Ravljani brinu o Crnopcu i uživaju u Velebitu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
HPD Mala Rava broji više od 40 članova

Kako to obično biva na smjeni dviju godina, tako je i Hrvatsko planinarsko društvo Mala Rava, ovih dana održalo svoju godišnju skupštinu na kojoj su se osvrnuli na rezultate rada, pričali su o Markacističkoj sekciji društva, podnijeli financijsko izvješće, ali i razgovarali o planovima za iduću godinu.

Iako je HPD Mala Rava osnovano još 23. ožujka 2010. godine, o njima se u javnosti baš i ne zna puno. A riječ je o skupini volontera, entuzijasta i strastvenih zaljubljenika u Velebit i velebitski kraj bez kojih taj dio naše Županije zasigurno ne bi bio tako lijep, očuvan i siguran. Članovi HPD Mala Rava posebnu brigu vode o Planinarskom skloništu Crnopac.

Skrb o planinarskom skloništu

HPD Mala Rava broji preko 40 članova među kojima naravno, ima i zavidan broj od oko 15-ak žena od kojih su neke i iz Zagreba, Rijeke, Osijeka... Ime Mala Rava dobili su po nekolicini članova - osnivača Društva koji su s otoka Rave.

- Svi smo mi ogranak Planinarskog društva Paklenica, a odvojili smo se prije pet godina. Spojila nas je zajednička velika ljubav prema planini i planinarenju te druženju. Iz godine u godinu broj je članova rastao. Volonteri smo i glavni nam je cilj briga o planinarskom skloništu Crnopac na obroncima Južnog Velebita kojeg je Udruga dobila na upravljanje, rekao nam je tajnik HPD Mala Rava Eduard Magazin.

Naime, to planinarsko sklonište nalazi se na maloj kamenoj zaravni, uz rub nepristupačne kotline prošarane stijenama i šumom, a sklonište je sagradio legendarni zadarski planinar Slavko Tomerlin Tatek, koji i danas u svojim poznim 80-im godinama i dalje planinari. To je kućica od drvenih trupaca, iznutra obložena drvom, a krov je od aluminijskih ploča. Istočno od skloništa je i ručna pumpa s pitkom vodom, a pred kućicom je stol s klupama.

Markacistička sekcija

- Jednom tjedno članovi Udruge obavezno obilaze staze i planinarsko sklonište Crnopac. U sklopu Udruge imamo i Markacističku sekciju. To su planinari koji obilježavaju i održavaju planinarske putove. Djeluju u osnovnim planinarskim udrugama i u županijskim, gradskim i regionalnim planinarskim savezima, a njihov rad koordinira Komisija za planinarske putove HPS-a, pojasnio je Magazin.

Od svojih početaka pa tako i danas HPD Mala Rava okuplja i dalje sve ljubitelje planina i prirode koji se žele baviti sportsko-planinarskom rekreacijom, poticati stručno usavršavanje svojih članova i drugih osoba od značenja za djelovanje društva. Njihov je cilj i upravljanje i održavanje sportskih građevina kao i razvoj organiziranih oblika stvaranja uvjeta za razvoj ukupnog planinarstva, a to se prvenstveno odnosi na izgradnju, obilježavanje, čuvanje i održavanje planinarskih staza, puteva, transverzala i vezanih puteva. U njihovoj "misiji" podržavaju ih i prate Grad i Županija.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno