Spriječili presijecanje Hrvatske na dva dijela

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ
Polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomen-obilježja u Suhovarima

Na jučerašnji dan 1992. godine neprijatelji nisu uspjeli okupirati područje općine Poličnik i presjeći cestu Zadar-Ražanac, čime su imali namjeru prepoloviti Hrvatsku na dva dijela. Prisjećajući se tih sudbonosnih dana za opstojnost mlade države Hrvatske, Općina Poličnik jučer je tradicionalno obilježila Dan obrane, dvadeset i četvrtu godinu za redom.

Tim povodom dostojanstveno, tiho, u molitvi, prisjećanju, ali i svečano na mjesnom groblju u Poličniku otkriveno je velebno spomen obilježje u čast hrvatskim vitezovima, herojima Domovinskog rata: Zoranu Kovačeviću (1963.-1991), Zlatku Periću (1955.-1993.) i Viktoru Grgurici (1973.-1993.), deseto u Općini Poličnik. Program je vodio Dario Buljat, dok je molitvu odrješenja i obred blagoslova kako i misu zadušnicu u župnoj crkvi sv. Nikole predvodio župnik don Damir Juričin.

Veliki dan za Hrvatsku

Dostojanstveno se prisjećajući na svoju najveću vojnu pobjedu u Domovinskom ratu i najsjajniju ratnu operaciju, i to na samom početku 1992. godine, ovu jubilarnu svečanost organizirao je općinski UHDDR predsjednika Branka Zrilića. Cijelo događanje bilo je oslobođeno političkih i inih govora što je pridonijelo uzvišenosti manifestacije. Vidjelo se to na licima rodbine poginulih branitelja, sudionicima obrambenog Domovinskog rata i svim nazočnima.

Prethodno su brojna izaslanstva cvijeće položila i svijeća zapalila kod spomen obilježja u Suhovarima. Molitvu odrješenja je predvodio župnik don Alojzije Knežević. Polaganje vijenaca, paljenje svijeća i prisjećanje na poginule potom je nastavljeno u dvorištu crkve sv. Nikole u Poličniku. Sve je popraćeno već tradicionalnim recitiranjem i čitanjem potresnih odlomaka iz vlastitih ratnih knjiga pukovnika Ivice Matešića Jeremije.

- Ovo je  veliki dan, kako za našu općinu tako i za cijelu Republiku Hrvatsku,  jer tada se dogodio jedan od  prvih poraza neprijatelja, koji  je tog dana htio uništiti sve,  kazao je načelnik Davor Lončar, istaknuvši kako tome svake godine treba odati počast i učiniti sve da ga i sve buduće generacije obilježavaju.

Neočekivani udarac agresoru

Tog dramatičnog 3. siječnja 1992., neprijateljske snage probile su u žestokom napadu obrambenu liniju u Suhovarima. Ubijena je mještanka Neva Ukalović, zapaljeno pet kuća i neprijatelj je došao nadomak Jadranske magistrale s namjerom da daljnjim napredovanjem ovlada državnom cestom Zadar - Pag i prekidom izuzetno važne i tada jedine prometne komunikacije sjevera i juga zemlje podijeli Hrvatsku na dva dijela.

Premda bez odgovarajućeg naoružanja, Hrvatska vojska se pregrupirala i vođena domoljubljem, velikim srcem i izuzetnom hrabrošću, povratila izgubljeni položaj. Neprijatelj je na tom malom poprištu neočekivano doživio veliki udarac, prvi težak poraz. Dva-tri sata kasnije, u 18 sati, stupilo je na snagu tzv. "Sarajevsko primirje", a junačka i veličanstvena akcija dala je poticaj i vratila ponos i samopouzdanje braniteljima i žiteljima čitavog kraja.

UHDDR Općine Poličnik te  Općinski odbor HDZ-a kao i  Općina Poličnik i ove su godine u povodu obilježavanja  Dana obrane organizirali malonogometni turnir, ovog puta za 16 mladih momčadi uzrasta tići.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno