DAN OBRANE ZEMUNIKA Prije bi dali život nego milimetar terena

Slika korisnika valentinam
Tu je branjen Zemunik, Zadar, ali i Hrvatska
Dan obrane u Zemuniku danas je obilježen po drugi put uz prigodni program, polaganje vijenaca pod spomen-obilježje poginulima i uz druženje pripadnika postrojbi koji su sudjelovali u obrani '91. i '92. godine
Zvonko KUCELIN
Pred spomen-obilježje poginulima položeni su vijenci

Zemunik Donji nikada nije pao u neprijateljske ruke, iako je svakodnevno, mjesecima, bio izložen silovitim napadima brojčano i naoružanjem daleko nadmoćnijeg neprijatelja. Obranili su ga hrabri borci i istinski domoljubi koji su u jesen 1991. godine, bez kalkulacija što i kako će biti, došli na taj težak teren, s tri strane u okruženju, a s četvrte, prema Galovcu, nepokriven u dužini od dva kilometra. Dana 3. siječnja 1992. godine neprijatelj je svim raspoloživim naoružanjem krenuo u osvajanje Zemunika, no nije uspio. Stoga se upravo taj dan u Zemuniku obilježava Dan obrane, a danas po drugi put uz prigodni program, polaganje vijenaca pod spomen-obilježje poginulima i uz druženje pripadnika postrojbi koji su sudjelovali u obrani '91. i '92. godine.

- Kao što je već poznato, na današnji dan prije 26 godina, ovdje smo odbili vrlo jak neprijateljski napad koji je uslijedio nakon četveromjesečnih žestokih i napornih borbi. Obranili smo, ne samo Zemunik, već i Zadar, a na neki način i Hrvatsku. Uspjeli smo jer su Zemunik branili dragovoljci, srčani i hrabri borci. Uspjeli smo zbog zajedništva koje je vladalo među ljudima u tim teškim trenucima i njihove spremnosti da prije daju život nego milimetar terena, rekao je Silvio Butić, ratni zapovjednik obrane Zemunika Donjeg, prisjećajući se tih teških vremena kad je matična postrojba, Samostalna satnija Zemunik Donji, brojila manje od sto ljudi. U pomoć su im dolazili pripadnici iz drugih postrojbi bez kojih, istaknuo je Butić, ali i njegov prvi zamjenik te predsjednik Udruge Samostalna satnija Zemunik, Željko Fabijan, zasigurno ne bi uspjeli odoljeti napadima četničkih postrojbi i JNA iz uporišta na aerodromu, ali i okolnih mjesta.

Butić i Fabijan prisjetili su se suboraca koji su u tim borbama izgubili život te onih koji su nakon rata preminuli.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4.7 (3 glasova)

Komentari

Slika korisnika branimir
Hvala Hosovci,Hvala veliko,,Hvala na obrani naše lipe domovine Hrvatske,,Hvala,,,jer da Hos-a nije bilo, nebi ni nas u većini bilo,,sve bi nas streljali,,to se nesmi nikad zaboraviti...isto bi bilo kao u Vukovaru,Srbu,Škabrnja,i iz drugog svijetskog rata ,,,TEK ZATO ĆE JUGOSLAVENI banda crvena PLATITI,,JOŠ NISU DOBILI UDARAC KAKAV TRIBA,,,I NEBOJTE SE SVE CETE VI TO VRATITI I VI BANDO CRVENA,MARKOVINA,PUSIĆ I DRUGI PUSIC,RADA BORIC,PUPAVAC,FRLJIC,ITD IMA NJIH I TO MI JE ZA NEVIROVATI,,,ZATO BANDO PLATITI CE TE VI SVE NEVOJE HRVATA I HRVATSKE,,,,TO VAM SE KUNEM ŽIVOTOM SVOJIM,,,,PA MAKAR SAMO U SABOR SAM ,,POTARACATI ,RASČETVERITI,BANDU CRVENU I TO NA LICU MISTA,,SVI ŠTA SIDE U HRVATSKOM DRŽAVNOM SABORU-IZDAJICE ,,SVI METAK U ČELO,,STRELJANJE CE BITI,,,,ZA SVE NEVOLJE HRVATSKE,I U DRUGOM SVJETSKOM RATU,,TO NISMO NITI ĆEMO ZABORAVITI...I SVE ŠTA STE POKRALI OD LJUDI,KUĆE,ZGRADE,ZEMLJA SVE CE SE VRATIT NAŠIM LJUDIMA,,,I ZA SVE NEVOLJE HRVATA ,ŠTA STE IH MUČK UBILI IZA LEĐA,,,,ZA HUDA JAMA,ZA JASENOVAC,,,MA ZA SVE CETE VI ODGOVARATI,,ZA SVE,,,I POSLIJE STRELJANJA IZDAJICA ,MOŽETE PUCATI U MENE KOLIKO OCETE,KAD SE POSAO OBAVI,ONDA PUCAJTE,,,,,JER DOSTA JE KURVINOG PIRA BILO,,DOSTA BANDO PARTIZANSKA,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,MA DI MI JE ONAJ PARTIZAN-ZADAR..NEJAVLJA SE VIŠE...NEMA GA...EJ SMRDLJIVI TIFUSARSKI BANDIT CRVENI PARTIZAN ZD..........DA TI KAŽEM NEŠTO---ZA DOM SPREMNI HRVATSKI RODE,,ZA DOM SPREMNI..--
Slika korisnika momcilo
Ajde muči i sakrij se pod koru od govna di si bija i 91-95 i ne otvaraj žvale jer ti je još ostalo dreka međ zubin .
Slika korisnika branimir
PARTIZAN ZD---DI SI MULE KRVAVO,,PIJEŠ KRV I DALJE,,,STAT CE TO ZNAŠ,,OCE,OCE,,PA NEMOJ CVILITI
Slika korisnika momcilo
Ajde muči jadan nebijo , kad je tribalo branit rvatsku onda si bija manji od makova zrna . Kogaš ti striljat - izdajnike - pa što se onda nisi odma strilja nego se sramotiš ,sramoto bidna .