Do 2020. godine 22.300 stanovnika zapadnog dijela županije priključit će se na sustav odvodnje

Slika korisnika valentinam
Potpisan ugovor za aglomeraciju Nin-Privlaka-Vrsi
Ovo je projekt stoljeća jer bez sustava odvodnje nema razvoja ovoga kraja, rekao je Emil Ćurko, ninski gradonačelnik
Marin GOSPIĆ
Na potpisivanje ugovora stigao je i ministar Tomislav Ćorić

U Gradskoj vijećnici Nina potpisan je ugovor o sufinanciranju projekta "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije  Nin-Privlaka-Vrsi" koji je sufinanciran iz Kohezijskog fonda Zajedno do  fondova EU. Kako je ovom prigodom kazao domaćin ove svečanosti, ninski gradonačelnik Emil Ćurko, nakon 13 godina došao je trenutak da se  krene u realizaciju projekta koji je za zapadni dio Zadarske županije od  vitalnog značaja jer se njime rješava sustav pročišćavanja otpadnih voda, ali i povećava priključenost na sustav odvodnje i pročišćavanje otpadnih voda. Na sustav odvodnje i  počišćavanja otpadnih voda trebalo bi se do 2020. godine priključiti čak  22.300 stanovnika ovog dijela Zadarske županije.

- Tri jedinice lokalne samouprave su odlučile zajednički ići u ovaj projekt i to s Vodovodom Vir kao nositeljem projekta. Ovo je projekt koji je  vrijedan 397 milijuna kuna, od čega je 317 milijuna kuna je prihvatljivih  troškova. Iz Eu fondova dolazi 224 milijuna kuna, dok ostatak  od 92 milijuna kuna financiraju Hrvatske vode, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i naše tri jedinice lokalne samouprave, naglasio je Ćurko. 

Zadarski župan Božidar Longin ovom je prigodom naglasio kako je nakon svih loših događaja u prošloj 2017. godini, od suše, poplava i požara,  ova godina započela s jednim važnim događajem. 

- Nadamo se kako ćemo u ovoj godini početi i s izgradnjom Centra za  gospodarenje otpadom, naglasio je Longin.

Ugovor je došao potpisati ministar zaštite okoliša i  energetike Tomislav Ćorić koji je istaknuo važnost projekta jer će se njime povećati postotak priključenja domaćinstava na sustav odvodnje i to  za 83 posto, a trenutno on iznosi samo 10 posto.Ovom prigodom potpisana su dva ugovora i to jedan o sufinanciranju projekta između Zorana  Đurekovića direktora Hrvatskih voda, Tomislava Ćorića, ministra zaštite  okoliša i energetike, te gradonačelnika Nina Emila Ćurka, načelnika  Općine Vrsi Luke Perinića i načelnika Općine Privlaka Gašpara Begonje,  te drugi ugovor svih pet potpisnika s Hrvojem Bašićem, direktorom tvrtke Vodovod Vir d.o.o. koja će biti nositelj ovog projekta, a čija je između  ostaloga obaveza i da provede natječaj za izvođača radova.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)