PRIJEVREMENI IZBORI U KUKLJICI Rat nezavisnog načelnika i Općinskog vijeća rezultirao njegovim rušenjem

Slika korisnika admin
Autor: 
Arif SITNICA

Kukljica je u ovu godinu ušla bez općinske vlasti, a kroz  dva ili tri mjeseca njezini žitelji će izaći na izbore i birati novo vodstvo.  Dosadašnji načelnik Marin Boško već neko vrijeme nema podršku  Općinskog vijeća, u kojem osim njegova četiri vijećnika, sjede vijećnici  HDZ-a (tri) i nezavisne liste Ante Borisa Martinovića (dva). Njegove najave smanjenja općinskog duga za dva milijuna kuna, te odluke koje je donosio za vrijeme svog načelnikovanja dočekali su na nož i jedni i drugi, te  su već prije dva mjeseca najavili da neće podržati proračun, a to je nakon  izmjena zakona najjednostavniji način da se raspišu novi izbori.

Na posljednjoj sjednici vijećnici su "minirali" već i prijedlog rebalansa  proračuna za postojeću, 2014. godinu. Vidjevši kojim putem sve ide,  Boško je povukao prijedlog proračuna za 2015. godinu, pa se o njemu nije ni raspravljalo. Slijedi imenovanje povjerenika i raspisivanje izbora,  kao što je to slučaj u još jednoj sredini u Zadarskoj županiji, Pagu.

- Prijedlog rebalansa proračuna za 2014. godinu nije bio prihvatljiv, jer  je u njemu načelnik naveo brojne nedefinirane i neplanirane izdatke,  uglavnom za ljetne manifestacije, glazbu... pa čak i troškove mobitela, za  koje je tvrdio da će ih ukinuti. Puno se novca potrošilo mimo planiranog  proračuna, od infrastrukturnih projekata nije ništa realizirano, novac se  premještao iz jedne stavke u drugu, a i tvrdnja kako je pokrio dva milijuna kuna pokazala se lažnom, jer je taj dug od prvog trenutka bio izmišljen. Načelnik je povukao svoj prijedlog proračuna za 2015. godinu,  tako da on nije ni usvojen ni odbijen, ali svejedno slijede novi izbori,  kaže predsjednica vijeća Gorana Poropat, koja je od Boška izgubila u  drugom krugu izbora.

Naravno, loš proračun bio je samo povod za izglasavanje nepovjerenja, a uzroci sukoba datiraju godinama unatrag. Boško je, naime, šest  godina obnašao dužnost zamjenika tadašnje načelnice Poropat, te je  njegov angažman na izborima bio veliko iznenađenje. Čak je i Božidar  Kalmeta u izbornoj noći rekao da je to svejedno pobjeda HDZ-a jer je  Boško i dalje njihov član. No uslijedile su međusobne optužbe, Boškovljeva najava "obračuna s kriminalom" i "rješavanje milijunskih dugova  koje je HDZ ostavio", a u jednoj televizijskoj emisiji, u povodu uhićenja  sisačke županice Marine Lovrić Merzel, uživo pozvao je USKOK da dođe  istražiti kriminal nekadašnje vlasti.

Jučer se javio i bivši načelnik Boško koji je za naš list rekao kako novi  prijevremeni izbori za njega osobno, ali i sve mještane Kukljice, nisu veliko iznenađenje.

- Glavni problem nekih vijećnika je što ne mogu prežaliti što nisu ostali ili postali novi načelnici, rekao je Boško, aludirajući na svoju prethodnicu Goranu Poropat.

više u tiskanom izdanju
Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno