Obrovački proračun je 58 milijuna i 838 tisuća kuna

Slika korisnika valentinam
Gradsko vijeće donijelo proračun za 2018. godinu
Čak 60 posto proračuna ili 35,2 milijuna kuna predviđeno je za izgradnju vodovoda, sanaciju uređaja pročišćavanje otpadnih voda Karin Slana, izgradnju cesta i šetnice, crpne postaje u Obrovcu, sanaciju odlagališta Kljakovača, postavljanje autobusnih postaja, kupnju i obnovu zgrada, uređenje groblja, izradu dokumentacije i drugo
Velimir BRKIĆ
Na takozvanoj 'proračunskoj sjednici' nazočili su svi gradski vijećnici

Žitelji grada Obrovca (Obrovac, Kruševo, Gornji Karin, Zelengrad, Kaštel Žegarski, Krupa, Muškovci, Bilišane, Bogatnik, Nadvoda, Golubić, Komazeci) u novu 2018. godinu su ušli s proračunom u iznosu od 58.838.000 kuna. Tako je na sjednici Gradskog vijeća pod predsjedanjem Marina Klanaca, predsjednika, odlučilo 11 od 13 vijećnika, dvoje je bilo protiv.

Za proračun su glasovali Marin Klanac, Katarina Mišković, Marko Župan, Đurđica Roupec, Ivan Bašić, Zoran Župan (HDZ), Branislav Švonja, Dušan Ljubičić, Milan Zelić, Bogdan Kalinić (SDSS) i Mile Minja Alić (nezavisni), dok su protiv bili Ivan Vrkić i Marko Klanac (HSLS- HSP-SDP).

Dugoročno kreditno zaduženje

U proračunu je predviđeno dugoročno kreditno zaduženje u iznosu od 10 milijuna kuna za uređenje stambenih zgrada u Obrovcu, obrazlagala je Marija Župan, šefica financija.

Prihodi od poreza iznose 12 milijuna kuna, od potpora i pomoć te EU sredstava 10 milijuna kuna, komunalne naknade i doprinosa 12,4 milijuna kuna, od imovine 6,5 milijuna kuna, donacija 2,2 milijuna kuna, prodaje nefinancijske imovine 4,3 milijuna kuna.

-Bez kredita ništa, a prihodi od potpora, pomoći, poreza, naknada i drugo su negdje u magli, skeptičan je Ivica Vrkić.

Čak 60 posto proračuna ili 35,2 milijuna kuna predviđeno je za izgradnju vodovoda, sanaciju uređaja pročišćavanje otpadnih voda Karin Slana, izgradnju cesta i šetnice, crpne postaje u Obrovcu, sanaciju odlagališta Kljakovača, postavljanje autobusnih postaja, kupnju i obnovu zgrada, uređenje groblja, izradu dokumentacije i drugo.

Kad je riječ o rashodima za plaće zaposlenih u Gradu, Pučkom otvorenom učilištu, Dječjem vrtiću Obrovac, Vijeću srpske nacionalne manjine i kroz Program pomoći starim i nemoćnim osobama iznosi 8 posto proračuna ili 4,8 milijuna kuna. Za naknade građanima i kućanstvima je predviđeno 1,2 milijuna kuna, prijevoz 6 milijuna kuna, zaštitu okoliša 8,2 milijuna kuna, zaštitu od požara 348.000 kuna, sport 475.000 kuna, kulturu 221.000 kuna, predškolsko obrazovanje 1,6 milijuna kuna, osnovno, srednjoškolsko i visoko obrazovanje 280.000 kuna, socijalna zaštita 2,2 milijuna kuna.

Od plaćanja komunalne naknade fizičke i pravne osobe u prvoj i drugoj godini poslovanja oslobođene su u cijelosti, a u trećoj i četvrtoj godini za iznos od 50 posto utvrđene komunalne naknade, obrazlagala je Gordana Renić, pročelnica, Odluku o izmjenama odluke o komunalnoj naknadi koja je prihvaćena jednoglasno.

-Ovo je jedina odluka u 2017. godini za koju sam glasao za, obznanio je Vrkić.

Katastarske izmjere

Započinje katastarska izmjera i obnova zemljišnih knjiga za k.o. Kruševo koja je zadnji put provedena još za vrijeme Austro-Ugarske. Dok je na području k.o. Karin bila besplatna, a u k.o. Obrovac još traje. Kad je riječ o k.o. Kruševo Državna geodetska uprava sudjeluje s 40 posto, a vlasnici nekretnina sa 60 posto.

Učešće je 1.600 kuna, dok se po četvornom metru koji pojedini nositelj polaže pravo plaća 20 lipa, objašnjava Renić.

Nova katasarska izmjera obuhvatit će površinu oko 6.151 hektra, gdje sada ima 10.746 katastarskih čestica i 2.100 objekata.

Odluku je potrebno promijeniti jer pojedini vlasnici posjeduju i po pet hektara krša za koje će morati platiti 10.000 kuna plus 1.600 kuna učešća. Zar Grad želi zaraditi na izmjeri, pitao je Marko Klanac.

Ivica Vrkić je predložio kategorizaciju parcela kako bi cijena nekretnine uz more i magistralu bila drugačija od one u kršu. Švonja je predložio da grad sufinancira vlasnike nekretnina slabijeg imovinskog stanja.

Ovo je kapitalno pitanje, ako prihodi od katastarske izmjere budu veći pomoći ćemo onima slabijeg imovnog stanja. Treba podsjetiti da kao rijetko koji grad u Hrvatskoj imamo besplatni dječji vrtić, prijevoz, školske knjige, ističe dr. Ante Župan, gradonačelnik.

Marko Klanac je najavio pisanje žalbe, a odluka o sufinanciranju katastarske izmjere i obnove zemljišnih knjiga za k.o. Kruševo je usvojena rezultatom 11: 2.

Prethodno je identičnim glasovanjem usvojen četvrti po redu rebalans gradskog proračuna za 2017. te umjesto 39,9 milijuna kuna iznosi 28,6 milijuna kuna.

Očekivana sredstva od kapitalnih pomoći iz ministarstva i EU fondova moramo predvidjeti u proračunu. Primjerice, projekt uređenja šetnice je odobren i on će se realizirati u 2018. godini. Isto očekujemo i pet milijuna kuna za dječji vrti, ali i za druge kapitalne projekte, optimističan je Župan te poručuje:

-Imamo višak sredstava, a riješili smo se i proračunskog manjka koji se vukao kao istočni grijeh, zaključio je Ante Župan.

Na sjednici su nazočili i zamjenici gradonačelnika, Slobodan Jurjević (HDZ) i Stanko Mijić (SDSS), te voditelji gradskih odsjeka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (1 glasova)