine obilježile su optužbe oporbe, često utemeljene, za netransparentan rad općinske vlasti i međusobno podizanje optužnica kod Državnog odvjetništva i USKOK-a. Načelnik Đekić optužio je glavnog političkog oponenta donačelnika Tonija Marčića (HDZ) za nacionalizam i ustaštvo nakon što je Marčić u privatnoj režiji posjetio Bleiburg. Slučaj je završio kod Državnog odvjetništva koje nije vidjelo razloge za podizanje ikakvih optužbi protiv hadezeovca. U moru previranja na gračačkoj političkoj sceni posljednji okršaji vode se oko općinskog proračuna za iduću godinu. Za oporbu on je samo popis želja kojima se želi dodvoravati biračima, a za vlast dokument koji omogućuje razvoj.
– Proračun veći od 16 milijuna kuna je nerealan. On je napuhan sa 30-ak nerealnih projekata koji su popis želja. U principu nije se ništa promijenilo u odnosu na prijašnji proračun, osim godine. Evo na primjer već se godinama u proračun stavlja izrada projektne dokumentacije za kanalizaciju u Srbu i Gračacu, a ništa se ne radi. O projektima s gotovim papirima i riješenim dozvolama s kojima bi aplicirali na određene fondove da ne govorim, kaže donačelnik Toni Marčić.
Načelnik Đekić kaže kako projekti trebaju biti planirani proračunom kako bi se uopće stvorila pretpostavka za njihovo ostvarenje. Po njemu glavni krivac za situaciju u Gračacu je država.
Država apsolutni krivac
– Gospodarska situacija je jako teška. Svakodnevno razgovaramo s poduzetnicima i investitorima, ali smo im neprivlačni zbog uništene i neizgrađene infrastrukture. Napon struje je slab i na nekim relacijama često pada. Odvodnje nemamo, a fekalne vode poniru i sad tko zna gdje izviru – u more ili Zrmanju. Sve to odbija potencijalne investitore. Ove probleme nije uspio riješiti ni HDZ koji je na vlasti bio deset godina, niti SDSS koji je na vlasti osam godina. Za mene je država apsolutni krivac za stanje koje ovdje vlada, a ne mi na lokalnoj razini. Ona na ovom prostoru godišnje zaradi 20-ak milijuna kuna. Mi tražimo ta sredstva natrag da možemo dalje ulagati i razvijati se, kaže Đekić.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU