Lista prvenstva za POS-ve stanove bit će gotova do sredine siječnja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Zgrada može imati 4 kata plus prizemlje

Kao što se i najavljivalo, zanimanje za POS-ove stanove u  predjelu Crvene kuće pokazalo se kao iznimno. U gradsko povjerenstvu  za određivanje liste prvenstva prispjelo je 215 molbi za 60-ak stanova.  Povjerenstvo će, kaže njegov predsjednik Silvo Grancarić, do sredine siječnja odrediti listu prvenstva koja će biti objavljena na oglasnoj ploči u  gradskoj vijećnici i na internetskim stranicama Grada Zadra.

- Nakon objave liste, kandidati će imati rok od 8 dana za prigovore na  način obračuna bodova i na postupak izrade liste. Konačnu listu prvenstva potvrdit će gradonačelnik Božidar Kalmeta, a u konačnici APN. Paralelno s postupkom bodovanja liste, APN će objaviti javni poziv za projektiranje zgrade, rekao nam je Silvo Grancarić.

Rok otplate 30 godina

Grancarić kaže da će budući projekt odrediti i konačan broj stanova.  Poznato je da je DPU-om Crvenih kuća određeno da zgrada može imati  4 kata plus prizemlje i 60 stanova površine 60 metara četvornih. Ukupan  broj stanova u zgradi mogao bi biti veći, ovisi o projektantima. Sve ovisi o  iskazanoj želji budućih kupaca i urbanističkim preduvjetima.

- Svi budući kupci POS-ovih stanova dobit će poziv za prezentaciju koju će organizirati APN, a na kojoj će biti i i predstavnici banaka. Očekujemo da bi se već početkom ove jeseni kupci pozvali za konačan odabir  stanova i potpisivanje predugovora o kupnji. Naravno, nakon provjere  njihove kreditne sposobnosti. Nakon toga, budući kupci će morati uplatiti 15 posto učešća od kojeg su oslobođeni hrvatski branitelji s više od  100 dana provedenih u ratu, obitelji s troje i više djece te osobe s invaliditetom. Nakon toga slijedi potpis kupoprodajnog ugovora na rok otplate 30 godina s mogućnošću počeka, objasnio je Silvo Grancarić.

U Gradu Zadru, kaže nam Silvo Grancarić, očekuju da će se ovog puta  izbjeći situacija koju je na prošlom POS-u u Crvenim kućama proizvela  striktna primjena pravilnika o projektiranju stanova POS-a. Naime, dolazilo je do bizarnih situacija da su izgrađeni stanovi bez npr. spavaće sobe. Tako su u stanovima od 53 metra četvorna ljudi morali pregrađivati  dnevne boravke. Drugi stanovi, ali veće kvadrature, solidno su izgrađeni.  Zbog toga i dampinga je projektante arhitektonskoj komori prijavio  izrađivač Detaljnog plana uređenja Crvenih kuća Igor Pedišić.

Useljenje na Božić 2017.

Stanovi POS-a, socijalni stanovi, stanovi za stradalnike Domovinskog  rata, izgrađeni su na prostoru nekadašnje vojarne Crvene kuće. Nova  zgrada bit će izgrađena na parceli A2, a na parceli A4 bit će izgrađena  zgrada za potrebe MORH-a. Naime, tri od ukupno četiri zadarske zgrade  POS-a izgrađene su ili će se graditi na prostorima bivših vojarni JNA kojima je upravljao MORH. MORH nije bio vlasnik zemljišta, nego Vlada  RH, ali je inzistirao na rješavanju stambenih pitanja svojih pripadnika.  Tako se dijelom odustalo o glavne premise POS-a, besplatnog ustupanja  zemljišta i komunalne infrastrukture. Samo je prvi POS u Zadru, izgrađen na prostoru tzv. vojarne Turske kuće na Smiljevcu, realiziran u  prvotnoj zamisli POS-a. Na noge se dignuo građevinski lobi, kojem je  POS, tvrdili su, bio nelojalna konkurencija u pomalo nekontroliranoj  građevinskoj ekspanziji koja je vladala u Zadru, a čije posljedice vidimo  danas u propasti gotovo svih većih aktera zadarskog građevinskog „booma". Gotovo je nevjerojatno da unatoč činjenici da je na tržištu ostala  gomila neprodanih stanova, ne samo da cijene stanova ne padaju, nego  je istovremeno cijena POS-a na Crvenim kućama gotovo udvostručena  od prvotne. Realna cijena POS-ovog stana u Zadru, ističe Grancarić, iznosi 1.040 eura po metru četvornom.

- Očekujemo u cijenu od oko 1.020 eura po metru četvornom. Grad je  u toj cijeni zaračunao komunalno opremanje i zemljište, dok se na prvom POS-u u Smiljevcu, Grad Zadar odrekao tadašnjih 400 DEM pa je cijena kvadrata iznosila prosječno 570 eura. POS-ovi stanovi na Crvenim  kućama plaćat će se na razdoblje od 30 godina. Prvih 18 godina plaćat će  se banci, a ostalih 12 Gradu Zadru i APN-u. Veliki interes za ovaj POS leži  u činjenici da kamatna stopa iznosi 3,75 posto, no očekujemo da će ona  biti i manja, što će se vidjeti nakon pregovora s bankama. Za sad se o tome pregovara sa Privrednom bankom, Splitskom bankom, Poštanskom  bankom i Erste bankom. Novina je da kupci stanova više ne trebaju jamce. Ako netko nije kreditno sposoban, može uzeti kreditno sposobnog  sudužnika. Međutim, o tome će na kraju odlučivati banka. Ako sve bude  teklo po planu, useljenje stanara u novu zgradu POS-a na Smiljevcu  očekujemo za Božić 2017. rekao nam je na kraju Silvo Grancarić.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno